Anovulatie en kinderwens

Initiatief: NVOG Aantal modules: 1

Startpagina - Anovulatie en kinderwens

Bij aanverwante informatie is de PDF versie van deze richtlijn te vinden.

 

Waar gaat deze richtlijn over?

Deze richtlijn richt zich op wat volgens de huidige maatstaven de beste zorg is voor vrouwen met cyclusstoornissen of anovulatie die een kinderwens hebben. In de richtlijn komen de volgende onderwerpen aan de orde:

    • Diagnostisch onderzoek
    • Classificatie van patiĆ«nten met anovulatie
    • Ovulatie-inductie
    • Bewaking tijdens ovulatie-inductie

 

Voor wie is deze richtlijn bedoeld?

Deze richtlijn is bestemd voor zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor vrouwen met cyclusstoornissen of anovulatie die een kinderwens.

 

Voor patiƫnten

In de vruchtbare leeftijd vindt er normaal gesproken regelmatig een menstruatie plaats. De tijd tussen twee menstruaties ligt meestal tussen 26 tot 36 dagen. Dan is er sprake van een cyclus die samen gaat met een regelmatige eisprong, ook wel ovulatie genoemd. Soms komt het voor dat er minder vaak of helemaal geen eisprong is. Dit laatste heet anovulatie.

 

Een anovulatie gaat samen met een onregelmatige menstruatie. Een afwijkende of schommelende tijdsduur tussen de menstruaties kan een aanwijzing zijn voor een onregelmatige of achterwege blijvende eisprong. Als er langer dan 35 dagen maar minder dan zes maanden tussen 2 menstruaties zit, heet dat een oligomenorroe. Als er meer dan zes maanden tussen twee menstruaties zit, heet dat een amenorroe.

Amenorroe komt in de leeftijdsgroep van 15 tot 44 jaar voor bij  0,8 procent. In de gehele vruchtbare periode maken 2 tot 3 van de honderd vrouwen een periode met oligo- of amenorroe mee. Van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd met een onvervulde kinderwens heeft 20 tot 25 procent de diagnose anovulatie.

 

Meer informatie over anovulatie en kinderwens is te vinden op Thuisarts:

http://www.thuisarts.nl/zwanger-worden/ik-wil-zwanger-worden

http://www.thuisarts.nl/vruchtbaarheidsonderzoek/ik-ben-vrouw-en-overweeg-vruchtbaarheidsonderzoek

http://www.thuisarts.nl/vaginaal-bloedverlies/ik-menstrueer-al-paar-maanden-niet-meer

 

Meer informatie over anovulatie en kinderwens is ook te vinden op de website van de gynaecologen:

https://www.nvog.nl/wp-content/uploads/2017/12/Anovulatie-en-kinderwens-2.0-12-11-2004.pdf

 

Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?

Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). De richtlijn is opgesteld door een commissie met vertegenwoordigers vanuit de gynaecologen.