Hyperbilirubinemie bij pasgeborenen (>35 wk)

Initiatief: NVK Aantal modules: 8

Startpagina - Hyperbilirubinemie bij pasgeborenen (>35 wk)

Waar gaat deze richtlijn over?

Deze richtlijn gaat over de preventie, diagnostiek en behandeling van hyperbilirubinemie bij pasgeborenen die geboren zijn na een zwangerschapsduur van 35 weken.

 

Voor wie is de richtlijn bedoeld?

Deze richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor pasgeborenen.

 

Voor patiënten

Hyperbilirubinemie betekent een teveel aan bilirubine in het bloed. Bilirubine is een stof die vrijkomt bij de afbraak van bloed. Als de hoeveelheid bilirubine in het bloed verhoogd is, kan de huid geel gaan zien. De meeste pasgeborenen zien enkele dagen na de geboorte geel. Dit kan meestal geen kwaad en gaat binnen enkele dagen tot twee weken vanzelf weer over. Soms wordt de hoeveelheid bilirubine in het bloed zo hoog dat het kan leiden tot hersenbeschadiging. Om dit te voorkomen worden baby’s die geel zien hierop gecontroleerd. Zo nodig wordt het bilirubine gehalte in de huid of in het bloed gemeten. Als het bilirubine gehalte in het bloed te hoog is, dan worden baby’s behandeld met fototherapie (speciaal blauw licht) of met een wisseltransfusie.

 

Meer informatie over hyperbilirubinemie is te vinden op:

http://www.babyzietgeel.nl/

 

Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?

Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire commissie met vertegenwoordigers vanuit

verloskundigen, kraamverzorgenden, kinderartsen, huisartsen, jeugdartsen en verpleegkundigen, gynaecologen en klinisch chemici.

 

Volgende:
Implementatie richtlijn hyperbilirubinemie