Bloedverlies in de tweede helft zwangerschap

Initiatief: NVOG Aantal modules: 2

Startpagina - Bloedverlies in de tweede helft zwangerschap

Bij aanverwante informatie is de PDF versie van deze richtlijn te vinden.

 

Waar gaat deze richtlijn over?

Deze richtlijn richt zich op wat volgens de huidige maatstaven de beste zorg voor vrouwen die bloedverlies hebben in de tweede helft van de zwangerschap. In de richtlijn komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Analyse van de beschikbare kennis
  • Minimaal vereiste zorg

 

Voor wie is deze richtlijn bedoeld?

Deze richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor vrouwen met bloedverlies in de tweede helft van de zwangerschap.

 

Voor patiƫnten

De tweede helft van de zwangerschap begint bij een zwangerschapsduur van 20 weken. Als na een zwangerschap van 20 weken bloed uit de vagina komt, kan dit een aanwijzing zijn voor een (ernstig) probleem van de zwangerschap. Het is daarom belangrijk dat direct wordt onderzocht wat de oorzaak van de bloeding is en wat de eventuele gevolgen zijn voor het ongeboren kind. Het bloedverlies kan verschillende oorzaken hebben. De bloeding kan in de baarmoederhals of in de baarmoeder zitten. Er kan bij voorbeeld een bloedvaatje in de baarmoedermond of in de placenta zijn gesprongen, de placenta kan vlakbij of voor de baarmoedermond liggen of de placenta kan geheel of gedeeltelijk loslaten. Het bloedverlies kan bovendien een teken zijn van het begin van de bevalling.

 

Meer informatie: p.m.

 

Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?

Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). De richtlijn is opgesteld door een monodisciplinaire commissie met vertegenwoordigers vanuit de gynaecologie.

Volgende:
Modus partus placenta praevia marginalis