Chronisch Lumbosacraal Radiculair Syndroom (LRS)

Initiatief: Cluster Pijnmanagement Aantal modules: 2

Pulsed Radiofrequency (PRF) behandeling bij chronisch Lumbosacraal Radiculair Syndroom (LRS)

Uitgangsvraag

Wat is de plaats van Pulsed Radiofrequency (PRF) behandeling bij patiënten met chronisch Lumbosacraal Radiculair Syndroom (LRS)?

Aanbeveling

Bespreek alle (alternatieve) behandelopties, inclusief de voordelen, mogelijke nadelen en bijwerkingen, met de patiënt met een chronisch lumbosacraal radiculair syndroom die ernstige pijnklachten ervaart ondanks conservatieve therapie.

 

Beslis samen met de patiënt of pulsed radiofrequency (PRF) behandeling van het spinale ganglion wordt toegepast.

Overwegingen

Voor- en nadelen van de interventie en de kwaliteit van het bewijs

Er is een literatuuronderzoek verricht waarbij pulsed radiofrequency (PRF) werd vergeleken met standaardzorg of een placebo behandeling bij patiënten met chronisch lumbosacrale pijn. Er werden acht randomized controlled trials geïncludeerd.

De cruciale uitkomstmaat was pijn. Zowel drie als zes maanden na de behandeling worden waarschijnlijk lagere pijnscores gezien bij gebruik van PRF. De bewijskracht hiervoor was moderate en de verschillen waren klinisch relevant. De overall bewijskracht voor de effectiviteit van PRF is daarom ook moderate.

 

De belangrijke uitkomstmaten waren kwaliteit van leven, verandering in medicatie, global perceived effect (GPE) scores en disability.

Er waren geen studies gevonden die de kwaliteit van leven rapporteerden. Het bewijs voor verandering in medicatie is dermate onzeker dat we er geen eenduidige conclusie over kunnen trekken. De bewijskracht is zeer laag. Er bestaat dan ook een kennislacune voor het effect van PRF op de kwaliteit van leven en verandering in medicatie.

Wel resulteert het gebruik van PRF mogelijk tot hogere GPE scores. De bewijskracht hiervoor is laag, maar er wordt wel een klinisch relevant verschil gevonden.

De uitkomstmaat disability kwam ook uit op een lage bewijskracht. We vonden geen klinisch relevant verschil in het voordeel van PRF na drie maanden, maar mogelijk wel na zes maanden.

De bewijskracht werd vaak afgewaardeerd vanwege kleine studiepopulaties of omdat er brede betrouwbaarheidsintervallen werden gerapporteerd.

 

In de resultaten en conclusies kon geen verschil worden gemaakt tussen de verschillende subdiagnoses: Persistent spinal pain syndrome type 2 (PSPS2), chronisch LRS door discus hernia, centrale kanaalstenose en foraminale stenose.

 

Bijwerkingen

In een systematisch literatuur review over PRF, werd geen neurologische complicatie gedocumenteerd (Vanneste, 2017). Theoretisch kan het gebruik van radiofrequente stromen aanleiding geven tot brandwonden bij verkeerd gebruik van de generator of grondplaat. Tevens kan interferentie ontstaan met geïmplanteerde elektromagnetische toestellen. Het meest voorkomende neveneffect is voorbijgaande pijn over het behandelde dermatoom na de behandeling. Bij patiënten die bloedverdunners krijgen voorgeschreven, kan het risico op bloedingen verhoogd zijn. Daarom zijn er strikte regels en protocollen met betrekking tot het gebruik van anticoagulantia rondom deze ingreep.

 

Alternatieve behandelopties

Patiënten met een chronisch lumbosacraal radiculaire syndroom en een PSPS2 of failed back surgery syndrome (FBSS) hebben een zeer lage levenskwaliteit in vergelijking met andere ziektebeelden (Doth, 2010). De meeste patiënten die voor een PRF behandeling in aanmerking komen hebben al een conservatieve behandeling ondergaan, bestaande uit medicatie (met in veel gevallen het gebruik van opioïden), fysiotherapie, lifestyle aanpassingen en revalidatie. Bij deze conservatieve behandeling worden vaak (ernstige) bijwerkingen of onvoldoende resultaat gezien, omdat de meeste patiënten al langdurig invaliderende klachten hebben met een zeer lage levenskwaliteit.

Een PRF behandeling van het lumbale spinale ganglion is geïndiceerd voor patiënten met een chronisch lumbosacraal radiculair syndroom waar geen operatie indicatie is, dan wel in het kader van shared decision making besloten is om niet te opereren.

 

Waarden en voorkeuren van patiënten (en evt. hun verzorgers)

Een PRF behandeling van het DRG kan bij patiënten met chronisch LRS de pijnklachten van betreffende patiënten verminderen.

Deze behandeling kan overwogen worden als onderdeel van shared decision making waarbij de patiënt in overleg met het behandelend team de opties heeft doorgenomen en het besluit heeft genomen deze behandeling te ondergaan. In deze besluitvorming is rekening gehouden met alternatieve opties als medicatie en een eventuele operatie. De voor- en nadelen van de opties zijn samen besproken met de patiënt.

 

Kosten (middelenbeslag)

Nederlandse ziekenhuizen beschikken over apparatuur en personeel om PRF behandelingen uit te voeren. De kosten komen neer op het gebruik van de naald en electrode en de kosten van het poliklinisch verblijf. Gezien deze lage kosten zal dit geen barrière vormen bij de implementatie van PRF.

 

Aanvaardbaarheid, haalbaarheid en implementatie

De PRF behandeling wordt gekenmerkt door een goede balans risk/benefit. Het betreft verder een relatief eenvoudige techniek die poliklinisch kan uitgevoerd worden onder doorlichting, waardoor deze behandeling zowel aanvaardbaar is als haalbaar en implementeerbaar in elk ziekenhuis. Echter, de wachttijden voor een PRF behandeling zijn wisselend per centra, omdat er veel patiënten met chronische pijnklachten wordt doorgestuurd.

De benodigde apparatuur is in elk pijncentrum in Nederland reeds aanwezig. Deze zorg is momenteel op veel plekken al reguliere praktijk dus zal naar verwachting geen problemen geven in de aanvaardbaarheid, haalbaarheid en implementatie.

Trajecten gebeuren momenteel overal multidisciplinair met medewerking neurologen, neurochirurgen, orthopeden, revalidatieartsen en psychologen. De uitvoer van de behandeling is alleen toegestaan voor geregistreerde pijnbestrijders die de pijnopleiding van de NVA hebben gevolgd.

 

Rationale van de aanbeveling: weging van argumenten voor en tegen de interventies

De bewijskracht voor pijnreductie van PRF voor patiënten met een lumbosacraal radiculair syndroom is moderate. Het betreft een behandeling met een zeer laag risico op complicaties. De behandeling heeft qua napijn en bijwerkingen een minimaal effect op het dagelijks functioneren van de patiënt, in tegenstelling tot de effecten van alternatieve behandelingen.

PRF kan poliklinisch geïmplementeerd worden.

De keuze om te komen tot een interventie als een PRF behandeling voor chronische radiculaire pijn is allereerst gebaseerd op basis van de evidentie van deze behandeling, maar belangrijker is deze te nemen samen met de patiënt. Met de patiënt worden alle (alternatieve) behandelopties doorgenomen de voordelen, mogelijke nadelen en bijwerkingen en ook de opties die voor de specifieke situatie van de patiënt mogelijk zijn. Door samen beslissen wordt de keuze gemaakt om een PRF behandeling te gaan doen.

Onderbouwing

Chronische radiculaire pijn is een veel voorkomende en invaliderende vorm van pijn. Indien conservatieve en medicamenteuze behandelingen geen effect hebben en chirurgische opties minder aangewezen zijn, bestaat er een minimaal invasieve optie waarbij middels een pulsed radiofrequency (PRF) behandeling één of meerdere spinale ganglions (Dorsal Root Ganglion, DRG) behandeld worden in de lumbosacrale wervelkolom.

Er bestaat een hiaat in de kennis over de effectiviteit van deze behandeling bij chronische pijnpatiënten met Lumbosacraal Radiculair Syndroom (LRS) (minstens 3 maanden) en een kennishiaat naar het effect van deze behandeling bij de subdiagnose: Persistent spine pain syndrome type 2 (PSPS2), chronisch LRS door discus hernia, centrale kanaalstenose en foraminale stenose.

Doel is het holistisch effect van deze behandeling te onderzoeken met daarbij de gezondheidswinst uitgedrukt in pijnreductie, global perceived effect, vermindering van medicatiegebruik, disability en kwaliteit van leven.

Pain

Moderate GRADE

 

Pulsed radiofrequency likely reduces pain at 3 months when compared with usual care or placebo in patients with chronic lumbosacral pain.

 

Sources: De, 2020; Khalifa, 2017; Koh, 2015; Lee, 2016; Moore, 2020; Napoli, 2023; Shanthanna, 2014.

 

Pulsed radiofrequency likely reduces pain at 6 months when compared with usual care or placebo in patients with chronic lumbosacral pain.

 

Sources: De, 2020; Moore, 2020; Vigneri, 2020.

 

Quality of life

No GRADE

 

No evidence was found regarding the effect of pulsed radiofrequency on quality of life when compared with usual care or placebo in patients with chronic lumbosacral pain.

 

Source: -

 

Change in medication

Very low GRADE

 

The evidence is very uncertain about the effect of pulsed radiofrequency on change in medication when compared with usual care or placebo in patients with chronic lumbosacral pain.

 

Source: Koh, 2015.

 

Global perceived effect (satisfaction)

Low GRADE

 

Pulsed radiofrequency may result in higher global perceived effect scores when compared with usual care or placebo in patients with chronic lumbosacral pain.

 

Sources: Koh, 2015; Moore, 2020; Napoli, 2023.

 

Disability

Low GRADE

 

Pulsed radiofrequency may reduce disability at 3 months when compared with usual care or placebo in patients with chronic lumbosacral pain.

 

Sources: De, 2020; Koh, 2015; Lee, 2016; Napoli, 2023; Shanthanna, 2014.

 

Pulsed radiofrequency may reduce disability at 6 months when compared with usual care or placebo in patients with chronic lumbosacral pain.

 

Sources: De, 2020; Vigneri, 2020.

Description of studies

All eight included studies were randomized controlled trials (RCTs) comparing pulsed radiofrequency with epidural steroids or a sham treatment.

One study was assessed as high risk of bias as the study was not blinded (Lee, 2016) and one study was assessed as some concerns regarding risk of bias due to frequent loss of follow-up (Koh, 2015). The other studies were assessed as low risk of bias for all outcomes (De 2020; Khalifa 2017; Moore 2020; Napoli 2023; Shanthanna 2014; Vigneri 2020). None of the included studies were commercially funded.

 

An overview of characteristics of the included studies are presented in Table 1.

 

Table 1. Overview of the included studies. 

Author, year

N (I/C)

Population

Intervention

Control

Follow-up

De, 2020

25/25

Patients with a history of segmental LBP with radiation to the legs below the knee. MRI evidence of nerve root pain concordant with the side and level of clinical features. Diagnosis: herniated disc (N=26), spondylolisthesis (N=15), spinal stenosis (N=9).

 

Age, y (SD):

I: 41.92 ± 14.53

C: 41.4 ± 10.64

 

Sex:

I: 52% M

C: 36% M

 

Duration of pain:

>3 months

TF epidural 1 mL of 0.5% bupivacaine with PRF of the DRG.

Three cycles of PRF (2 Hz and 45 V) were applied for 180 seconds.

TFESI:

TF epidural 1 mL of 0.5%

bupivacaine.

2 weeks,

1, 2, 3, and 6 months

Khalifa, 2017

50/50

Patients with lumbar radiculopathy with MRI-proved lumbar disc prolapse.

 

Age, y (SD):

I: 37.5 (9)

C: 39.3 (8.8)

 

Sex:

I: 62.2% M

C: 68.9% M

 

Duration of pain:

>3 months

4 min of PRF at 42°C after positive sensory stimulation at 0.4–0.7 V and motor at 0.8–1.3 V on the affected nerve roots, after which 2 ml of 4 mg/ml methylprednisolone solution was injected.

TFESI:

3 ml of 8 mg/ml methylprednisolone solution was injected in the clinically affected nerve root.

1, 4, 8, and 12 weeks

Koh, 2015

31/31

Patients with chronic LRP caused by spinal stenosis lasting ≥12 weeks. Spinal stenosis was confirmed by MRI.

 

Age, y (SD):

I: 65.97 (7.25)

C: 65.16 (8.96)

 

Sex:

I: 35.5% M

C: 32.3% M

 

Duration of pain:

≥3 months

Three cycles of PRF were performed at 42°C for 120 seconds.

 

Sham:

Cannula positioning and the sensory/motor stimulation were performed using the same procedure as the PRF group, except the PRF generator was not activated for treatment

4, 8, and 12 weeks

Lee, 2016ᵃ

19/19

Patients with symptomatic cervical or LRP with cervical (N=10) or lumbar (N=9) intervertebral disc pathology confirmed by imaging.

 

Age, y (SD):

I: 54.3 (12.1)

C: 50.8 (12.7)

 

Sex:

I: 15.8% M

C: 57.9% M

 

Duration of pain:

Mean: 5 weeks

PRF treatment was administered at 5 Hz and a 5 ms pulsed width for 240 seconds at 45V under the constraint that the electrode tip temperature does not exceed 42°C.

 

TFESI:

Patients received 2 mL of 0.125% bupivacaine mixed with 5 mg dexamethasone as first TFESI was conducted

2, 4, 8, and 12 weeks

Moore, 2020ᵃ

5/5

Patients with unilateral monosegmental radicular pain in the cervical or lumbosacral nerve roots with a contained herniated disc at one level confirmed by MRI.

 

Age, y (range):

48 (35–60)

 

Sex:

45% M

 

Duration of pain:

>3 months

PRF to the DRG, settings: ≤ 42 °C, 120 s with 2 Hz pulses (20 milliseconds at 500,000 Hz) and output at 45 V.

 

Sham:

Waiting for 120 s with the RF needle in position, but the RF machine was turned off.

1, 3, and 6 months

Napoli, 2023

174/

177

Patients with unilateral radiculopathy and single-level posterolateral or intraforaminal disc herniation at L3-4 or L4-5 or L5-S1 confirmed by MRI.

