Anesthesie bij kinderen

Initiatief: NVA Aantal modules: 12

Startpagina - Anesthesie bij kinderen

Belangrijkste wijzigingen (oktober 2024)

 

TWEE GEÜPDATETE MODULES OKTOBER 2024

Module 2 – Organisatie van Zorg bij Anesthesie bij kinderen

De module sluit aan op de Leidraad Perioperatieve zorg (NVA) 2024

  • Er zijn nieuwe studies, leidraden, protocollen en blauwdrukken toegevoegd aan de onderbouwing en overwegingen

Module 5 – Neurologische, neuropsychologische en kinderpsychiatrische gevolgen van anesthesie

  • De module geeft aan dat er onvoldoende bewijskracht is om tot een aanbeveling te komen over het wel of niet door laten gaan van ingrepen bij kinderen van >1 maand tot 3 jaar, met betrekking tot de neurologische, neuropsychologische en kinderpsychiatrische gevolgen van anesthesie.

DRIE NIEUWE MODULES OKTOBER 2024

Module 6 – Preventie van preoperatieve angst en postoperatieve gedragsveranderingen

Module 6.1 – Premedicatie

  • De module geeft aan wat de toegevoegde waarde is van voorschrijven van premedicatie aan kinderen op het verminderen van preoperatieve angst en postoperatieve gedragsveranderingen.

Module 6.2 – Voorkeurskeuze bij indicatie premedicatie

  • De module bespreekt de plaats van premedicatie met alpha-2 agonisten in vergelijking met premedicatie met benzodiazepines bij kinderen die algehele anesthesie.

Module 6.3 – Niet-farmacologische interventies

  • Deze module geeft antwoord op de vraag in hoeverre niet-farmacologische technieken nog een additief effect hebben op de preoperatieve angst en postoperatieve gedragsveranderingen.

EEN MODULE TERUGGETROKKEN

Module Preoperatieve nuchtertijden bij kinderen

  • Deze module wordt nu beschreven in de richtlijn Peroperatief voedingsbeleid

Doel van de richtlijn

Het doel van de richtlijn Anesthesie bij kinderen is het beantwoorden van de vraag wat wij in Nederland verantwoorde anesthesiologische zorgverlening aan kinderen vinden. Het effect van de richtlijn moet zijn dat de kwaliteit en de veiligheid van de anesthesiologische zorgverlening aan kinderen verbetert. Met de richtlijn wordt inzichtelijk hoe deze zorg op een hoog niveau gehandhaafd blijft of daar waar nodig, zelfs verbetert of optimaliseert. Het definiëren van kwaliteitscriteria moet de toetsbaarheid vergroten.

 

Afbakening van de Richtlijn.

Deze richtlijn betreft alle patiënten in de leeftijd van 0 tot en met 15 jaar (conform de WGBO) die vallen onder de reguliere perioperatieve zorg van een in Nederland werkzame anesthesioloog. Procedurele analgesie en sedatie bij kinderen al of niet onder de verantwoordelijkheid van een anesthesioloog, worden in separate richtlijn behandeld en zullen niet in de richtlijn anesthesie aan kinderen worden meegenomen. Hiervoor verwijzen wij naar richtlijn Sedatie en/of analgesie (PSA) op locaties buiten de operatiekamer: deel III bij kinderen (NVA, NVK 2024).

 

Ook spoedeisende zorg en zorg die vanwege zijn spoedeisende karakter niet (meer) verwezen kan worden, vallen buiten het kader van deze richtlijn. Voor spoedeisende zorg verwijzen we ook naar het protocol “Acute opvang van zuigelingen en kinderen” welke te vinden is op de website van de Sectie KinderAnesthesie van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie.

 

Doelgroep

Deze richtlijn is geschreven voor zorgverleners in de tweede en derde lijn die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten van 0 tot en met 15 jaar die een behandeling krijgen waarbij de ondersteuning van een anesthesioloog noodzakelijk is.

 

Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?

Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie. De richtlijn is opgesteld door een gemandateerde multidisciplinaire commissie met vertegenwoordigers van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde, Nederlandse Vereniging voor KNO-Heelkunde en Heelkunde van het hoofd-Halsgebied en Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. Er werd aandacht besteed aan het patiëntenperspectief door inbreng van de Stichting Kind en Ziekenhuis.

 

Status van de richtlijn

De richtlijnwerkgroep is op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVvA) in 2021 gestart met de continue modulaire herziening van de richtlijn uit 2013. De richtlijn uit 2013 werd onderverdeeld in modules, zodat een modulaire herziening tot stand kon komen. De richtlijnupdates worden opgesteld door een multidisciplinaire richtlijnwerkgroep van medisch specialisten. Reeds bestaande richtlijnmodules kunnen in de toekomst worden geüpdatet of ingetrokken. Ook kunnen nieuwe modules aan de richtlijn worden toegevoegd wanneer er relevante nieuwe ontwikkelingen hebben plaatsgevonden of wanneer dit anderzijds belangrijk werd geacht.

 

Definities in de richtlijn

Prematuur

een individu geboren voor 37 weken zwangerschap

A terme

een individu geboren na tenminste 37 weken zwangerschap

Neonaat

een individu tot en met 28 dagen na de a terme leeftijd

Zuigeling

een individu van 28 dagen na de a terme leeftijd tot de leeftijd van één jaar

Kind

een individu jonger dan 16 jaar

ASA III met stabiel ingestelde aandoening

patiënt met een aandoening die zijn weerslag heeft op het dagelijks functioneren en welke gedurende langere tijd (half jaar) een onveranderd klachten patroon heeft.

ASA III met niet-stabiel ingestelde aandoening

patiënt met een aandoening die zijn weerslag heeft op het dagelijks functioneren met een variabel klachten patroon heeft

Informed Consent

vrijwillige toestemming van de patiënt voor het ondergaan van een bepaald klinisch onderzoek en/of een bepaalde behandeling, nadat de patiënt vooraf hierover uitgebreid geïnformeerd is door een deskundige

Bloedige ingrepen vs. onbloedige ingrepen

Onbloedige ingrepen worden hierin gedefinieerd als ingrepen waarbij het verwachte bloedverlies minder dan 3ml/kg is van het totale bloedvolume.

Anesthesioloog

een BIG geregistreerde arts met een inschrijving in de beroepsgroep anesthesiologie (Anesthesioloog)

1-tafelsysteem of flexibel 1-tafelsysteem

in Nederland wordt een flexibel 1-tafelsysteem gehanteerd. Dit houdt in dat een anesthesioloog verantwoordelijk kan zijn voor de anesthesiologische zorgverlening op twee operatiekamers, mits op beide kamers een anesthesiemedewerker aanwezig is en de zorgzwaarte dit mogelijk maakt. De complexiteit van de ingreep, de veelheid aan anesthesiologische handelingen of onderliggende ziekte(n) van de patiënt kan nopen tot een 1-tafelsysteem waarbij een anesthesioloog slechts de verantwoordelijkheid voor de anesthesiologische zorg op één operatiekamer kan hebben

Autorisatiedatum en geldigheid

Laatst beoordeeld  : 18-12-2024

Laatst geautoriseerd  : 18-12-2024

Geplande herbeoordeling  : 18-12-2028

Initiatief en autorisatie

Initiatief:
  • Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie
Volgende:
Organisatie van zorg bij anesthesie bij kinderen