Startpagina - Aneurysma van de abdominale aorta (AAA)
Waar gaat deze richtlijn over?
Deze richtlijn richt zich op wat volgens de huidige maatstaven de beste zorg is voor het vaststellen en behandelen van een aneurysma van de abdominale aorta (AAA) in Nederland. In de richtlijn komen de volgende onderwerpen aan de orde:
- diagnostiek en screening
- het kleine AAA
- electieve behandeling van het infrarenaal AAA
- behandeling van het geruptureerde AAA
- lange termijn uitkomsten en follow up na herstel
- behandeling van het juxtarenaal AAA
- behandeling van het iliacaal AAA
- overige AAA gerelateerde problemen
- informatievoorziening en besluitvorming
Voor wie is deze richtlijn bedoeld?
Deze richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners in de tweede lijn die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met een AAA in Nederland.
Voor patiënten
Een aneurysma is een lokale verwijding van een bloedvat. De abdominale aorta is een groot bloedvat dat door de buik loopt, van het hart richting de benen. Een AAA geeft meestal geen klachten en wordt daarom vaak per toeval ontdekt. Als het AAA te groot is of snel groeit, bestaat er een risico op het ontstaan van een scheur in de bloedvatwand. Bij zo’n scheur is de kans op overlijden groot doordat een bloeding ontstaat. Daarom moet een AAA goed in de gaten worden gehouden. Als het AAA te groot wordt, moet een preventieve behandeling overwogen worden. Omdat een AAA vaak geen klachten geeft, is niet precies bekend hoe vaak het voorkomt. Wel weten we dat meer mannen dan vrouwen een AAA hebben. Ook ouderen en mensen die roken hebben een grotere kans op het krijgen van een AAA. Omdat mensen met een AAA ook een verhoogd risico hebben op andere hart- en vaatziekten wordt geadviseerd naar risicofactoren te kijken en ze te behandelen, meestal door starten van een bloedverdunner en een cholesterolverlager.
Meer informatie over het AAA is te vinden op Thuisarts:
https://www.thuisarts.nl/verwijde-buikslagader
Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?
Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH). De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire commissie met vertegenwoordigers vanuit de chirurgen, internisten, anesthesiologen, radiologen, intensivisten, verpleegkundigen, en patiënten (patiëntenvereniging Harteraad). Deze herziene richtlijn AAA betreft een adaptatie van de richtlijn van de European Society of Vascular Surgeons (ESVS) uit 2019.