 

Age, y (SD):

I: 55 (16)

C: 54 (16)

 

Sex:

I: 63% M

C: 64% M

 

Duration of pain:

>3 months

CT-guided PRF in one 10-minute session with E-dose control.

A local anesthetic mixed with steroid solution (1 mL lidocaine [20 mg per milliliter] and 2 mL dexamethasone [10 mg per milliliter] or 2 mL triamcinolone acetonide [40 mg per milliliter]) was administered immediately after PRF.

TFESI:

A mixed local anesthetic and steroid solution identical to that used in the intervention group was administered within 10 minutes.

1, 4, 12 and 52 weeks

 

Shanthanna, 2014

16/15

Patients with LRP with clinical features and confirmed by CT or MRI. Pain related to disc (N=15), spinal/foraminal stenosis (N=10), or previous back surgery with fibrosis (N=6).

 

Age, y (range):

I: 57 (35 - 83)

C: 57 (35 - 83)

 

Sex:

I: 62.5% M

C: 53.3% M

 

Duration of pain:

>4 months

PRF at 42°C for 120 seconds to the DRG.

Sham:

Low intensity (<0.2 V) sensory stimulation (50 Hz), without any active treatment for the same duration

24 hours, 1, 4, 8 and 12 weeks

 

Vigneri, 2020

21/20

Patients with chronic LRP and neuropathic features. MRI showing neural compression or spinal canal narrowing and/or electromyographic test suggestive of radiculopathy.

 

Age, y (SD):

I: 56.8 (12.1)

C: 56.1 (12.5)

 

Sex:

I: 71.4% M

C: 40% M

 

Duration of pain:

>6 months

PRF for 2 cycles of 240 seconds each at a frequency of 2 Hz (20 ms of current and 480 ms without stimulation resulting in 2 active phases/second), 65 to 80 V, and a tip temperature of 42°C. This was followed by the injection of local anesthetics, hyaluronidase, and betamethasone.

Sham:

Two cycles of 240 seconds of sham sensory stimulation followed by adhesiolysis.

1 and 6 months

 

ᵃPatients only experiencing cervical radicular pain were excluded from the current analysis.

CT: computed tomography, DRG: dorsal root ganglion, LBP: low back pain, LRP: lumbosacral radiating pain, MRI: magnetic resonance imaging, PRF: pulsed radiofrequency, TF: transforaminal, TFESI: transforaminal epidural steroid injection.

 

Results

 

1. Pain

1.1 Pain at 3 months

Seven studies reported pain at 3 months post-treatment (De 2020; Khalifa 2017; Koh 2015; Lee 2016; Moore 2020; Napoli 2023; Shanthanna 2014). Six of these could be pooled in a meta-analysis (Figure 1). The pooled mean difference (MD) in pain score is -2.12 (95% confidence interval (CI) -2.81 to -1.43). This difference is clinically relevant in favor of PRF treatment.

 

Figure 1: Pain at 3 months; PRF versus usual care.

Z: p-value of overall effect; df: degrees of freedom; I2: statistical heterogeneity; CI: confidence interval

 

In addition, one study could not be pooled as they did not report absolute data.

Shanthanna (2014) showed pain scores in figures. Data could not be extracted. The reported MD was -0.75 (95% CI -3.12 to 1.63) in favor of PRF treatment. This difference is not clinically relevant, but in line with the pooled data.

 

1.2 Pain at 6 months

Three studies reported pain at 6 months post-treatment (De 2020; Moore 2020; Vigneri 2020). Results could not be pooled, due to insufficient data.

 

De (2020) reported the mean VAS (scale 0-100) at 6 months. Pain scores were 46.4 (SD 5.69) and 68.8 (SD 8.81) in the PRF and control group, respectively (MD -22.40; 95% CI -26.51 to -18.29). This difference is clinically relevant in favor of PRF treatment.

Moore (2020) reported only the mean difference in NRS scores (scale 0-10). At 6 months, MD was 2.8 (95% CI not reported) in favor of PRF treatment. This difference is clinically relevant.

Vigneri (2020) reported the mean NRS scores (scale 0-10). At 6 months, pain scores were 4.33 (SD 2.71) and 6.75 (SD 2.00) in the PRF and control group, respectively (MD -2.42; 95% CI -3.87 to -0.97). This difference is clinically relevant in favor of PRF treatment.

 

2. Quality of life

None of the included studies reported the outcome measure ‘quality of life’.

 

3. Change in medication

Koh (2015) reported the change in medication on the Medication Quantification Scale (MQS). A ≥25% decrease in MQS was reported in 6 out of 31 (19.4%) patients in the PRF group and 6 out of 31 (19.4%) patients in the control group (RR 1.00; 95% CI 0.36 to 2.76).

Shanthanna (2014) did not report data on medication use. The authors state that no major changes in analgesic medications were observed.

 

4. Global perceived effect (satisfaction)

Koh (2015) reported patient satisfaction defined as the Global perceived effect (GPE) ≥ 6 on a 7-point Likert scale. At 3 months, 10 out of 31 (32.3%) patients receiving PRF and 5 out of 31 (16.1%) in the control group were satisfied with their treatment (RR 2.00; 95% CI 0.77 to 5.18). This difference was clinically relevant in favor of PRF treatment.

Moore (2020) reported GPE scores on a 7-point Likert scale, representing patient satisfaction at 3 months. The mean scores were 6 and 4 (SDs not reported) in the PRF and control group, respectively (MD 2; 95% CI not reported). This difference was clinically relevant in favor of PRF treatment.

Napoli (2023) reported GPE scores at 1 year representing current muscoskeletal symptoms as compared with baseline (scale -5 [vastly worse] to +5 [completely recovered]). Mean GPE scores were 3.7 (SD 0.3) and 1.8 (SD 0.2) in the PRF and control group, respectively. The MD is 1.90 (95% CI 1.85 to 1.95). This difference is clinically relevant in favor of PRF treatment.

 

5. Disability

5.1 Disability at 3 months

Five studies reported scores for the (modified) Owestry Disability Index (ODI) at three months (De 2020; Koh 2015; Lee 2016; Napoli 2023; Shanthanna 2014). Four of these could be pooled in a meta-analysis (Figure 2). The pooled MD in ODI score is -10.68% (95% CI -17.69 to -3.67). This difference is clinically relevant in favor of PRF treatment.

 

Figure 2: Disability (ODI score) at 3 months; PRF versus usual care.

Z: p-value of overall effect; df: degrees of freedom; I2: statistical heterogeneity; CI: confidence interval

 

In addition to the meta-analysis, one study could not be pooled due to incomplete data.

Shanthanna (2014) reported the mean ODI score in a figure and the mean difference was reported as well. At 3 months, a MD of -8% (95% CI -22 to 7) was found in favor of PRF. This difference was not clinically relevant.

 

5.2 Disability at 6 months

Two studies reported scores for the (modified) ODI at six months (De 2020; Vigneri 2020).

De (2020) reported mean ODI scores of 28.59% (SD 5.44) and 47.04% (SD 7.34) in the PRF and control group, respectively (MD -18.45; -22.03 to -14.87). This difference is clinically relevant in favor of PRF treatment.

Vigneri (2020) reported mean ODI scores of 20.71% (SD 15.43) and 31.38% (SD 13.29) in the PRF and control group, respectively (MD -10.67; 95% CI -19.47 to -1.87). This difference is clinically relevant in favor of PRF treatment.

 

Level of evidence of the literature

The level of evidence for all outcome measures started as high, since all included studies were RCTs.

 

The level of evidence regarding the outcome measure pain at 3 months was downgraded by one level because of inconsistent results (inconsistency, -1). The level of evidence is moderate.

 

The level of evidence regarding the outcome measure pain at 6 months was downgraded by one level due to confidence intervals that cross one threshold for clinical relevance (imprecision, -1). The level of evidence is moderate.

 

The level of evidence regarding the outcome measure quality of life could not be graded, as none of the included studies reported this outcome measure.

 

The level of evidence regarding the outcome measure change in medication was downgraded by three levels because the confidence interval crosses both thresholds for clinical relevance and due to the number of included patients (imprecision, -3). The level of evidence is very low.

 

The level of evidence regarding the outcome measure global perceived effect (satisfaction) was downgraded by two levels because the confidence interval crosses both thresholds for clinical relevance (imprecision, -2). The level of evidence is low.

 

The level of evidence regarding the outcome measure disability at 3 months was downgraded by two levels because of study limitations (risk of bias due to lack of blinding, -1); and the pooled confidence interval crossing one threshold for clinical relevance (imprecision, -1). The level of evidence is low.

 

The level of evidence regarding the outcome measure disability at 6 months was downgraded by two levels because of the confidence interval crossing one threshold for clinical relevance and due to the number of included patients (imprecision, -2). The level of evidence is low.

A systematic review of the literature was performed to answer the following question:

What are the favorable and unfavorable effects of Pulsed Radiofrequency treatment in patients with chronic LRS?

 

P: Patients with chronic lumbosacral pain

I: Pulsed radiofrequency treatment

C: Sham treatment, conventional medical management, placebo, usual care

O: Pain, quality of life, change in medication, global perceived effect (satisfaction), disability

 

Relevant outcome measures

The guideline development group considered pain as a critical outcome measure for decision making; and quality of life, change in medication, global perceived effect (satisfaction), and disability as an important outcome measure for decision making.

 

The working group defined the outcome measures as follows:

Pain at 3 and 6 months post-treatment measures on a numeric rating scale (NRS) or visual analog scale (VAS).

Disability at 3 or 6 months measured as the (modified) Oswestry Disability Index (ODI).

The other outcome measures were not defined a priori by the working group, but the definitions from the studies were used.

 

The working group defined the following minimal clinically (patient) important differences:

Pain: mean difference (MD) > 2 point on a 10-point or 11-point scale or 20 points on a 100-point VAS or NRS

Quality of life: 10% difference between groups

Change in medication: relative risk (RR) ≤0.80 or ≥1.25

Global perceived effect (satisfaction): RR ≤0.80 or ≥1.25 or MD > 1 point on a 7-point Likert scale

Disability: MD > 10 points assessed by ODI (Copay, 2008; Johnsen, 2013)

 

Search and select (Methods)

The databases Medline (via OVID) and Embase (via Embase.com) were searched with relevant search terms until April 25th, 2023. The detailed search strategy is depicted under the tab Methods. The systematic literature search resulted in 1,374 hits. Studies were selected based on the following criteria:

1) Randomized controlled trial (RCT) or systematic review of RCTs; 2) published in 2007 or later; 3) comparing PRF with sham treatment, conventional medical management, placebo or usual care; 4) in a population of patients with chronic lumbosacral pain; 5) reporting one of the predefined outcomes.

 

A total of 52 studies were initially selected based on title and abstract screening. After reading the full text, 44 studies were excluded (see the table with reasons for exclusion under the tab Methods), and eight studies were included.

 

Results

Eight studies were included in the analysis of the literature. Important study characteristics and results are summarized in the evidence tables. The assessment of the risk of bias is summarized in the risk of bias tables.

