Diagnostiek en behandeling van jicht in de 2e lijn

Initiatief: NVR Aantal modules: 15

Startpagina - Diagnostiek en behandeling van jicht in de 2e lijn

Aanleiding voor het herzien van de richtlijn

De vigerende Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR-)richtlijn jicht uit 2013 is verouderd op een aantal aspecten. De voormalige modules hebben een herbeoordeling gekregen door de werkgroep. Bij deze herbeoordeling heeft de werkgroep o.a. gebruik gemaakt van praktijkervaring en de opgehaalde aspecten tijdens de invitational conference. Daarnaast zijn nieuwe inzichten m.b.t. diagnostiek, behandeling, follow-up, leefstijladviezen en organisatie van zorg toegevoegd in de huidige richtlijn. Zie wijzigingen t.o.v. vorige herziening

 

Waar gaat deze richtlijn over?

Deze richtlijn richt zich op wat volgens de huidige maatstaven de beste zorg is voor volwassen patiënten met jicht die worden behandeld in de tweede lijn. In de richtlijn komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Algemene inleiding;
  • Diagnostiek;
  • Acute jicht;
  • Chronische jicht;
  • Leefstijl en comedicatie;
  • Cardiovasculair risicomanagement bij jicht;
  • Randvoorwaarden (organisatie van zorg).

Voor wie is deze richtlijn bedoeld?

De richtlijn is geschreven voor alle zorgverleners betrokken bij patiënten met jicht in de tweede lijn, waaronder reumatologen, internisten, cardiologen, geriaters, ziekenhuisapothekers, verpleegkundig specialisten en reumaverpleegkundigen.

 

Voor patiënten

De richtlijn richt zich op patiënten met jicht die worden behandeld in de tweede lijn. Hieronder vallen ook de patiënten die worden doorverwezen naar de tweede lijn vanuit de eerste lijn, zie de NHG standaard voor de criteria hiervoor. De adviezen voor patiënten met (verdenking) jicht die worden gezien in de eerste lijn staan beschreven in de NHG standaard.

 

Meer informatie over jicht is ook te vinden op Thuisarts:
aanvullende informatie volgt
https://www.thuisarts.nl/jicht/ik-heb-jicht

 

Meer informatie over jicht is ook te vinden op de website van patiëntenorganisaties: ReumaZorg Nederland en Reuma Nederland

 

Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?

Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR).

 

De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire commissie met vertegenwoordigers vanuit de reumatologie, ziekenhuisapothekers, cardiologie, verpleegkundig specialisten en patiëntvertegenwoordigers.

Autorisatiedatum en geldigheid

Laatst beoordeeld  : 16-09-2024

Laatst geautoriseerd  : 16-09-2024

Geplande herbeoordeling  : 16-09-2026

Initiatief en autorisatie

Initiatief:
  • Nederlandse Vereniging voor Reumatologie

Methode ontwikkeling

Evidence based

Volgende:
Inleiding