Behandeling van handartrose

Initiatief: NVR Aantal modules: 13

Startpagina - Behandeling van handartrose

Waar gaat deze richtlijn over?

Met de toenemende vergrijzing is de verwachting dat er een grote toename aan patiënten met artrose en specifiek handartrose komt. De behandeling van handartrose vraagt om betrokkenheid van verschillende disciplines, en dus een multidisciplinaire richtlijn. Deze richtlijn beschrijft hoe handartrose behandeld kan worden. De richtlijn gaat primair over volwassen patiënten met handartrose.

In de richtlijn komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Niet-medicamenteuze behandeling
  • Medicamenteuze behandeling
  • Chirurgische behandeling

Beoogde gebruikers van de richtlijn / voor wie is deze richtlijn bedoeld?

De richtlijn is geschreven voor alle zorgverleners die bij de behandeling van patiënten met handartrose betrokken zijn, waaronder: reumatologen, orthopedisch chirurgen, plastisch chirurgen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en verpleegkundigen. Daarnaast kan de richtlijn ook geraadpleegd worden door huisartsen.

 

Voor patiënten

Deze richtlijn beschrijft hoe handartrose behandeld moet worden. Bij handartrose is er sprake van dunner wordend kraakbeen in de gewrichten van de vingers of duim, waardoor pijn, stijfheid en verminderde functie kan ontstaan.

 

Betrouwbare patiënteninformatie over artrose is onder andere te vinden op Thuisarts.nl: https://www.thuisarts.nl/artrose/ik-heb-artrose-van-hand-en-ben-doorgestuurd-naar-ziekenhuis

 

Hoe is deze richtlijn tot stand gekomen

Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR). De richtlijn is opgesteld door een commissie met vertegenwoordigers vanuit de reumatologen, orthopedisch chirurgen, plastisch chirurgen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, verpleegkundigen en patiëntvertegenwoordigers.

Volgende:
Niet-medicamenteuze behandeling handartrose