  1. Bailey CS, Rasoulinejad P, Taylor D, Sequeira K, Miller T, Watson J, Rosedale R, Bailey SI, Gurr KR, Siddiqi F, Glennie A, Urquhart JC. Surgery versus Conservative Care for Persistent Sciatica Lasting 4 to 12 Months. N Engl J Med. 2020 Mar 19;382(12):1093-1102. doi: 10.1056/NEJMoa1912658. PMID: 32187469.
  2. Bombieri FF, Shafafy R, Elsayed S. Complications associated with lumbar discectomy surgical techniques: a systematic review. J Spine Surg. 2022 Sep;8(3):377-389. doi: 10.21037/jss-21-59. PMID: 36285095; PMCID: PMC9547702.
  3. Copay AG, Glassman SD, Subach BR, Berven S, Schuler TC, Carreon LY. Minimum clinically important difference in lumbar spine surgery patients: a choice of methods using the Oswestry Disability Index, Medical Outcomes Study questionnaire Short Form 36, and pain scales. Spine J. 2008 Nov-Dec;8(6):968-74. doi: 10.1016/j.spinee.2007.11.006. Epub 2008 Jan 16. PMID: 18201937.
  4. De M, Mohan VK, Bhoi D, Talawar P, Kumar A, Garg B, Trikha A, Dehran M, Kashyap L, Shende DR. Transforaminal Epidural Injection of Local Anesthetic and Dorsal Root Ganglion Pulsed Radiofrequency Treatment in Lumbar Radicular Pain: A Randomized, Triple-Blind, Active-Control Trial. Pain Pract. 2020 Feb;20(2):154-167. doi: 10.1111/papr.12840. Epub 2019 Oct 21. PMID: 31538405.
  5. Doth AH, Hansson PT, Jensen MP, Taylor RS. The burden of neuropathic pain: a systematic review and meta-analysis of health utilities. Pain. 2010 May;149(2):338-344. doi: 10.1016/j.pain.2010.02.034. Epub 2010 Mar 15. PMID: 20227832.
  6. Johnsen LG, Hellum C, Nygaard OP, Storheim K, Brox JI, Rossvoll I, Leivseth G, Grotle M. Comparison of the SF6D, the EQ5D, and the oswestry disability index in patients with chronic low back pain and degenerative disc disease. BMC Musculoskelet Disord. 2013 Apr 26;14:148. doi: 10.1186/1471-2474-14-148. PMID: 23622053; PMCID: PMC3648434.
  7. Khalifa OY, Saadalla AE. Steroids versus pulsed radiofrequency in treatment of radicular pain due to lumbar disc prolapse: a randomized clinical trial. Research and Opinion in Anesthesia & Intensive Care. 2017 Oct 1;4(4):184-7.
  8. Khoromi S, Cui L, Nackers L, Max MB. Morphine, nortriptyline and their combination vs. placebo in patients with chronic lumbar root pain. Pain. 2007 Jul;130(1-2):66-75. doi: 10.1016/j.pain.2006.10.029. Epub 2006 Dec 19. PMID: 17182183; PMCID: PMC1974876.
  9. Koh W, Choi SS, Karm MH, Suh JH, Leem JG, Lee JD, Kim YK, Shin J. Treatment of chronic lumbosacral radicular pain using adjuvant pulsed radiofrequency: a randomized controlled study. Pain Med. 2015 Mar;16(3):432-41. doi: 10.1111/pme.12624. Epub 2014 Dec 19. Erratum in: Pain Med. 2015 Oct;16(10):2048. PMID: 25530347.
  10. Kuligowski T, Skrzek A, Cie?lik B. Manual Therapy in Cervical and Lumbar Radiculopathy: A Systematic Review of the Literature. Int J Environ Res Public Health. 2021 Jun 7;18(11):6176. doi: 10.3390/ijerph18116176. PMID: 34200510; PMCID: PMC8201115.
  11. Lee DG, Ahn SH, Lee J. Comparative Effectivenesses of Pulsed Radiofrequency and Transforaminal Steroid Injection for Radicular Pain due to Disc Herniation: a Prospective Randomized Trial. J Korean Med Sci. 2016 Aug;31(8):1324-30. doi: 10.3346/jkms.2016.31.8.1324. Epub 2016 Jun 24. PMID: 27478346; PMCID: PMC4951565.
  12. Liu C, Ferreira GE, Abdel Shaheed C, Chen Q, Harris IA, Bailey CS, Peul WC, Koes B, Lin CC. Surgical versus non-surgical treatment for sciatica: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ. 2023 Apr 19;381:e070730. doi: 10.1136/bmj-2022-070730. PMID: 37076169.
  13. Mathieson S, Maher CG, McLachlan AJ, Latimer J, Koes BW, Hancock MJ, Harris I, Day RO, Billot L, Pik J, Jan S, Lin CC. Trial of Pregabalin for Acute and Chronic Sciatica. N Engl J Med. 2017 Mar 23;376(12):1111-1120. doi: 10.1056/NEJMoa1614292. PMID: 28328324.
  14. Moore D, Galvin D, Conroy MJ, Das B, Dunne M, Lysaght J, McCrory C. Characterisation of the effects of pulsed radio frequency treatment of the dorsal root ganglion on cerebrospinal fluid cellular and peptide constituents in patients with chronic radicular pain: A randomised, triple-blinded, controlled trial. J Neuroimmunol. 2020 Jun 15;343:577219. doi: 10.1016/j.jneuroim.2020.577219. Epub 2020 Mar 19. PMID: 32224326.
  15. Napoli A, Alfieri G, De Maio A, Panella E, Scipione R, Facchini G, Albisinni U, Spinnato P, Nardis PG, Tramutoli R, Lenzi J, Ghanouni P, Bazzocchi A, Perotti S, Schoenfeld AJ, Catalano C. CT-guided Pulsed Radiofrequency Combined with Steroid Injection for Sciatica from Herniated Disk: A Randomized Trial. Radiology. 2023 May;307(4):e221478. doi: 10.1148/radiol.221478. Epub 2023 Mar 28. PMID: 36975815; PMCID: PMC10323291.
  16. Peul WC, van Houwelingen HC, van den Hout WB, Brand R, Eekhof JA, Tans JT, Thomeer RT, Koes BW; Leiden-The Hague Spine Intervention Prognostic Study Group. Surgery versus prolonged conservative treatment for sciatica. N Engl J Med. 2007 May 31;356(22):2245-56. doi: 10.1056/NEJMoa064039. PMID: 17538084.
  17. Pinto RZ, Verwoerd AJH, Koes BW. Which pain medications are effective for sciatica (radicular leg pain)? BMJ. 2017 Oct 12;359:j4248. doi: 10.1136/bmj.j4248. PMID: 29025735.
  18. Shanthanna H, Chan P, McChesney J, Thabane L, Paul J. Pulsed radiofrequency treatment of the lumbar dorsal root ganglion in patients with chronic lumbar radicular pain: a randomized, placebo-controlled pilot study. J Pain Res. 2014 Jan 10;7:47-55. doi: 10.2147/JPR.S55749. PMID: 24453500; PMCID: PMC3894138.
  19. Vanneste T, Van Lantschoot A, Van Boxem K, Van Zundert J. Pulsed radiofrequency in chronic pain. Curr Opin Anaesthesiol. 2017 Oct;30(5):577-582. doi: 10.1097/ACO.0000000000000502. PMID: 28700369.
  20. Van Boxem K, de Meij N, Patijn J, Wilmink J, van Kleef M, Van Zundert J, Kessels A. Predictive Factors for Successful Outcome of Pulsed Radiofrequency Treatment in Patients with Intractable Lumbosacral Radicular Pain. Pain Med. 2016 Jul;17(7):1233-1240. doi: 10.1093/pm/pnv052. Epub 2016 Jan 20. PMID: 26791777.
  21. Vigneri S, Sindaco G, La Grua M, Zanella M, Lo Bianco G, Paci V, Vinci FM, Sciacca C, Ravaioli L, Pari G. Electrocatheter-mediated High-voltage Pulsed Radiofrequency of the Dorsal Root Ganglion in the Treatment of Chronic Lumbosacral Neuropathic Pain: A Randomized Controlled Study. Clin J Pain. 2020 Jan;36(1):25-33. doi: 10.1097/AJP.0000000000000766. PMID: 31577546; PMCID: PMC6903354.

Evidence table for intervention studies (randomized controlled trials and non-randomized observational studies [cohort studies, case-control studies, case series])1

This table is also suitable for diagnostic studies (screening studies)  that compare the effectiveness of two or more tests. This only applies if the test is included as part of a test-and-treat strategy – otherwise the evidence table for studies of diagnostic test accuracy should be used.

Study reference

Study characteristics

Patient characteristics 2

Intervention (I)

Comparison / control (C) 3

 

Follow-up

Outcome measures and effect size 4

Comments

De, 2020

Type of study:

prospective, triple-blind, parallel group,

randomized, active-control trial

 

Setting and country:

Department of Anaesthesiology, Pain Medicine and Critical Care, All India Institute of Medical

Sciences, New Delhi, India

 

Funding and conflicts of interest:

None

Inclusion criteria:

age > 18 years,

history of segmental LBP with radiation to the legs below the knee for more than 3 months, pain refractory to

conventional medical treatment with predominant leg pain over back pain involving up to 2 lumbar levels, and

average pain score ≥ 50 on a 100-point VAS with no bowel/bladder dysfunction

 

Exclusion criteria:

Patients with coagulopathy and/or on anticoagulants,

infection at the site of injection, hypersensitivity to LA and/or the radiographic contrast agent, signs of bilateral

radiating leg pain, evidence of significant sensory or motor deficit, presence of anatomical deformity of the spine and severe psychiatric illness, presence of cancer as a cause of

back pain, inability to communicate in Hindi/English,

history of previous back surgery or implant insertion, and presence of diabetes mellitus, multiple sclerosis, a cardiac pacemaker, or pregnancy

 

 

N total at baseline:

Intervention: 25

Control: 25

 

Important prognostic factors2:

age ± SD:

I: 41.92 ± 14.53

C: 41.4 ± 10.64

 

Sex:

I: 52% M

C: 36% M

 

Duration of pain, months

(mean ± SD)

I: 35.8 ± 22.4

C:38 ± 23.15

 

Groups comparable at baseline?

Yes

Describe intervention (treatment/procedure/test):

 

All patients received a selective diagnostic nerve root block (SNRB) with 1 mL 2% lidocaine. A positive

response was defined as 75% reduction in pain within 1 to 24 hours of injection.

 

The lumbar pulsed radiofrequency (LPRF) group received TF epidural 1 mL of 0.5% bupivacaine with PRF of the DRG.

Three cycles of PRF (2 Hz and 45 V) were applied for 180 seconds.

Describe  control (treatment/procedure/test):

 

All patients received a selective diagnostic nerve root block (SNRB) with 1 mL 2% lidocaine. A positive

response was defined as 75% reduction in pain within 1 to 24 hours of injection.

 

The LA group received TF epidural 1 mL of 0.5%

bupivacaine.

Length of follow-up:

Two weeks, 1 months, 2 months, 3 months, 6 months

 

Loss-to-follow-up:

None after randomization

 

Incomplete outcome data:

Intervention:

N = 0 (0%)

 

Control:

N = 0 (0%)

 

 

Outcome measures and effect size (include 95%CI and p-value if available):

 

VAS (0-100)

Baseline

I: 82.4 ± 9.69

C: 81.2 ± 10.53

 

3 months

I: 41.2 ± 5.26

C: 60.0 ± 7.64

 

6 months

I: 46.4 ± 5.69

C: 68.8 ± 8.81

Modified Oswestry Disability Questionnaire ODI score (%)

Baseline

I: 64.8  ± 11.23

C: 65.29 ± 9.58

 

3 months

I: 18.72 ± 4.73

C: 40.17 ± 7.69

 

6 months

I: 28.59 ± 5.44

C: 47.04 ± 7.34

 

“In the LPRF group, patients showed at 3 and 6 months 71.11%, and 55.87% reductions in ODI scores from baseline in the respective intervals

(Figures 8 and 9).”
In LA group, this was 34.87% and 27.95%.

Author’s conclusion:

“we can conclude that PRF

of the DRG applied for a longer duration results in long term pain relief and improvement in the functional quality of life in patients with chronic LRP. Experimental data have shown that PRF results in neuromodulatory effects on the DRG, resulting in pain relief with no side-effects.”

Khalifa, 2017

Type of study:

 

 

Setting and country:

Department of Anesthesia, Zagazig Faculty of Medicine, Zagazig, Egypt

 

Funding and conflicts of interest:

None

Inclusion criteria:

Patients with lumbar radiculopathy with MRI-proved LDP for more than 3 months with weak or no response to conservative treatment were included. Radicular

pain should be more than back pain if also associated.

 

Exclusion criteria:

Radiculopathy with irrelevant MRI finding;

Back pain more than radicular pain;

Spinal canal stenosis;

Failed back surgery;

Multiple disc degeneration;

Presence of motor or sphincteric disorders; Patients with work troubles or psychological

Problems; Patients who decided to shift to either surgery or

tramadol during the follow-up period.

 

N total at baseline:

Intervention: 50

Control: 50

 

Important prognostic factors2:

age ± SD:

I: 37.5±9

C: 39.3±8.8

 

Sex:

I: 62.2% M

C: 68.9% M

 

Groups comparable at baseline?

Yes

Describe intervention (treatment/procedure/test):

 

4 min of PRF at 42°C after positive sensory stimulation at 0.4–0.7 V and motor at 0.8–1.3 V on the affected

nerve roots, after which we injected 2 ml of 4 mg/ml

methylprednisolone solution in normal saline.

 

 

Describe  control (treatment/procedure/test):

 

we injected 3 ml of 8 mg/ml methylprednisolone solution in normal saline for each clinically affected lumbar root with positive MRI finding.

Length of follow-up:

One week; Four weeks;

eight weeks; 12 weeks

 

Loss-to-follow-up:

Intervention:

N =5 (10 %)

Reasons: lost communication (n=3); underwent spine surgery (n=2)

 

Control:

N = 5 (10%)

Reasons: underwent spine surgery (n=3); tramadol required before 3 months (n=2)

 

Incomplete outcome data:

NR

 

 

Outcome measures and effect size (include 95%CI and p-value if available):

 

VAS

Baseline

I: 7.53 ± 0.5
C: 7.5 ± 0.5

 

3 months

I: 4±1.2

C: 7.5±0.5

Author’s conclusion:

PRF of lumbar dorsal root ganglia is more effective than lumbar TES injection up to

3 months of follow-up in patients with radiculopathy due to lumbar disc prolapse.

 

Limitations

Long-term evaluations were

not reported; side effects were not reported

Koh, 2015

Type of study:

randomized, double-blinded, active-comparator controlled study

 

Setting and country:

pain management

clinic of the Asan Medical Center in Seoul, South

Korea

 

Funding and conflicts of interest:

None

Inclusion criteria:

age ≥20 years old, pain intensity ≥4 out of 10 on the numerical rating scale (NRS), chronic LRP lasting ≥12 weeks, dominant leg pain with less intense back pain, and the previous failure of conservative management such as physiotherapy, exercise therapy, or

analgesic medications. Epidural injections administered ≥12 weeks prior to recruitment were permitted because

most of the patients visiting our clinic had a history of interlaminar or transforaminal epidural injections. MRI was obtained in all patients and the diagnosis of spinal stenosis was confirmed. All eligible

patients received conventional diagnostic/therapeutic

fluoroscopy-guided TFEI with local anesthetics and steroid before enrolment. Patients who demonstrated

pain reduction (≥2–points or at least 30% reduction in NRS score) for short duration ≤6 weeks following epidural block were finally enrolled.

 

Exclusion criteria:

patient refusal to participate in

the study, age <20 years, unbearable pain >9–points on

NRS, pain <4–points on NRS, acute pain of onset lasting

<12 weeks, signs of progressive motor weakness or neurologic deficits, allergies to steroids or contrast dyes,

coagulopathy, steroid injection within the previous 12 weeks, systemic infection, injection site infection, malignancy, unstable medical or psychiatric condition, and

patients presenting with S1 radicular symptoms

 

N total at baseline:

Intervention: 31

Control: 31

 

Important prognostic factors2:

age ± SD:

I: 65.97 ± 7.25

C: 65.16 ± 8.96

 

Sex:

I: 35.5% M

C: 32.3% M

 

Total duration of pain (months), median (IQR)

I: 15 (29-36)

C: 13 (23-48)

 

Groups comparable at baseline?

Yes

Describe intervention (treatment/procedure/test):

 

In the experimental PRF group, three cycles of PRF were performed at 42°C for 120 seconds.

 

Describe  control (treatment/procedure/test):

 

In the control group, cannula positioning and the sensory/motor stimulation were performed using the same procedure as the PRF group, except the PRF generator was not activated.

Length of follow-up:

Four weeks, eight weeks, 12 weeks

 

Loss-to-follow-up:

Intervention:

N = 0

 

Control:

N = 0

 

Incomplete outcome data:

Intervention:

N = 7 (22.6%)

Reasons: lost to further follow-up

 

Control:

N = 6 (19.4%)

Reasons: lost to further follow-up

Outcome measures and effect size (include 95%CI and p-value if available):

 

NRS (0-10); median (95% CI)

Baseline

I: 7.39 (7.01–7.76)

C: 7.00 (6.57–7.43)

 

3 months

I: 5.69 (4.88–6.50)

C: 6.18 (5.50–6.87)

 

ODI (0-100%); median (95% CI)

 

Baseline

I: 45.07 (40.29–49.85)

C: 41.55 (36.55–46.55)

 

3 months

I: 37.62 (32.67–42.57)

C: 37.99 (32.53–43.44)

 

Patients satisfaction at 3 months (7-point Likert scale; %)

I: 32.3%

C: 16.1%

 

Author’s conclusion:

The TFEI provided significant short term pain relief and PRF can be applied in conjunction with TFEI to achieve higher treatment efficacy compared with TFEI alone.

