Diabetische nefropathie

Initiatief: NIV Aantal modules: 14

Startpagina - Diabetische nefropathie

Waar gaat deze richtlijn over?

Deze richtlijn beschrijft wat volgens de huidige maatstaven de beste zorg is voor mensen met diabetes mellitus type 1 en mensen met diabetes mellitus type 2. Vroegtijdig herkennen van nierschade is bij deze personen van groot belang, omdat er goede mogelijkheden zijn om de progressie al in een vroeg stadium te beïnvloeden. In de richtlijn komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Bloeddrukmedicatie
  • Nieuwe glucoseverlagende medicatie (SGLT-2-remmers, GLP-1-agonisten)
  • Timing van nierfunctievervangende (dialyse) therapie
  • Randvoorwaarden (organisatie van zorg)

 

Voor wie is deze richtlijn bedoeld?

Deze richtlijn is bestemd voor alle leden van de beroepsgroepen die betrokken zijn bij de zorg en patiëntvoorlichting voor mensen (in het bijzonder volwassenen) met diabetes mellitus type 1 of diabetes mellitus type 2.

 

Voor patiënten

Een ander woord voor diabetes mellitus is suikerziekte. Als iemand diabetes mellitus heeft, kan het lichaam het bloedsuiker niet goed zelf regelen. Er bestaan twee vormen: diabetes mellitus type 1 en diabetes mellitus type 2. Diabetes is een van de meest voorkomende oorzaken van nierschade (nefropathie). Nierschade door diabetes heet ook wel diabetische nefropathie. Mensen met diabetes lopen een groter risico op beschadigde nieren.

 

Personen met diabetes mellitus type 1 zijn onder behandeling van de internist. De meeste personen met diabetes mellitus type 2 zijn onder behandeling bij de huisarts en praktijkondersteuner, maar soms is het nodig dat de huisarts personen voor hun diabetes mellitus verwijst naar de internist of nefroloog in het ziekenhuis voor overname van de behandeling of voor een behandelingsadvies.

 

Meer informatie over nierschade is te vinden op Thuisarts:

https://www.thuisarts.nl/nierschade

 

Meer informatie over nierschade en diabetes mellitus is te vinden op de websites van de Patiëntenverenigingen:

Diabetesvereniging Nederland https://www.dvn.nl/wat-is-diabetes/lichamelijke-complicaties/nieren

Nierpatiëntenvereniging https://www.nieren.nl/bibliotheek  

Nierstichting https://nierstichting.nl/over-nieren/

 

Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?

Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van de Nederlandse Internisten Vereniging. De richtlijn is opgesteld door internisten, in samenwerking met huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, diabetesverpleegkundigen, apothekers, en de patiëntenvereniging Diabetesvereniging Nederland.

Volgende:
Bloeddrukmedicatie