Beleid rondom spoedoperaties

Initiatief: NVVH Aantal modules: 17

Startpagina - Beleid rondom spoedoperaties

Waar gaat deze richtlijn over?

Deze richtlijn beschrijft onder andere logistieke aspecten rondom spoedoperaties in het ziekenhuis. Als een patiënt met spoed geopereerd moet worden, wordt er vaak tussen de diverse snijdende specialisten, de dienstdoende anesthesioloog en OK-planner besproken of er acute operatiecapaciteit beschikbaar is en wie daar als eerste aanspraak op mag maken.

 

Het doel van deze richtlijn is het optimaliseren van het perioperatieve proces voor patiënten en behandelaars door een landelijk uniform classificatiesysteem vast te stellen voor het prioriteren van acute operaties en interventies waarbij een anesthesieteam, een medisch specialist en ondersteunend personeel aanwezig moeten zijn.

 

Het ontwikkelde classificatiesysteem bevat vier categorieën, waarbij elke categorie haar eigen logistieke en planmatige consequenties heeft waar ziekenhuizen rekening mee dienen te houden. Wetenschappelijke verenigingen zijn gevraagd aandoeningen binnen hun ‘eigen’ vakgebied in vier categorieën in te delen. Dit resulteerde in verschillende spoedlijsten bestaande uit aandoeningen verdeeld over vier groepen. Zie voor de specifieke spoedlijsten de module ‘spoedlijsten’.

 

Bekijk ook de informatievideo via de link.

 

Voor wie is deze richtlijn bedoeld?

Deze richtlijn geldt voor alle beroepsgroepen die betrokken zijn bij spoedzorg voor patiënten die een indicatie hebben voor een operatie die vanwege het (mogelijke) letsel en de gevolgen daarvan niet in het electieve operatieprogramma kan worden gepland.

 

Voor patiënten

Een medisch specialistische richtlijn zorgt ervoor dat afspraken tussen zorgverleners duidelijk zijn. Deze richtlijn gaat over hoe spoedoperaties gepland moeten worden. Er is beschreven waar men aan moet denken wanneer een patiënt met spoed een operatie ondergaan. Een spoedoperatie is anders dan een geplande ingreep omdat langer wachten bij een spoedingreep soms extra of onomkeerbare schade tot gevolg heeft. Vanwege de beperkte beschikbaarheid en capaciteit, moet dan de overweging worden gemaakt of langer wachten verantwoord is of dat de patiënt/behandelteam verplaatst moet worden.

 

Er is in samenwerking met Stichting Kind en Ziekenhuis en de Patiëntenfederatie Nederland patiënteninformatie ontwikkeld. Zie de website: www.patienteninformatietool.nl/spoedoperaties

 

Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?

Het initiatief voor de richtlijn Beleid rondom Spoedoperaties is genomen door de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde. De richtlijn is in 2018 opgeleverd, waarbij is aangegeven dat de modules regelmatig beoordeeld zouden moeten worden. In 2021 is gestart met de herziening van deze richtlijn. Hierbij zijn vier modules (Classificatiesystemen spoedoperaties, Dedicated teams bij spoedoperaties, Timing bij ongeplande sectio’s, Organisatie van zorg) herzien en zijn de spoedlijsten geoptimaliseerd.

Autorisatiedatum en geldigheid

Laatst beoordeeld  : 04-09-2024

Laatst geautoriseerd  : 04-09-2024

Geplande herbeoordeling  : 04-09-2025

Initiatief en autorisatie

Initiatief:
  • Nederlandse Vereniging voor Heelkunde
Volgende:
Classificatiesystemen