 

 

Limitations:

Long-term evaluations were

not reported.

Lee, 2016

Type of study:

prospective randomized study

 

Setting and country:

Dongsan Medical Center, Keimyung University

School of Medicine, Daegu, Korea

 

Funding and conflicts of interest:

No conflicts of interest, academic funding

Inclusion criteria:

Age between 20 and 70 years; presentation with symptomatic cervical or lumbar radicular pain; Imaging findings of a cervical or lumbar intervertebral disc

pathology compatible with pain symptoms; Severe cervical or lumbar radicular pain than cervical or lumbar axial pain; Presentation with a VAS of > 4 and an ODI or Neck Disability

Index NDI of > 30% after first TFESI

 

Exclusion criteria:

Severe allergy to injectants; History of spine surgery; Spinal instability; Spinal stenosis or degenerative spondylolisthesis; Infection on the spine;

Tumor or tumor metastasis in the involved spinal area;

Pregnancy

 

N total at baseline*:

Intervention: 19

Control: 19

*lumbar procedures is only N I: 9; C: 11)

 

Important prognostic factors2:

age ± SD:

I: 54.3 ± 12.1

C: 50.8 ± 12.7

 

Sex:

I: 15.8% M

C: 57.9% M

 

Mean pain duration, weeks

I: 5.05

C: 4.79

 

Groups comparable at baseline?

Although subjects of our study were randomly allocated, PRF and TFESI group had statistical

differences in sex ratios.

Describe intervention (treatment/procedure/test):

 

PRF: The catheter needle was advanced toward the DRG until the patient reported a tingling sensation and/or dysesthesia at less than 0.3V. PRF treatment was administered at 5 Hz and a 5 ms pulsed width for 240

seconds at 45V under the constraint that the electrode tip temperature not exceed 42°C

 

 

Describe  control (treatment/procedure/test):

 

Patients received 2 mL of 0.125% bupivacaine mixed with 5 mg dexamethasone as 1st TFESI was conducted.

Length of follow-up:

Two weeks;

Four weeks;

eight weeks;

12 weeks

 

 

Loss-to-follow-up:

N = 6 (13.6%)

Reasons: drop-out (n=5), pain flare up (n=1)

Unknown in which group

 

Incomplete outcome data:

NR

 

 

Outcome measures and effect size (include 95%CI and p-value if available):

 

VAS (0-10), mean (SD)

Baseline

I: 4.8 (0.8)

C: 5.0 (1.0)

 

3 months

I: 2.8 (1.2)

C: 2.5 (1.5)

 

ODI score (0-100%), mean (SD)

Baseline

I: 46.6 (8.4)

C: 43.8 (10.0)

 

3 months

I: 21.8 (12.9)

C: 21.1 (14.3)

 

 

Author’s conclusion:

Mean VAS scores for cervical and lumbar radicular pain were significantly lower 12 weeks after treatment in both study groups. NDI and ODI scores also declined after treatment. However, no statistically significant difference was observed between the PRF and TFESI groups in terms of VAS, ODI, or NDI scores at any time during follow-up. PRF administered to a DRG might be as effective as TFESI in terms of attenuating radicular pain caused by disc herniation, and its use would avoid the adverse effects of steroid.

 

Limitations:

Small sample size; low

baseline VAS; long term

evaluations were not

reported.

Moore, 2020

Type of study:

randomised, triple-blinded, sham controlled

study

 

Setting and country:

Department of Pain Medicine, St James's Hospital, Dublin, Ireland

 

Funding and conflicts of interest:

Funding by Chronic Pain Research Fund and Abbvie scholarship. Nothing to declare.

Inclusion criteria:

aged 18–60 years,

described unilateral monosegmental radicular pain in the cervical or lumbosacral nerve roots, symptoms were consistent with MRI findings of a contained herniated disc at one level consistent with the clinical dermatome of complaint, had pain lasting more than 3 months, failed

conservative medical management (medication and physical therapy),

radicular pain was the primary complaint with minimal axial pain, and NRS score > 3

 

Exclusion criteria:

described atypical or bilateral radicular pain patterns, primarily back or neck pain, cognitive impairment or language barriers that could impair the patients understanding and reporting of outcomes, malignancy,

vertebral fractures, multiple sclerosis, connective tissue diseases, active

infection, pregnancy or breast feeding, prior spinal surgery, lumbar spine interventions in the last 6 months (including epidural injections or PRF), coagulation disorder or anti-coagulant treatment, psychiatric

disorder, allergy to local anaesthetics or contrast medium, and preoperative NSAID, corticosteroid, methotrexate, immunosuppressant

therapy or opioid therapy within the preceding six weeks. In addition, patients were excluded from the study if appropriate nerve stimulation during insertion of the RF needle or adequate pain relief (more than

50%) 1-h post DRG block were not achieved.

 

N total at baseline:

Intervention: 5

Control: 5

 

Important prognostic factors2:

age:

48 (range 35–60)

 

Sex:

45% M

 

Duration of pain (months):

291.7

 

Groups comparable at baseline?

Unknown, not reported per arm

Describe intervention (treatment/procedure/test):

 

The PRF group received one pulsed radiofrequency treatment to the DRG, settings: ≤ 42 °C, 120 s with 2 Hz pulses (20 milliseconds at 500,000 Hz) and output at 45 V.

 

Describe  control (treatment/procedure/test):

 

The sham group waited for 120 s with the RF needle in position, but the RF machine was turned off.

Length of follow-up:

Baseline, 1 month, 3 months, 6 months

 

Loss-to-follow-up:

Intervention:

N = 1 (20%)

Reasons: withdrew consent for 2nd CSF sample (n=1)

 

Control:

N = 0

 

Incomplete outcome data:

NR

 

 

Outcome measures and effect size (include 95%CI and p-value if available):

 

NRS (0-10)

Baseline

I: 7.6

C: 6.8  ± 0.37

 

3 months

I: 2.6 ± 0.51

C: 6.8

 

6 months

MD: 2.8 points

 

GPE scores at 3 months (patient satisfaction), mean

I: 6

C: 4

Author’s conclusion:

This study confirms PRF is an effective treatment for chronic neuropathic radicular pain and superior to local anaesthetic administration on its own.

 

Limitations:

Very small study sample

 

Note:

In the current analysis, patients with cervical pain were excluded.

Napoli, 2023

Type of study:

prospective multicenter double-blind randomized clinical trial

 

Setting and country:

Department of Radiological, Oncological, and Pathological Sciences, Policlinico Umberto I–Sapienza University of Rome, Rome, Italy

 

Funding and conflicts of interest:

No problems noted.

Inclusion criteria:

Patients aged 18-75 y with unilateral radiculopathy, pain duration > 12 weeks, not responding to at least 1 attempt of conventional non-surgical therapy and pain intensity ≥ 4 on NRS underwent MRI. MRI findings: single-level posterolateral or intraforaminal disk herniation at L3-4 or L4-5 or L5-S1

 

Exclusion criteria:

Motor deficit, cauda equina syndrome, prior steroid injection, prior surgery, MRI contraindication

 

N total at baseline:

Intervention: 174

Control: 177

 

Important prognostic factors2:

age ± SD:

I: 55 ± 16

C: 54 ± 16

 

Sex:

I: 63% M

C: 64% M

 

Groups comparable at baseline?

Yes

Describe intervention (treatment/procedure/test):

 

In the PRF and TFESI group, therapeutic PRF was then

administered in one 10-minute session with E-dose control.

 

Once the appropriate spread of contrast material was confirmed using CT fluoroscopy, a local anesthetic mixed with steroid solution (1 mL lidocaine [20 mg per milliliter] and 2 mL dexamethasone [10 mg per milliliter] or 2 mL triamcinolone acetonide [40 mg per milliliter]) was administered immediately after the PRF administration,

Describe  control (treatment/procedure/test):

 

In participants undergoing TFESI alone, once the appropriate spread of contrast material was confirmed using CT fluoroscopy, a mixed local anesthetic and steroid solution identical to that used in the PRF and TFESI group was administered within 10 minutes to avoid temporal bias.

Length of follow-up:

1, 4, 12 and 52 weeks

 

Loss-to-follow-up:

Intervention:

N = 11 (6.3%)

Reasons: did not complete questionnaire at week 12 (n=4) or at week 52 (n=7)

 

Control:

N = 1 (0.6%)

Reasons: did not complete questionnaire at week 12 (n=1)

 

Incomplete outcome data:

NR

 

 

Outcome measures and effect size (include 95%CI and p-value if available):

 

NRS

Baseline

I: 8.1 ± 1.1

C: 7.9 ± 1.1

 

12 weeks

I: 1.7 ± 0.2

C: 4.1 ± 0.2

 

ODI score

Baseline

I: 52.0 ± 18.4
C: 54.7 ± 15.1

 

12 weeks

I: 14.5 ± 1.58

C: 29.0 ± 1.8

 

 

mean global perceived effect scale (-5 to +5), mean ± SD

I: 3.7 ± 0.3

C: 1.8 ± 0.2

Author’s conclusion:

: In the treatment of sciatica caused by lumbar disk herniation, pulsed radiofrequency combined with transforaminal epidural

steroid injection is more effective for pain relief and disability improvement than steroid injection alone.

Shanthanna, 2014

Type of study:

single-center, placebo-controlled, triple-blinded RCT

 

Setting and country:

Canada

 

Funding and conflicts of interest:

None

Inclusion criteria:

age 18 years or older; a history of CLR pain of at least 4 months’ duration; an average pain score of 5 on

a VAS of 0–10; and failure of conservative therapy (e.g.,

physiotherapy, medication trial). The patients were further

screened for clinical features of lumbosacral radicular pain.

 

Exclusion criteria:

Any contraindication to neuraxial injections, a history of predominant back pain over leg pain, significant anatomic deformity (either congenital or acquired) making it difficult to access the foramen as evidenced by CT/MRI, severe psychiatric illness, presence of cancer accounting for back pain, inability to communicate in English, allergy to local anesthetics or contrast medium,

and a history of motor findings in the affected leg

 

N total at baseline:

Intervention: 16

Control: 15

 

Important prognostic factors2:

Age (range):

I: 57 (35 - 83)

C: 57 (35 - 83)

 

Sex:

I: 62.5% M

C: 53.3% M

 

Groups comparable at baseline?

Yes

Describe intervention (treatment/procedure/test):

 

PRF at 42°C for 120

seconds to the DRG

 

Describe  control (treatment/procedure/test):

 

low intensity (<0.2 V) sensory stimulation (50 Hz),

without any active treatment for the same duration

Length of follow-up:

24 hours; one week; Four

weeks; eight weeks; 12 weeks

 

Loss-to-follow-up:

Intervention:
N = 2 (12.5%)

Reasons: surgery (n=1); reason unknown (n=1)

 

Control:

N = 1 (6.7%)

Reasons: inability to place needle (n=1)

 

Incomplete outcome data:

NR

 

 

Outcome measures and effect size (include 95%CI and p-value if available):

 

Mean VAS (0-10)

3 months

Shown in figures.

MD: -0.75 (95% CI -3.12, 1.63) in favor of PRF

 

ODI score

3 months

MD: -8 (95% CI -22, 7)

No separate data for intervention and control group reported.

 

 

Author’s conclusion:

At 3 months, the relative success of PRF-DRG was small. A large-scale trial to establish efficacy is not practically feasible considering the small effect size, which would necessitate recruitment of a challengingly large number

of participants over a number of years. Until clear parameters for application of PRF are established, clinicians will need to use their individual judgment regarding its clinical applicability, given the present evidence.

 

Limitations:

Small sample size; no initial

VAS data was included; long

term evaluation was not

reported.

Vigneri, 2020

Type of study:

RCT

 

Setting and country:

Pain Medicine Unit of Santa Maria Maddalena Hospital, Occhiobello, Italy

 

Funding and conflicts of interest:

None

Inclusion criteria:

older than or equal to 18 years with: single leg-radiating pain (with or without LBP) confirmed by clinical examination and lasting for >6 months,  unresponsiveness to oral medications, physical therapy, or

ultrasound-guided caudal or periradicular injections, MRI showing neural compression or spinal canal narrowing and/or electromyographic test suggestive of radiculopathy, and the presence of definite or probable NP

 

Exclusion criteria:

LBP more severe than radiating pain, a possible or unlikely NP, MRI not  consistent with clinical symptoms, pain improvement after previous treatments, patients affected by central neurological impairment or peripheral distal neuropathies in the lower limbs, certified psychiatric disorders, radiculopathies with significant motor deficits requiring urgent surgery (eg, cauda equina syndrome), and  reported allergy to anesthetics

 

N total at baseline:

I: 21

C: 20

 

Important prognostic factors2:

Age (SD):

I: 56.8 (12.1)

C: 56.1 (12.5)

 

Sex:

I: 71.4% M

C: 40% M

 

Duration of pain, mean (SD) (y)

I: 3.7 (4.9)

C: 3.7 (5.0)

 

Groups comparable at baseline?

Yes

Describe intervention (treatment/procedure/test):

 

each patient in this group received PRF for 2 cycles of 240 seconds each at a

frequency of 2-Hz (20 ms of current and 480 ms without

stimulation resulting in 2 active phases/second), voltage between 65 and 80 V, and a tip temperature of 42°C. After 5 minutes, a 2 mL injection containing 0.25% of bupivacaine

was delivered and, if no motor impairment occurred in the next 15 minutes, followed by the administration of 3 mL of

the contrast medium iopamidol to observe the myelogram spreading to the nerve root of interest.

Describe  control (treatment/procedure/test):

 

2 cycles of sham sensory stimulation were done to give a tingling sensation radiating to the painful area. The catheter was placed using the same procedure as the PRF-EA group and sensory

stimulation with no active treatment was delivered for 2 cycles of 240 seconds

Length of follow-up:

Baseline, 1 and 6 months

 

Loss-to-follow-up:

Intervention:

None

 

Control:

None

 

Incomplete outcome data:

NR

 

Outcome measures and effect size (include 95%CI and p-value if available):

 

Mean NRS (0-10), mean (SD)

Baseline

I: 7.67 (0.91)

C: 7.55 (1.10)

 

6 months

I: 4.33 (2.71)

C: 6.75 (2.00)

 

ODI, mean (SD)

Baseline

I: 35.83 (9.23)

C: 38.00 (10.75)

 

6 months

I: 20.71 (15.43)

C: 31.38 (13.29)

Author’s conclusion:

High-voltage PRF of dorsal root ganglion delivered

through multifunctional electrode provided significant pain relief and may be considered a valuable treatment in chronic lumbosacral radicular pain with neuropathic features.

