Bronchiolitis bij kinderen

Initiatief: NVK Aantal modules: 8

Startpagina richtlijn Bronchiolitis bij Kinderen

Waar gaat deze richtlijn over?

Deze richtlijn richt zich op wat volgens huidige maatstaven de beste zorg is voor kleine kinderen met (verdenking op) bronchiolitis in de eerste uren van presentatie op de spoedeisende hulp. In de richtlijn komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • De rol van vernevelen bij de behandeling van bronchiolitis.
  • Bij welke zuurstofsaturatie in kamerlucht toediening van zuurstof is geïndiceerd.
  • Welke risicofactoren bij kinderen met bronchiolitis een rol spelen in de opname vanwege verhoogd apneurisico.
  • De rol van cohortverpleging bij bronchiolitis, of dit mogelijk is en invloed heeft op cruciale uitkomstmaten.

Voor wie is deze richtlijn bedoeld?

Deze richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor kinderen met bronchiolitis in de tweede en derde lijn. Dit zijn voornamelijk kinderartsen maar ook SEH-artsen en verpleegkundigen.

 

Voor patiënten

Bronchiolitis is een infectie van de lage luchtwegen. Dit zorgt voor ontsteking en vernauwing van de kleine luchtwegen. Het geeft klachten als benauwdheid, een piepende ademhaling en koorts. Bronchiolitis komt voornamelijk voor bij kinderen onder de twee jaar, meestal in het herfst- en winterseizoen. Bronchiolitis kan ontstaan nadat iemand een ontsteking van de bovenste luchtwegen heeft gehad, zoals een neusverkoudheid. De oorzaak van bronchiolitis is meestal een virus. Soms moeten kinderen worden opgenomen in het ziekenhuis.

 

Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?

Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire commissie met vertegenwoordigers vanuit de Stichting Kind en Ziekenhuis, V&VN kinderverpleegkunde, Nederlandse Vereniging van Spoedeisende hulp artsen (NVSEH), Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie (NVMM), sectie kinderlongziekten (SKL) van de NVK en Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde (NVKC).

 

Status van de richtlijn

Drie modules uit de bestaande richtlijn ‘Bronchiolitis bij kinderen’ uit 2011 zijn herzien en er is één module toegevoegd.

Autorisatiedatum en geldigheid

Laatst beoordeeld  : 10-05-2023

Laatst geautoriseerd  : 10-05-2023

Geplande herbeoordeling  : 10-05-2028

Initiatief en autorisatie

Initiatief:
  • Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde
Volgende:
Neustoilet bij bronchiolitis