Bacteriële CZS infecties

Initiatief: SWAB Aantal modules: 9

Startpagina - Bacteriële CZS infecties

Waar gaat deze richtlijn over?

Deze richtlijn richt zich op wat volgens de huidige maatstaven de beste zorg is voor patiënten met een bacteriële infectie van het centraal zenuwstelsel. In de richtlijn komen de volgende onderwerpen aan de orde:

    • Binnen dan wel buiten het ziekenhuis opgelopen hersenvliesontsteking
    • De behandeling van een hersenvliesontsteking die na een operatie is ontstaan
    • De behandeling via een ventriculaire drain
    • De duur van de behandeling voordat een ventriculaire drain kan worden vervangen
    • Het ontstaan van een holte met pus (abces)

 

Voor wie is de richtlijn bedoeld?

Deze richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met een bacteriële infectie van het centraal zenuwstelsel.

 

Voor patiënten

CZS is de afkorting voor het centraal zenuwstelsel. Tot het centraal zenuwstelsel behoren de hersenen en het ruggenmerg. Om de hersenen en het ruggenmerg zit een dun vlies. Dit vlies heeft een beschermende functie en wordt het hersenvlies genoemd. Als er een infectie ontstaat in het centraal zenuwstelsel is het voor de behandeling soms nodig om een dun slangetje in de ruimte binnen dit vlies aan te brengen. Dit wordt een ventriculaire drain genoemd. Een infectie van de hersenen en/of het ruggenmerg kan verschillende oorzaken hebben. Als een bacterie de oorzaak is, wordt dit een bacteriële CZS infectie genoemd. Hoe vaak dit precies voorkomt is niet bekend.

 

Meer informatie over hersenvliesontsteking is te vinden op de website van de patiëntenvereniging:

http://www.meningitis-stichting.nl/ziekte-informatie/meningitis

 

Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?

Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB). De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire commissie met vertegenwoordigers vanuit de kinderartsen, internist-infectiologen, medisch microbiologen, neurochirurgen en neurologen. 

 

Volgende:
Gemeenschap verworven bacteriële meningitis