 

Risk of bias table for intervention studies (randomized controlled trials; based on Cochrane risk of bias tool and suggestions by the CLARITY Group at McMaster University)

Study reference

 

(first author, publication year)

Was the allocation sequence adequately generated?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Definitely yes

Probably yes

Probably no

Definitely no

Was the allocation adequately concealed?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Definitely yes

Probably yes

Probably no

Definitely no

Blinding: Was knowledge of the allocated

interventions adequately prevented?

 

Were patients blinded?

 

Were healthcare providers blinded?

 

Were data collectors blinded?

 

Were outcome assessors blinded?

 

Were data analysts blinded?

 

Definitely yes

Probably yes

Probably no

Definitely no

Was loss to follow-up (missing outcome data) infrequent?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Definitely yes

Probably yes

Probably no

Definitely no

Are reports of the study free of selective outcome reporting?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Definitely yes

Probably yes

Probably no

Definitely no

Was the study apparently free of other problems that could put it at a risk of bias?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Definitely yes

Probably yes

Probably no

Definitely no

Overall risk of bias

If applicable/necessary, per outcome measure

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LOW

Some concerns

HIGH

 

De, 2020

Probably yes;

 

The technician operating the computer-generated random number table machine was not involved in the study.

Probably yes;

 

Sealed opaque envelopes were opened by the technician not involved in the study.

Probably yes;

 

Patient, physician, and outcome assessor were blinded. Statisticians were not mentioned.

Probably yes;

 

No patients were lost to follow-up after randomization.

No information

 

Definitely yes

 

No other problems noted

LOW

(all outcomes)

Khalifa, 2017

Probably yes;

 

Reason: Randomly allocated through closed envelope

Probably no;

 

Reason: Not reported

Probably yes;

 

Reason: Patients and the assessing physician were blinded

Probably no;

 

Reason: Loss to follow-up was infrequent and equal in both groups (10%)

No information

 

Definitely yes

 

No other problems noted

LOW

(all outcomes)

Koh, 2015

Probably yes;

 

Reason: computer-based randomization

Probably no;

 

Reason: Not reported

Probably yes;

 

Reason: patients and the outcome assessor were blinded.

Probably no;

 

Reason: there were missing data at follow-up at each evaluation stage (seven subjects in the fourth week, 10 subjects in the eighth week, and 13 subjects in the twelfth week – similar in both groups).

Probably yes;

 

Reason: Research protocol registration number was included

Definitely yes

 

No other problems noted

Some concerns

(all outcomes)

 

Reason: loss to follow-up

Lee, 2016

Probably no;

 

Reason: study is randomized, yet method is not described

Probably no;

 

Reason: Not reported

Definitely no;

 

Reason: No blinding

Probably yes;

 

Reason: loss to follow-up is infrequent and reasons are described. It is not mentioned in which group patients were lost to follow-up.

Probably yes;

 

Reason: Research protocol registration number was included

Definitely yes

 

No other problems noted

HIGH

(all outcomes)

 

Reason: lack of blinding

Moore, 2020

Definitely yes;

 

Reason: Randomisation was performed by an independent Clinical

Nurse Specialist using a computerised, random number generator.

Probably yes;

 

Reason: A randomisation envelope is mentioned, but no further details are provided.

Probably yes;

 

Reason: The

clinician, the patient and the independent data collectors were all

blinded to the randomisation until the study was completed.

Probably yes;

 

Reason: loss to follow-up is infrequent

No information

 

Definitely yes

 

No other problems noted

LOW

(all outcomes)

Napoli, 2023

Probably yes;

 

 

Reason: A computer-generated permuted-block scheme was used for randomization, with unstratified variable-block sizes of 2 and 4. An independent statistician generated the randomization sequence.

Probably yes;

 

Reason: conceal allocations in sealed opaque envelopes

Probably yes;

 

Reason: principal investigator at each site who assessed the outcomes and participants, was blinded to randomization and treatment; the treating physician could not be blinded. An independent statistician was blinded too.

Probably yes;

 

Reason: loss to follow-up is infrequent in both groups

Probably yes;

 

Reason: Research protocol registration number was included

 

 

Definitely yes

 

No other problems noted

LOW

(all outcomes)

Shanthanna, 2014

Probably yes;

 

Reason: randomization technique was carried out by the sealed opaque envelope method

Probably yes;

 

Reason: randomization technique was carried out by the sealed opaque envelope method

Probably yes;

 

Reason: patients, caregivers, and outcome assessors were blinded

Probably yes;

 

Reason: loss to follow-up is infrequent in both groups

Probably yes;

 

Reason: Research protocol registration number was included

 

 

Definitely yes

 

No other problems noted

LOW

(all outcomes)

Vigneri, 2020

Probably yes;

 

Reason: participants were randomized in a 1:1 ratio by computerized system

Probably yes;

 

Reason: Results of allocation were put

in a sealed envelope and delivered to the only nurse with access to the PRF generator and aware of stimulation/sham

progress

Probably yes;

 

Reason: patients,

treating physicians and assessors were blinded to intervention.

Probably yes;

 

Reason: No loss to follow-up

No information

Definitely yes

 

No other problems noted

LOW

(all outcomes)

 

Table of excluded studies

Reference

Reason for exclusion

Billot M, Naiditch N, Brandet C, Lorgeoux B, Baron S, Ounajim A, Roulaud M, Roy-Moreau A, de Montgazon G, Charrier E, Misbert L, Maillard B, Vendeuvre T, Rigoard P. Comparison of conventional, burst and high-frequency spinal cord stimulation on pain relief in refractory failed back surgery syndrome patients: study protocol for a prospective randomized double-blinded cross-over trial (MULTIWAVE study). Trials. 2020 Aug 3;21(1):696. doi: 10.1186/s13063-020-04587-6. PMID: 32746899; PMCID: PMC7397663.

Study protocol

Breel J, Wille F, Wensing AGCL, Kallewaard JW, Pelleboer H, Zuidema X, Bürger K, de Graaf S, Hollmann MW. A Comparison of 1000 Hz to 30 Hz Spinal Cord Stimulation Strategies in Patients with Unilateral Neuropathic Leg Pain Due to Failed Back Surgery Syndrome: A Multicenter, Randomized, Double-Blinded, Crossover Clinical Study (HALO). Pain Ther. 2021 Dec;10(2):1189-1202. doi: 10.1007/s40122-021-00268-7. Epub 2021 Jun 6. PMID: 34091818; PMCID: PMC8586063.

Wrong comparison: high vs low Hz

Castromán P, Cristiani F, Surbano M, Ayala S. Pulsed radiofrequency of the dorsal root ganglion for chronic lumbosacral radicular syndrome refractory to epidural steroid injections. Rev Soc Esp Dolor. 2019;26(3):166-74.

No RCT

Chakravarthy K, Kent AR, Raza A, Xing F, Kinfe TM. Burst Spinal Cord Stimulation: Review of Preclinical Studies and Comments on Clinical Outcomes. Neuromodulation. 2018 Jul;21(5):431-439. doi: 10.1111/ner.12756. Epub 2018 Feb 12. PMID: 29431275.

No data to extract, wrong intervention (SCS)

Chang MC, Cho YW, Ahn SH. Comparison between bipolar pulsed radiofrequency and monopolar pulsed radiofrequency in chronic lumbosacral radicular pain: A randomized controlled trial. Medicine (Baltimore). 2017 Mar;96(9):e6236. doi: 10.1097/MD.0000000000006236. PMID: 28248888; PMCID: PMC5340461.

Wrong comparison: bipolar vs monopolar PRF

Chappell ME, Lakshman R, Trotter P, Abrahams M, Lee M. Radiofrequency denervation for chronic back pain: a systematic review and meta-analysis. BMJ Open. 2020 Jul 21;10(7):e035540. doi: 10.1136/bmjopen-2019-035540. PMID: 32699129; PMCID: PMC7375436.

Wrong population, wrong intervention

Deer TR, Grider JS, Lamer TJ, Pope JE, Falowski S, Hunter CW, Provenzano DA, Slavin KV, Russo M, Carayannopoulos A, Shah JM, Harned ME, Hagedorn JM, Bolash RB, Arle JE, Kapural L, Amirdelfan K, Jain S, Liem L, Carlson JD, Malinowski MN, Bendel M, Yang A, Aiyer R, Valimahomed A, Antony A, Craig J, Fishman MA, Al-Kaisy AA, Christelis N, Rosenquist RW, Levy RM, Mekhail N. A Systematic Literature Review of Spine Neurostimulation Therapies for the Treatment of Pain. Pain Med. 2020 Nov 7;21(7):1421-1432. doi: 10.1093/pm/pnz353. Erratum in: Pain Med. 2021 Feb 4;22(1):236. PMID: 32034422.

Wrong intervention (SCS)

Deer TR, Hunter CW, Mehta P, Sayed D, Grider JS, Lamer TJ, Pope JE, Falowski S, Provenzano DA, Esposito MF, Slavin KV, Baranidharan G, Russo M, Jassal NS, Mogilner AY, Kapural L, Verrills P, Amirdelfan K, McRoberts WP, Harned ME, Chapman KB, Liem L, Carlson JD, Yang A, Aiyer R, Antony A, Fishman MA, Al-Kaisy AA, Christelis N, Levy RM, Mekhail N. A Systematic Literature Review of Dorsal Root Ganglion Neurostimulation for the Treatment of Pain. Pain Med. 2020 Aug 1;21(8):1581-1589. doi: 10.1093/pm/pnaa005. PMID: 32803221.

Not the best SR: all but one non-randomized studies, population is CRPS patients

Deer TR, Mekhail N, Provenzano D, Pope J, Krames E, Leong M, Levy RM, Abejon D, Buchser E, Burton A, Buvanendran A, Candido K, Caraway D, Cousins M, DeJongste M, Diwan S, Eldabe S, Gatzinsky K, Foreman RD, Hayek S, Kim P, Kinfe T, Kloth D, Kumar K, Rizvi S, Lad SP, Liem L, Linderoth B, Mackey S, McDowell G, McRoberts P, Poree L, Prager J, Raso L, Rauck R, Russo M, Simpson B, Slavin K, Staats P, Stanton-Hicks M, Verrills P, Wellington J, Williams K, North R; Neuromodulation Appropriateness Consensus Committee. The appropriate use of neurostimulation of the spinal cord and peripheral nervous system for the treatment of chronic pain and ischemic diseases: the Neuromodulation Appropriateness Consensus Committee. Neuromodulation. 2014 Aug;17(6):515-50; discussion 550. doi: 10.1111/ner.12208. PMID: 25112889.

Consensus document:  no original research

Duarte RV, McNicol E, Colloca L, Taylor RS, North RB, Eldabe S. Randomized Placebo-/Sham-Controlled Trials of Spinal Cord Stimulation: A Systematic Review and Methodological Appraisal. Neuromodulation. 2020 Jan;23(1):10-18. doi: 10.1111/ner.13018. Epub 2019 Jul 15. PMID: 31305001; PMCID: PMC7004207.

Wrong intervention (SCS), wrong outcomes

El Sammak S, Mualem W, Michalopoulos GD, Romero JM, Ha CT, Hunt CL, Bydon M. Rescue therapy with novel waveform spinal cord stimulation for patients with failed back surgery syndrome refractory to conventional stimulation: a systematic review and meta-analysis. J Neurosurg Spine. 2022 Jun 3:1-10. doi: 10.3171/2022.4.SPINE22331. Epub ahead of print. PMID: 36303477.

Wrong intervention (SCS)

Erken B, Edipoglu IS. Efficacy of High-Voltage Pulsed Radiofrequency of the Dorsal Root Ganglion for Treatment of Chronic Lumbosacral Radicular Pain: A Randomized Clinical Trial. Neuromodulation. 2022 Nov 30:S1094-7159(22)01354-X. doi: 10.1016/j.neurom.2022.10.056. Epub ahead of print. PMID: 36463027.

Wrong comparsison: high vs low voltage

Frey ME, Manchikanti L, Benyamin RM, Schultz DM, Smith HS, Cohen SP. Spinal cord stimulation for patients with failed back surgery syndrome: a systematic review. Pain Physician. 2009 Mar-Apr;12(2):379-97. PMID: 19305486.

Outdated SR (search until 2008)

Fujii H, Kosogabe Y, Kajiki H. [Long-term effects of pulsed radiofrequency on the dorsal root ganglion and segmental nerve roots for lumbosacral radicular pain: a prospective controlled randomized trial with nerve root block]. Masui. 2012 Aug;61(8):790-3. Japanese. PMID: 22991796.

Article in Japanese

Grider JS, Manchikanti L, Carayannopoulos A, Sharma ML, Balog CC, Harned ME, Grami V, Justiz R, Nouri KH, Hayek SM, Vallejo R, Christo PJ. Effectiveness of Spinal Cord Stimulation in Chronic Spinal Pain: A Systematic Review. Pain Physician. 2016 Jan;19(1):E33-54. PMID: 26752493.

wrong intervention (SCS)

Hara S, Andresen H, Solheim O, Carlsen SM, Sundstrøm T, Lønne G, Lønne VV, Taraldsen K, Tronvik EA, Øie LR, Gulati AM, Sagberg LM, Jakola AS, Solberg TK, Nygaard ØP, Salvesen ØO, Gulati S. Effect of Spinal Cord Burst Stimulation vs Placebo Stimulation on Disability in Patients With Chronic Radicular Pain After Lumbar Spine Surgery: A Randomized Clinical Trial. JAMA. 2022 Oct 18;328(15):1506-1514. doi: 10.1001/jama.2022.18231. PMID: 36255427; PMCID: PMC9579901.

wrong intervention (SCS)

Hou S, Kemp K, Grabois M. A Systematic Evaluation of Burst Spinal Cord Stimulation for Chronic Back and Limb Pain. Neuromodulation. 2016 Jun;19(4):398-405. doi: 10.1111/ner.12440. Epub 2016 May 3. PMID: 27139915.

No data to extract, no comparative study

Kallewaard JW, Gültuna I, Hoffmann V, Elzinga L, Munnikes R, Verbrugge L, Minne V, Reiters P, Subbaroyan J, Santos A, Rotte A, Caraway D. 10 kHz Spinal Cord Stimulation for the Treatment of Failed Back Surgery Syndrome with Predominant Leg Pain: Results from a Prospective Study in Patients from the Dutch Healthcare System. Pain Pract. 2021 Jun;21(5):490-500. doi: 10.1111/papr.12973. Epub 2020 Dec 22. PMID: 33274545; PMCID: PMC8247309.

