Diagnostiek en behandeling van fractuur-gerelateerde infecties (FRI’s)

Initiatief: NVVH Aantal modules: 8

Startpagina - Diagnostiek en behandeling van fractuur-gerelateerde infecties (FRI’s)

Waar gaat deze richtlijn over?

Deze richtlijn richt zich op wat volgens de huidige maatstaven de beste zorg is voor volwassen patiënten met een fractuur-gerelateerde infectie. In de richtlijn komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • De diagnostische mogelijkheden om een fractuur gerelateerde infectie aan te tonen.
  • De chirurgische mogelijkheden/ strategieën om een fractuur gerelateerde infectie te behandelen.
  • Het weke delen management bij een onderliggende fractuur gerelateerde infectie.
  • De microbiologische (antibiotische) behandelmogelijkheden als onderdeel van de chirurgische behandelstrategie.
  • De organisatie van de zorg rondom patiënten met een fractuur-gerelateerde infectie.

 

Voor wie is deze richtlijn bedoeld?

Deze richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor volwassen patiënten met een fractuur-gerelateerde infectie.

 

Voor patiënten

Een infectie (ontsteking) is een ernstige complicaties die kan ontstaan bij de behandeling van fracturen (breuken). Elke infectie die ontstaat in het fractuur gebied tijdens de behandeling hiervan wordt een fractuur gerelateerde infectie genoemd. Een infectie bij een fractuur wordt veroorzaakt door bacteriën, veelal een bacterie die ook normaal op de huid voorkomt.

De diagnose of vaststelling van een fractuur gerelateerde infectie kan ingewikkeld zijn omdat symptomen vaak gering zijn en de infectie niet leidt tot algemeen ziek zijn. De behandeling bestaat altijd uit minimaal 1 operatie bij simpele infecties tot meerdere operatie bij moeilijk te behandelen infecties. De behandelduur van een infectie is langdurig, variërend van enkele maanden tot soms meerdere jaren.

 

Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?

Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH). De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire werkgroep met vertegenwoordigers vanuit de traumachirurgen, orthopedisch chirurgen, plastisch chirurgen, radiologen, nucleair geneeskundigen, internisten en microbiologen. Er werd aandacht besteed aan het patiëntenperspectief door inbreng van patiënten tijdens een groepsinterview. De belangrijkste knelpunten in de zorg rondom FRI die zijn aangedragen door patiënten, zijn verwerkt in de richtlijn.

 

Toepassen

Zie het Algoritme behandeling FRI’s met osteosynthese bij de aanverwante producten.

Volgende:
Ontstekingsparameters