Handeczeem

Initiatief: NVDV Aantal modules: 12

Startpagina - Handeczeem

Waar gaat deze richtlijn over?

Deze richtlijn richt zich op wat volgens de huidige maatstaven de beste zorg is voor patiënten met handeczeem. In de richtlijn komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Voorlichting en begeleiding bij handeczeem
  • Het gebruik van handschoenen als secundaire preventie bij handeczeem
  • Effectiviteit van indifferente middelen bij handeczeem
  • Effectiviteit van lokale therapie bij handeczeem
  • Effectiviteit van fototherapie bij handeczeem
  • Effectiviteit van systemische therapie bij handeczeem

 

Voor wie is deze richtlijn bedoeld?

Deze richtlijn is bestemd voor alle professionals die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met handeczeem, zoals dermatologen, huisartsen, bedrijfsartsen en verpleegkundigen.

 

Voor patiënten

Handeczeem is een veelvoorkomende, vaak chronische, aandoening en kan een grote impact op het dagelijks leven hebben. Handeczeem komt voor bij alle leeftijdsgroepen, voornamelijk voor bij volwassenen. De term eczeem wordt gebruikt voor huidafwijkingen die gepaard gaan met jeuk, roodheid, kleine bobbeltjes (papels), blaasjes, schilfering en soms vochtafscheiding. Deze verschijnselen zijn het gevolg van een ontstekingsreactie van de huid. De ontsteking bij eczeem wordt niet veroorzaakt door bacteriën of schimmels en is dan ook niet besmettelijk. Sommige vormen van eczeem kunnen heel moeilijk te behandelen zijn en langdurig blijven bestaan.

 

Meer informatie over handeczeem is te vinden op de website van de NVDV:

https://nvdv.nl/patienten/dermatologie/zoek-een-huidaandoening/handeczeem

 

Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?

Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV). Handeczeem maakte onderdeel uit van de NVDV Richtlijn Contacteczeem 2013. Echter, met name het beleid van handeczeem werd hierin onderbelicht. Daarop is besloten om de richtlijn Handeczeem separaat uit te brengen. De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire commissie. Wetenschappelijke verenigingen zoals de Nederlandse Vereniging voor Allergologie en Klinische Immunologie (NVvAKI), Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB), Nederlands huisartsengenootschap (NHG), Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem (VMCE), Patiëntenfederatie Nederland en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) werden voor knelpuntenanalyse en deelname aan de werkgroep uitgenodigd.

Volgende:
Voorlichting en begeleiding