Non-comparative study

Kapural L, Peterson E, Provenzano DA, Staats P. Clinical Evidence for Spinal Cord Stimulation for Failed Back Surgery Syndrome (FBSS): Systematic Review. Spine (Phila Pa 1976). 2017 Jul 15;42 Suppl 14:S61-S66. doi: 10.1097/BRS.0000000000002213. PMID: 28441313.

Wrong intervention (SCS)

Kapural L, Yu C, Doust MW, Gliner BE, Vallejo R, Sitzman BT, Amirdelfan K, Morgan DM, Yearwood TL, Bundschu R, Yang T, Benyamin R, Burgher AH. Comparison of 10-kHz High-Frequency and Traditional Low-Frequency Spinal Cord Stimulation for the Treatment of Chronic Back and Leg Pain: 24-Month Results From a Multicenter, Randomized, Controlled Pivotal Trial. Neurosurgery. 2016 Nov;79(5):667-677. doi: 10.1227/NEU.0000000000001418. PMID: 27584814; PMCID: PMC5058646.

Wrong comparison: high voltage versus low-frequency SCS

Kapural L, Yu C, Doust MW, Gliner BE, Vallejo R, Sitzman BT, Amirdelfan K, Morgan DM, Brown LL, Yearwood TL, Bundschu R, Burton AW, Yang T, Benyamin R, Burgher AH. Novel 10-kHz High-frequency Therapy (HF10 Therapy) Is Superior to Traditional Low-frequency Spinal Cord Stimulation for the Treatment of Chronic Back and Leg Pain: The SENZA-RCT Randomized Controlled Trial. Anesthesiology. 2015 Oct;123(4):851-60. doi: 10.1097/ALN.0000000000000774. PMID: 26218762.

Wrong comparison: high voltage versus low-frequency SCS

Kumar K, Taylor RS, Jacques L, Eldabe S, Meglio M, Molet J, Thomson S, O'Callaghan J, Eisenberg E, Milbouw G, Buchser E, Fortini G, Richardson J, North RB. The effects of spinal cord stimulation in neuropathic pain are sustained: a 24-month follow-up of the prospective randomized controlled multicenter trial of the effectiveness of spinal cord stimulation. Neurosurgery. 2008 Oct;63(4):762-70; discussion 770. doi: 10.1227/01.NEU.0000325731.46702.D9. PMID: 18981888.

wrong intervention (SCS)

Kumar K, Taylor RS, Jacques L, Eldabe S, Meglio M, Molet J, Thomson S, O'Callaghan J, Eisenberg E, Milbouw G, Buchser E, Fortini G, Richardson J, North RB. Spinal cord stimulation versus conventional medical management for neuropathic pain: a multicentre randomised controlled trial in patients with failed back surgery syndrome. Pain. 2007 Nov;132(1-2):179-88. doi: 10.1016/j.pain.2007.07.028. Epub 2007 Sep 12. PMID: 17845835.

wrong intervention (SCS)

Kurt E, Noordhof RK, van Dongen R, Vissers K, Henssen D, Engels Y. Spinal Cord Stimulation in Failed Back Surgery Syndrome: An Integrative Review of Quantitative and Qualitative Studies. Neuromodulation. 2022 Jul;25(5):657-670. doi: 10.1016/j.neurom.2021.11.013. Epub 2022 Feb 10. PMID: 35803677.

wrong intervention (SCS)

Lee DG, Cho YW, Ahn SH, Chang MC. The Effect of Bipolar Pulsed Radiofrequency Treatment on Chronic Lumbosacral Radicular Pain Refractory to Monopolar Pulsed Radiofrequency Treatment. Pain Physician. 2018 Mar;21(2):E97-E103. PMID: 29565952.

Observational and wrong comparison: bipolar vs monopolar and TFESI

Luo Q, Zhao Z, Yi D, Li S, Liu X. Dorsal root ganglion pulsed radiofrequency using bipolar technology in patients with lumbosacral radicular pain duration ≥ 2 years. Front Neurosci. 2022 Nov 3;16:1021374. doi: 10.3389/fnins.2022.1021374. PMID: 36408387; PMCID: PMC9669361.

Non-comparative study: single arm cohort

Maheshwari A, Pope JE, Deer TR, Falowski S. Advanced methods of spinal stimulation in the treatment of chronic pain: pulse trains, waveforms, frequencies, targets, and feedback loops. Expert Rev Med Devices. 2019 Feb;16(2):95-106. doi: 10.1080/17434440.2019.1567325. Epub 2019 Jan 21. PMID: 30625000.

Geen bruikbare SR, non-comparative studies, breder dan PICO

Marliana A, Setyopranoto I, Setyaningsih I, Rhatomy S. The Effect of Pulsed Radiofrequency on Radicular Pain in Lumbal Herniated Nucleus Pulposus: A Systematic Review and Meta-analysis. Anesth Pain Med. 2021 Apr 17;11(2):e111420. doi: 10.5812/aapm.111420. PMID: 34336613; PMCID: PMC8314080.

SR is matig: studies los includeren heeft voorkeur (mohan, Khalifa)

McClure JJ, Desai BD, Ampie L, You W, Smith JS, Buchholz AL. A Systematic Review of the Cost-Utility of Spinal Cord Stimulation for Persistent Low Back Pain in Patients With Failed Back Surgery Syndrome. Global Spine J. 2021 Apr;11(1_suppl):66S-72S. doi: 10.1177/2192568220970163. PMID: 33890806; PMCID: PMC8076810.

Wrong outcome (costs)

Moens M, Goudman L, Brouns R, Valenzuela Espinoza A, De Jaeger M, Huysmans E, Putman K, Verlooy J. Return to Work of Patients Treated With Spinal Cord Stimulation for Chronic Pain: A Systematic Review and Meta-Analysis. Neuromodulation. 2019 Apr;22(3):253-261. doi: 10.1111/ner.12797. Epub 2018 Aug 17. PMID: 30117650.

Wrong outcome: return to work; SCS breed valt buiten PICO?

Mohammed JN, Jubara MA. Effectiveness of pulsed radiofrequency in chronic lumbosacral radicular pain. Anaesthesia, Pain & Intensive Care. 2021 Aug 3;25(4):464-9.

Non-comparative study

Niyomsri S, Duarte RV, Eldabe S, Fiore G, Kopell BH, McNicol E, Taylor RS. A Systematic Review of Economic Evaluations Reporting the Cost-Effectiveness of Spinal Cord Stimulation. Value Health. 2020 May;23(5):656-665. doi: 10.1016/j.jval.2020.02.005. Epub 2020 Apr 20. PMID: 32389232.

Wrong outcome (costs)

North RB, Kidd D, Shipley J, Taylor RS. Spinal cord stimulation versus reoperation for failed back surgery syndrome: a cost effectiveness and cost utility analysis based on a randomized, controlled trial. Neurosurgery. 2007 Aug;61(2):361-8; discussion 368-9. doi: 10.1227/01.NEU.0000255522.42579.EA. Erratum in: Neurosurgery. 2009 Apr;64(4):601. PMID: 17762749.

Wrong outcome (costs)

North RB, Kumar K, Wallace MS, Henderson JM, Shipley J, Hernandez J, Mekel-Bobrov N, Jaax KN. Spinal cord stimulation versus re-operation in patients with failed back surgery syndrome: an international multicenter randomized controlled trial (EVIDENCE study). Neuromodulation. 2011 Jul-Aug;14(4):330-5; discussion 335-6. doi: 10.1111/j.1525-1403.2011.00371.x. Epub 2011 Jul 7. PMID: 21992427.

Study protocol

Odonkor CA, Orman S, Orhurhu V, Stone ME, Ahmed S. Spinal Cord Stimulation vs Conventional Therapies for the Treatment of Chronic Low Back and Leg Pain: A Systematic Review of Health Care Resource Utilization and Outcomes in the Last Decade. Pain Med. 2019 Dec 1;20(12):2479-2494. doi: 10.1093/pm/pnz185. PMID: 31498396.

Outcomes not according to PICO

Perez C, Rojo E, Margarit C, Sanchez N, Blanco T, Munoz M, Crespo C, Ochoa D. 24-month Real-World Study of Spinal Cord Stimulation in Failed Back Surgery Patients with Refractory Pain. Pain Physician. 2021 Sep;24(6):479-488. PMID: 34554696.

Observational study

Rauck RL, Loudermilk E, Thomson SJ, Paz-Solis JF, Bojrab L, Noles J, Vesper J, Atallah J, Roth D, Hegarty J, Prud'Homme M, Phillips GM, Smith SG, Ibrahim M, Willoughby CD, Obray JB, Gupta M, Paez J, Berg AP, Harrison NJ, Maino P, Mambalam P, McCarty M, Towlerton G, Love-Jones S, Ahmed S, Lee A, Shah B, Goor-Aryeh I, Russo MA, Varela N, Phelps JB, Cid J, Fernandez T, Pérez-Hernández C, Keehn D, Rosenow JM, Haider N, Parrent AG, Lawrence MM, Georgius P, Demartini L, Mendiola A, Mehta V, Thoma R, Israel AF, Carolis G, Bhatia S, Green M, Villarreal A, Crooks MT, Gwinn RP, Pilitsis JG, Sato H, Vega SM, Hillegass MG, Carnes P, Scherer C, Brill S, Yu J, Brennan JJ, Gatzinsky K, Navani A, Snook LT Jr, Bujedo BM, Andrés Ares J, Murillo A, Trobridge AT, Assil K, Shah J, McLeod C, Buwembo J, Coster O, Miller N, Sanapati M, Mikhael M, Przkora R, Sukenaga N, Raso LJ, Calodney AK, Cáceres Jerez LE, Uchiyama T, Kallewaard JW, Chandler B, Piedimonte F, Candido KD, Weaver TE, Agari T, Holthouse D, Woon R, Patel N, Lechleiter K, Jain R. Long-term safety of spinal cord stimulation systems in a prospective, global registry of patients with chronic pain. Pain Manag. 2023 Feb;13(2):115-127. doi: 10.2217/pmt-2022-0091. Epub 2023 Jan 24. PMID: 36691862.

Registry non-comparative data

Simopoulos TT, Kraemer J, Nagda JV, Aner M, Bajwa ZH. Response to pulsed and continuous radiofrequency lesioning of the dorsal root ganglion and segmental nerves in patients with chronic lumbar radicular pain. Pain Physician. 2008 Mar-Apr;11(2):137-44. PMID: 18354708.

Wrong comparison

Surbano M, Castromán P. Dorsal root ganglion pulsed radiofrequency for lumbosacral radicular pain: a narrative review. Rev Soc Esp Dolor. 2021;28(4):219-31.

Narrative review, no original research

Szmuda T, Słoniewski P, Ali S, Aleksandrowicz K. Does Spinal Cord Stimulation Due to Failed Back Surgery Syndrome Lead to Permanent Occupational Disability? Neuromodulation. 2020 Jul;23(5):653-659. doi: 10.1111/ner.13014. Epub 2019 Jun 24. PMID: 31231912.

Non-comparative study

Taylor RS, Taylor RJ. The economic impact of failed back surgery syndrome. Br J Pain. 2012 Nov;6(4):174-81. doi: 10.1177/2049463712470887. PMID: 26516490; PMCID: PMC4590097.

Narrative review/ not according to PICO (O)

Van Boxem K, de Meij N, Kessels A, Van Kleef M, Van Zundert J. Pulsed radiofrequency for chronic intractable lumbosacral radicular pain: a six-month cohort study. Pain Med. 2015 Jun;16(6):1155-62. doi: 10.1111/pme.12670. Epub 2015 Jan 8. PMID: 25580669.

Observational study

Van Boxem K, van Bilsen J, de Meij N, Herrler A, Kessels F, Van Zundert J, van Kleef M. Pulsed radiofrequency treatment adjacent to the lumbar dorsal root ganglion for the management of lumbosacral radicular syndrome: a clinical audit. Pain Med. 2011 Sep;12(9):1322-30. doi: 10.1111/j.1526-4637.2011.01202.x. Epub 2011 Aug 3. PMID: 21812907.

Non-comparative study

Zhou M, Zhong H, Xing C, Li H, Liu S, Wang L, Ma H, Ning G. Comparison of clinical outcomes associated with spinal cord stimulation (SCS) or conventional medical management (CMM) for chronic pain: a systematic review and meta-analysis. Eur Spine J. 2023 Jun;32(6):2029-2041. doi: 10.1007/s00586-023-07716-2. Epub 2023 Apr 17. PMID: 37067600.

Wrong intervention (SCS), wrong population

Autorisatiedatum en geldigheid

Laatst beoordeeld  : 23-05-2024

Laatst geautoriseerd  : 23-05-2024

Geplande herbeoordeling  : 01-02-2029

Initiatief en autorisatie

Initiatief:
  • Cluster Pijnmanagement
Geautoriseerd door:
  • Nederlandse Orthopaedische Vereniging
  • Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie
  • Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie
  • Patiëntenfederatie Nederland
  • Samenwerkingsverband Pijnpatiënten naar één stem

Algemene gegevens

De ontwikkeling van deze richtlijnmodule werd ondersteund door het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten (www.demedischspecialist.nl/kennisinstituut) en werd gefinancierd uit de Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS). De financier heeft geen enkele invloed gehad op de inhoud van de richtlijnmodule.

Samenstelling werkgroep

Samenstelling cluster

Voor het ontwikkelen van de richtlijnmodules is in 2022 een multidisciplinaire cluster ingesteld. Dit cluster bestaat uit vertegenwoordigers van alle relevante organisaties die betrekking hebben op de zorg voor patiënten met (chronische) pijn.

 

Het cluster pijnmanagement bestaat uit meerdere richtlijnen. De stuurgroep bewaakt het proces van modulair onderhoud binnen het cluster. De expertisegroepsleden worden indien nodig gevraagd om hun expertise in te zetten voor een specifieke richtlijnmodule. Het clusterpijnmanagement bestaat uit de volgende personen:

Clusterstuurgroep

  • Dhr. dr. J.W. (Jan Willem) Kallewaard, anesthesioloog-pijnspecialist, NVA (voorzitter)
  • Dhr. drs. M.O. (Maarten) Mensink, kinderanesthesioloog en pijnarts, NVA
  • Dhr. dr. R.H. (Dolf) Boerman, neuroloog, NVN
  • Mevr. dr. K.B. (Kim) Gombert-Handoko, ziekenhuisapotheker, NVZA
  • Mevr. dr. J.L. (Loes) Swaan, revalidatiearts, VRA
  • Dhr. drs. S.J. (Stijn) Westerbos, kinderorthopeed, NOV
  • Dhr. drs. P.J.W.J. (Hans) van Dongen, patiëntvertegenwoordiger, Pijnpatiënten naar één stem

Clusterexpertisegroep

  • Prof. dr. M.A.H. (Monique) Steegers, anesthesioloog-pijnspecialist, NVA
  • Mevr. dr. K.T.E. (Kim) Olde Dubbelink, anesthesioloog-pijnspecialist, NVA
  • Dhr. prof. dr. F.J.P.M. (Frank) Huygen, anesthesioloog-pijnspecialist, NVA
  • Dhr. dr. K.D.M. (Koen) Van Boxem, anesthesioloog-pijnspecialist, NVA
  • Prof. dr. J.H.M. (Jan) Van Zundert, anesthesioloog-pijnspecialist, NVA
  • Mevr. drs. I.L. (Ilona) Thomassen-Hilgersom, patiëntvertegenwoordiger, Pijnpatiënten naar één stem
  • Dhr. drs. T.G. (Thomas) Knuijver, verslavingsarts, VVGN
  • Mevr. L.Y. (Inge) D’Eer, revalidatiearts, VRA
  • Dhr. dr. J.P. (Jan Paul) Frölke, chirurg, NVvH
  • Dhr. prof. dr. F.G.A. (Frank) Jansman, ziekenhuisapotheker-klinisch farmacoloog, NVZA
  • Mevr. M. (Manon) Immerzeel, verpleegkundig specialist AGZ, V&VN
  • Mevr. dr. J. (Jitske) Tiemensma, psycholoog, NIP
  • Dhr. prof. dr. L.P. (Lennard) Voogt, fysiotherapeut, KNGF
  • Dhr. dr. N.A. (Niels) van der Gaag, neurochirurg, NVvN
  • Mevr. R.M.C.P. (Rodinde) Wegman, Medisch Pedagogisch Zorgverlener
  • Mevr. dr. S. (Sylvia) Huisman, arts verstandelijk gehandicapten, NVAVG
  • Mevr. dr. C. (Claudia) Keyzer-Dekker, kinderchirurg, NVvH
  • Mevr. E.C. (Esen) Doganer, junior projectmanager en beleidsmedewerker, Stichting Kind en Ziekenhuis
  • Dhr. dr. M.A. (Marius) Kemler, plastisch chirurg, NVPC
  • Dhr. dr. J.M. (Michiel) Zuidam, plastisch chirurg, NVPC
  • Dhr. dr. J.M.H. (John) de Klerk, nucleair geneeskundige, NVNG
  • Dhr. drs. R.L. (Roderick) Kriekaart, klinisch geriater, NVKG
  • Mevr. dr. E.J.M. (Evelien) Kuip, internist-oncoloog, NIV
  • Dhr. prof. dr. C. (Kees) Kramers, internist, NIV
  • Mevr. E.J.H. (Elle) van Dijk – van Oort MSc, physician assistant, NAPA
  • Dhr. drs. N.C. (Niels) Gritters van den Oever, intensivist, NVIC

Met ondersteuning van

  • Dr. F. Willeboordse, senior adviseur Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten
  • I. van Dijk, junior adviseur Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten

Belangenverklaringen

De Code ter voorkoming van oneigenlijke beïnvloeding door belangenverstrengeling is gevolgd. Alle clusterstuurgroepleden en actief betrokken expertisegroepsleden (fungerend als schrijver en/of meelezer bij tenminste één van de geprioriteerde richtlijnmodules) hebben schriftelijk verklaard of zij in de laatste drie jaar directe financiële belangen (betrekking bij een commercieel bedrijf, persoonlijke financiële belangen, onderzoeksfinanciering) of indirecte belangen (persoonlijke relaties, reputatiemanagement) hebben gehad. Gedurende de ontwikkeling of herziening van een richtlijnmodule worden wijzigingen in belangen aan de projectleider doorgegeven. De belangenverklaring wordt opnieuw bevestigd tijdens de commentaarfase. Een overzicht van de belangen van de clusterleden en betrokken expertisegroepsleden en het oordeel over het omgaan met eventuele belangen vindt u in onderstaande tabel. De ondertekende belangenverklaringen zijn op te vragen bij het secretariaat van het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten.

 

Clusterstuurgroep

 

Tabel 1. Gemelde (neven)functies en belangen stuurgroep

Clusterlid

Functie

Nevenfuncties

Gemelde belangen

Ondernomen actie

Jan Willem Kallewaard (voorzitter) (NVA)

Anesthesioloog, Rijnstate en Amsterdam UMC

Beroepsbelangencie NVA
sectie pijn NVA

Onderzoek gesponsord door industrie neuromodulatie: boston scientific 50.000 euro; onderzoek naar de effecten van neuromodulatie op pijn bij endometriose  2022-2023. Dhr. Kallewaard is hierbij PI. Neuromodulatie is een klein onderdeel van dit cluster, bij enkele modules is dit of kan dit in de toekomst één van de last-resort behandelopties zijn.

Besluit: Wanneer onderwerpen rondom neuromodulatie binnen het cluster worden ontwikkeld (of wanneer er discussie plaats vindt over de prioriering) zal Dhr. Kallewaard niet deelnemen aan de vergadering en zal een vice-voorzitter (Dhr. Mensink) waarnemen als voorzitter.

 

Maarten Mensink (NVA)

Kinderanesthesioloog - pijnspecialist bij Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie

Sectie pijn nva

Geen

Geen restricties

Dolf Boerman (NVN)

Neuroloog, Lid van zelfstandige vakgroep

Geen

Geen

Geen restricties

Kim Gombert-Handoko (NVZA)

Ziekenhuisapotheker, LUMC

Geen

Geen

Geen restricties

Loes Swaan (VRA)

Revalidatiearts in dienst van Rijndam Revalidatie te Rotterdam.

Geen

Geen

Geen restricties

Stijn Westerbos (NOV)

Fellow (oncologische) kinder orthopedie Prinses Maxima centrum Utrecht
Cello Kinder orthopedie Wilhelmina kinder ziekenhuis Utrecht

Geen

Geen

Geen restricties

Hans van Dongen (Pijnpatiënten naar één stem)

Gepensioneerd, patiëntenvertegenwoordiger Vereniging samenwerkingsverband pijnpatiënten naar één stem - penningmeester, vrijwillige functie, samenwerkingsverband van 15 patiëntenorganisaties, gericht op chronische pijn;

- adviserend lid Projectgroep van het project spiegelprogramma voor het reduceren voorschrijven sterkwerkende opioïden door huisartsen, project van het Academisch Huisartsennetwerk van U MC Amsterdam, vrijwillige functie"
- adviserend lid bij de subsidieaanvraag van het project "Esketamine-infusies voor refractaire chronische pijn bij patiënten met depressieve en niet-depressieve symptomen, met vacatiegeld (is afgerond);
- Stichting Pijn-Hoop, interim-voorzitter en penningmeester, vrijwillige functie, algemene patiëntenorganisatie gericht op chronische pijn;
- voorzitter Adviesraad Sociaal Domein Noordwijk, met vacatiegeld;
- Stichting Sociale Projecten, voorzitter, vrijwillig

Geen

Geen restricties

 

Clusterexpertisegroep

 

Tabel 2. Gemelde (neven)functies en belangen expertisegroep

Clusterlid

Functie

Nevenfuncties

Gemelde belangen

Ondernomen actie

Monique Steegers (NVA)

Anesthesioloog/pijnspecialist en is hoogleraar pijngeneeskunde en palliatieve geneeskunde Amsterdam UMC

Geen

neuromodulatie bij endometriose, een pilot, industrie sponsered. Zijdelings mee te maken

Zonmw

OMAMA

Grunenthal

duloxetine versus qutenza

Zonmw placebo versus ketamine"

Geen restricties 1e cyclus. Betrokkenheid bij modules hebben geen betrekking op neurostimulatie bij CRPS of duloxetine versus qutenza of ketamine

 

Kim Olde Dubbelink (NVA)   

Anesthesioloog-pijnspecialist
Radboudumc

 

Geen

Geen

Geen restricties

Manon Immerzeel (V&VN)

Verpleegkundig specialist AGZ , aandachtsgebied pijn

Voorzitter in het bestuur van V&VN pijnverpleegkundigen

 

Geen

Geen restricties

Ilona Thomassen-Hilgersom (Pijnnaar1stem)

voorzitter Samenwerkingsverband Pijnpatiënten naar één stem

 

Geen

Geen

Geen restricties

Thomas Knuijver (VVGN)

Verslavingsarts

 

Onderzoeker (8uur) betaald, onderzoek binnen de verslavingszorg, naar veiligheid en toepasbaarheid van ibogaïne, GHB en patiënt karakteristieken bij opiaatafhankelijkheid.
Docent (4uur) Onderwijs over verslavingsgeneeskunde en pharmacotoxicologie.

Mijn onderwijs gaat onder andere over de risico's op en behandeling van opiaatafhankelijkheid. Deelname aan de werkgroep vergroot mijn kennis en netwerk, waardoor ik in een meer prominente positie kom en mogelijk meer onderwijs kan geven.

Geen restricties

Koen van Boxem (NVA)

staflid dienst anesthesiologie en pijntherapie Ziekenhuis Oost-Limburg, Genk

 

Geen

Geen

Geen restricties

Jan van Zundert (NVA)

Hoogleraar pijngeneeskunde Maastricht Universitair Medisch centrum Maastricht 0,6 fte
Deze functie omvat het regelen van de klinische praktijk, uitwerken en begeleiden van onderzoeksprojecten, begeleiden van PhD. studenten en onderwijs

Afdelingshoofd multidisciplinair pijncentrum Lanaken/Genk, België 0,4 fte
Organisatie van de dienst op klinisch vlak en stimuleren van het klinische onderzoek.

Geen

Geen restricties

Niels van der Gaag (NVvN)

Neurochirurg LUmc

Geen

ZonMw onderzoek:
behandeling chronisch subduraal hematoom

Geen restricties

Frank Huygen (NVA)

Hoogleraar Erasmusmc en UMCU

Lid beroepsgenoot centraal tuchtcollege voor de gezondheidszorg Den Haag

Director Executive Board International Research Committee on CRPS

Saluda Grant investigator initiated research
Saluda Effect neurostimulatie bij CRPS

Geen restricties 1e cyclus. Betrokkenheid bij modules hebben geen betrekking op neurostimulatie bij CRPS

Jan-Paul Frölke (NVvH)

Chirurg Radboudumc Nijmegen

Geen

Geen

Geen restricties

Inge D’Eer (VRA)

revalidatiearts Bravis ziekenhuis 0.7 FTE en Meliusklinieken 0.15 FTE
bestuurslid VMSD Bravis ziekenhuis (1u per week, overleg 1u per maand)
lid clusterexpertise groep pijnmanagement-afvaardiging  via VRA-Kennisinstituut

Revalidatiearts in bijberoep in België

Geen

Geen restricties

Jitske Tiemensma (NIP)

Clusterhoofd, DICA (1 fte, betaald)
 - aansturen team, coordineren PROMs projecten, co-promotorschap
Psycholoog, UD (co-promotor), Erasmus MC (0.1 fte, betaald)
 - aansturen onderzoek, co-promotorschap

Geen

Onderzoek via Pijnfonds
19-1454 - De hypothalamus-hypofyse-bijnierschors as in complex regionaal pijn syndroom

 

Geen restricties

Lennard Voogt (KNGF)

Lector 'complexe pijnvraagstukken' Hogeschool Rotterdam

 

Geen

Geen

Geen restricties

Frank Jansman (NVZA)

ziekenhuisapotheker-klinisch farmacoloog Deventer Teaching Hospital

Hoogleraar Klinische farmacie, in het bijzonder in de oncologie, Rijksuniversiteit Groningen

 

 

Inbreng patiëntenperspectief

Er werd aandacht besteed aan het patiëntenperspectief door deelname van relevante patiëntenorganisaties aan de need-for-update en/of prioritering. De verkregen input is meegenomen bij het opstellen van de uitgangsvragen, de keuze voor de uitkomstmaten en bij het opstellen van de overwegingen. De conceptrichtlijnmodule is tevens ter commentaar voorgelegd aan alle relevante patiëntenorganisaties in de stuur- en expertisegroep (zie ‘Samenstelling cluster’ onder ‘Verantwoording’) en aan alle patiëntenorganisaties die niet deelnemen aan de stuur- en expertisegroep, maar wel hebben deelgenomen aan de need-for-update (zie ‘Need-for-update’ onder ‘Verantwoording’). De eventueel aangeleverde commentaren zijn bekeken en verwerkt. 

 

Wkkgz & Kwalitatieve raming van mogelijke substantiële financiële gevolgen

Bij de richtlijnmodule is conform de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) een kwalitatieve raming uitgevoerd of de aanbevelingen mogelijk leiden tot substantiële financiële gevolgen. Bij het uitvoeren van deze beoordeling is de richtlijnmodule op verschillende domeinen getoetst (zie het stroomschema).

 

Uit de kwalitatieve raming blijkt dat er [waarschijnlijk geen/ mogelijk] substantiële financiële gevolgen zijn, zie onderstaande tabel.

 

Tabel 3. Uitkomsten kwalitatieve raming

Richtlijnmodule

Uitkomst raming

Toelichting

Pulsed Radio Frequency (PRF) behandeling bij chronische LRS (nieuwe module)

geen financiële gevolgen

Hoewel uit de toetsing volgt dat de aanbeveling(en) breed toepasbaar zijn (5.000-40.000 patiënten), volgt ook uit de toetsing dat het overgrote deel (±90%) van de zorgaanbieders en zorgverleners al aan de norm voldoet OF het geen nieuwe manier van zorgverlening of andere organisatie van zorgverlening betreft. Er worden daarom geen substantiële financiële gevolgen verwacht.

Werkwijze

AGREE

Deze richtlijnmodule is opgesteld conform de eisen vermeld in het rapport Medisch Specialistische Richtlijnen 3.0 van de adviescommissie Richtlijnen van de Raad Kwaliteit. Dit rapport is gebaseerd op het AGREE II instrument (Appraisal of Guidelines for Research & Evaluation II; Brouwers, 2010).

 

Need-for-update, prioritering en uitgangsvragen

Tijdens de need-for-update fase (november, 2022) inventariseerde het cluster de geldigheid van de richtlijnmodules binnen het cluster. Naast de partijen die deelnemen aan de stuur- en expertisegroep zijn hier ook andere stakeholders voor benaderd. Per richtlijnmodule is aangegeven of deze geldig is, herzien moet worden, kan vervallen of moet worden samengevoegd. Ook was er de mogelijkheid om nieuwe onderwerpen aan te dragen die aansluiten bij één (of meerdere) richtlijn(en) behorend tot het cluster. De richtlijnmodules waarbij door één of meerdere partijen werd aangegeven herzien te worden, werden doorgezet naar de prioriteringsronde. Ook suggesties voor nieuwe richtlijnmodules werden doorgezet naar de prioriteringsronde. Afgevaardigden vanuit de partijen in de stuur- en expertisegroep werden gevraagd om te prioriteren (zie ‘Samenstelling cluster’ onder ‘Verantwoording’). Hiervoor werd de RE-weighted Priority-Setting (REPS) – tool gebruikt. De uitkomsten (ranklijst) werd gebruikt als uitgangspunt voor de discussie. Voor de geprioriteerde richtlijnmodules zijn door de het cluster concept-uitgangsvragen herzien of opgesteld en definitief vastgesteld.

 

Uitkomstmaten

Na het opstellen van de zoekvraag behorende bij de uitgangsvraag inventariseerde het cluster welke uitkomstmaten voor de patiënt relevant zijn, waarbij zowel naar gewenste als ongewenste effecten werd gekeken. Hierbij werd een maximum van acht uitkomstmaten gehanteerd. Het cluster waardeerde deze uitkomstmaten volgens hun relatieve belang bij de besluitvorming rondom aanbevelingen, als cruciaal (kritiek voor de besluitvorming), belangrijk (maar niet cruciaal) en onbelangrijk. Tevens definieerde het cluster tenminste voor de cruciale uitkomstmaten welke verschillen zij klinisch (patiënt) relevant vonden.

 

Methode literatuursamenvatting

Een uitgebreide beschrijving van de strategie voor zoeken en selecteren van literatuur is te vinden onder ‘Zoeken en selecteren’. Indien mogelijk werd de data uit verschillende studies gepoold in een random-effects model. Review Manager 5.4 werd indien mogelijk gebruikt voor de statistische analyses. De beoordeling van de kracht van het wetenschappelijke bewijs wordt hieronder toegelicht.

 

Beoordelen van de kracht van het wetenschappelijke bewijs

De kracht van het wetenschappelijke bewijs werd bepaald volgens de GRADE-methode. GRADE staat voor ‘Grading Recommendations Assessment, Development and Evaluation’ (zie http://www.gradeworkinggroup.org/). De basisprincipes van de GRADE-methodiek zijn: het benoemen en prioriteren van de klinisch (patiënt) relevante uitkomstmaten, een systematische review per uitkomstmaat, en een beoordeling van de bewijskracht per uitkomstmaat op basis van de acht GRADE-domeinen (domeinen voor downgraden: risk of bias, inconsistentie, indirectheid, imprecisie, en publicatiebias; domeinen voor upgraden: dosis-effect relatie, groot effect, en residuele plausibele confounding). GRADE onderscheidt vier gradaties voor de kwaliteit van het wetenschappelijk bewijs: hoog, redelijk, laag en zeer laag. Deze gradaties verwijzen naar de mate van zekerheid die er bestaat over de literatuurconclusie, in het bijzonder de mate van zekerheid dat de literatuurconclusie de aanbeveling adequaat ondersteunt (Schünemann, 2013; Hultcrantz, 2017).

 

Tabel 4. Gradaties voor de kwaliteit van wetenschappelijk bewijs

GRADE

Definitie

Hoog

  • er is hoge zekerheid dat het ware effect van behandeling dichtbij het geschatte effect van behandeling ligt;
  • het is zeer onwaarschijnlijk dat de literatuurconclusie klinisch relevant verandert wanneer er resultaten van nieuw grootschalig onderzoek aan de literatuuranalyse worden toegevoegd.

Redelijk

  • er is redelijke zekerheid dat het ware effect van behandeling dichtbij het geschatte effect van behandeling ligt;
  • het is mogelijk dat de conclusie klinisch relevant verandert wanneer er resultaten van nieuw grootschalig onderzoek aan de literatuuranalyse worden toegevoegd.

Laag

  • er is lage zekerheid dat het ware effect van behandeling dichtbij het geschatte effect van behandeling ligt;
  • er is een reële kans dat de conclusie klinisch relevant verandert wanneer er resultaten van nieuw grootschalig onderzoek aan de literatuuranalyse worden toegevoegd.

Zeer laag

  • er is zeer lage zekerheid dat het ware effect van behandeling dichtbij het geschatte effect van behandeling ligt;
  • de literatuurconclusie is zeer onzeker.

 

Bij het beoordelen (graderen) van de kracht van het wetenschappelijk bewijs in een richtlijnmodule volgens de GRADE-methodiek spelen grenzen voor klinische besluitvorming een belangrijke rol (Hultcrantz, 2017). Dit zijn de grenzen die bij overschrijding aanleiding zouden geven tot een aanpassing van de aanbeveling. Om de grenzen voor klinische besluitvorming te bepalen moeten alle relevante uitkomstmaten en overwegingen worden meegewogen. De grenzen voor klinische besluitvorming zijn daarmee niet één op één vergelijkbaar met het minimaal klinisch relevant verschil (Minimal Clinically Important Difference, MCID). Met name in situaties waarin een interventie geen belangrijke nadelen heeft en de kosten relatief laag zijn, kan de grens voor klinische besluitvorming met betrekking tot de effectiviteit van de interventie bij een lagere waarde (dichter bij het nuleffect) liggen dan de MCID (Hultcrantz, 2017).

 

Overwegingen (van bewijs naar aanbeveling)

Om te komen tot een aanbeveling zijn naast (de kwaliteit van) het wetenschappelijke bewijs ook andere aspecten belangrijk en worden meegewogen, zoals aanvullende argumenten uit bijvoorbeeld de biomechanica of fysiologie, waarden en voorkeuren van patiënten, kosten (middelenbeslag), aanvaardbaarheid, haalbaarheid en implementatie. Deze aspecten zijn systematisch vermeld en beoordeeld (gewogen) onder het kopje ‘Overwegingen’ en kunnen (mede) gebaseerd zijn op expert opinion. Hierbij is gebruik gemaakt van een gestructureerd format gebaseerd op het evidence-to-decision framework van de internationale GRADE Working Group (Alonso-Coello, 2016a; Alonso-Coello 2016b). Dit evidence-to-decision framework is een integraal onderdeel van de GRADE methodiek.

 

Formuleren van aanbevelingen

De aanbevelingen geven antwoord op de uitgangsvraag en zijn gebaseerd op het beschikbare wetenschappelijke bewijs en de belangrijkste overwegingen, en een weging van de gunstige en ongunstige effecten van de relevante interventies. De kracht van het wetenschappelijk bewijs en het gewicht dat door het cluster wordt toegekend aan de overwegingen, bepalen samen de sterkte van de aanbeveling. Conform de GRADE-methodiek sluit een lage bewijskracht van conclusies in de systematische literatuuranalyse een sterke aanbeveling niet a priori uit, en zijn bij een hoge bewijskracht ook zwakke aanbevelingen mogelijk (Agoritsas, 2017; Neumann, 2016). De sterkte van de aanbeveling wordt altijd bepaald door weging van alle relevante argumenten tezamen. Het cluster heeft bij elke aanbeveling opgenomen hoe zij tot de richting en sterkte van de aanbeveling zijn gekomen.

 

In de GRADE-methodiek wordt onderscheid gemaakt tussen sterke en zwakke (of conditionele) aanbevelingen. De sterkte van een aanbeveling verwijst naar de mate van zekerheid dat de voordelen van de interventie opwegen tegen de nadelen (of vice versa), gezien over het hele spectrum van patiënten waarvoor de aanbeveling is bedoeld. De sterkte van een aanbeveling heeft duidelijke implicaties voor patiënten, behandelaars en beleidsmakers (zie onderstaande tabel). Een aanbeveling is geen dictaat, zelfs een sterke aanbeveling gebaseerd op bewijs van hoge kwaliteit (GRADE gradering HOOG) zal niet altijd van toepassing zijn, onder alle mogelijke omstandigheden en voor elke individuele patiënt.

 

Tabel 5. Sterkte van de aanbevelingen

Implicaties van sterke en zwakke aanbevelingen voor verschillende richtlijngebruikers

 

Sterke aanbeveling

Zwakke (conditionele) aanbeveling

Voor patiënten

De meeste patiënten zouden de aanbevolen interventie of aanpak kiezen en slechts een klein aantal niet.

Een aanzienlijk deel van de patiënten zouden de aanbevolen interventie of aanpak kiezen, maar veel patiënten ook niet. 

Voor behandelaars

De meeste patiënten zouden de aanbevolen interventie of aanpak moeten ontvangen.

Er zijn meerdere geschikte interventies of aanpakken. De patiënt moet worden ondersteund bij de keuze voor de interventie of aanpak die het beste aansluit bij zijn of haar waarden en voorkeuren.

Voor beleidsmakers

De aanbevolen interventie of aanpak kan worden gezien als standaardbeleid.

Beleidsbepaling vereist uitvoerige discussie met betrokkenheid van veel stakeholders. Er is een grotere kans op lokale beleidsverschillen. 

 

Organisatie van zorg

Bij de ontwikkeling van de richtlijnmodule is expliciet aandacht geweest voor de organisatie van zorg: alle aspecten die randvoorwaardelijk zijn voor het verlenen van zorg (zoals coördinatie, communicatie, (financiële) middelen, mankracht en infrastructuur). Randvoorwaarden die relevant zijn voor het beantwoorden van deze specifieke uitgangsvraag zijn genoemd bij de overwegingen. Meer algemene, overkoepelende, of bijkomende aspecten van de organisatie van zorg worden behandeld in de richtlijnmodule Organisatie van zorg.

 

Commentaar- en autorisatiefase

De conceptrichtlijnmodule werd voorgelegd aan alle partijen die benaderd zijn voor de need-for-update fase. De commentaren werden verzameld en besproken met het cluster. Naar aanleiding van de commentaren werd de conceptrichtlijnmodule aangepast en definitief vastgesteld door het cluster. De definitieve richtlijnmodule werd ter autorisatie of goedkeuring voorgelegd aan de partijen die beschreven staan bij ‘Initiatief en autorisatie’ onder ‘Verantwoording’.

 

Literatuur

Agoritsas T, Merglen A, Heen AF, Kristiansen A, Neumann I, Brito JP, Brignardello-Petersen R, Alexander PE, Rind DM, Vandvik PO, Guyatt GH. UpToDate adherence to GRADE criteria for strong recommendations: an analytical survey. BMJ Open. 2017 Nov 16;7(11):e018593. doi: 10.1136/bmjopen-2017-018593. PubMed PMID: 29150475; PubMed Central PMCID: PMC5701989.

 

Alonso-Coello P, Schünemann HJ, Moberg J, Brignardello-Petersen R, Akl EA, Davoli M, Treweek S, Mustafa RA, Rada G, Rosenbaum S, Morelli A, Guyatt GH, Oxman AD; GRADE Working Group. GRADE Evidence to Decision (EtD) frameworks: a systematic and transparent approach to making well informed healthcare choices. 1: Introduction. BMJ. 2016 Jun 28;353:i2016. doi: 10.1136/bmj.i2016. PubMed PMID: 27353417.

 

Alonso-Coello P, Oxman AD, Moberg J, Brignardello-Petersen R, Akl EA, Davoli M, Treweek S, Mustafa RA, Vandvik PO, Meerpohl J, Guyatt GH, Schünemann HJ; GRADE Working Group. GRADE Evidence to Decision (EtD) frameworks: a systematic and transparent approach to making well informed healthcare choices. 2: Clinical practice guidelines. BMJ. 2016 Jun 30;353:i2089. doi: 10.1136/bmj.i2089. PubMed PMID: 27365494.

 

Brouwers MC, Kho ME, Browman GP, Burgers JS, Cluzeau F, Feder G, Fervers B, Graham ID, Grimshaw J, Hanna SE, Littlejohns P, Makarski J, Zitzelsberger L; AGREE Next Steps Consortium. AGREE II: advancing guideline development, reporting and evaluation in health care. CMAJ. 2010 Dec 14;182(18):E839-42. doi: 10.1503/cmaj.090449. Epub 2010 Jul 5. Review. PubMed PMID: 20603348; PubMed Central PMCID: PMC3001530.

 

Hultcrantz M, Rind D, Akl EA, Treweek S, Mustafa RA, Iorio A, Alper BS, Meerpohl JJ, Murad MH, Ansari MT, Katikireddi SV, Östlund P, Tranæus S, Christensen R, Gartlehner G, Brozek J, Izcovich A, Schünemann H, Guyatt G. The GRADE Working Group clarifies the construct of certainty of evidence. J Clin Epidemiol. 2017 Jul;87:4-13. doi: 10.1016/j.jclinepi.2017.05.006. Epub 2017 May 18. PubMed PMID: 28529184; PubMed Central PMCID: PMC6542664.

 

Medisch Specialistische Richtlijnen 2.0 (2012). Adviescommissie Richtlijnen van de Raad Kwalitieit. http://richtlijnendatabase.nl/over_deze_site/over_richtlijnontwikkeling.html

 

Neumann I, Santesso N, Akl EA, Rind DM, Vandvik PO, Alonso-Coello P, Agoritsas T, Mustafa RA, Alexander PE, Schünemann H, Guyatt GH. A guide for health professionals to interpret and use recommendations in guidelines developed with the GRADE approach. J Clin Epidemiol. 2016 Apr;72:45-55. doi: 10.1016/j.jclinepi.2015.11.017. Epub 2016 Jan 6. Review. PubMed PMID: 26772609.

 

Schünemann H, Brożek J, Guyatt G, et al. GRADE handbook for grading quality of evidence and strength of recommendations. Updated October 2013. The GRADE Working Group, 2013. Available from http://gdt.guidelinedevelopment.org/central_prod/_design/client/handbook/handbook.html.

Zoekverantwoording

Zoekacties zijn opvraagbaar. Neem hiervoor contact op met de Richtlijnendatabase.