Nieuwe richtlijn Achillespeesruptuur

Nieuwe richtlijn Achillespeesruptuur

Onlangs is de richtlijn Achillespeesruptuur verschenen. Deze is bestemd voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de tweedelijns (en derdelijns) zorg voor patiënten met een gescheurde achillespees.

Een gescheurde achillespees is een veel voorkomende sportblessure. Deze aandoening wordt in Nederland zowel conservatief (gips of immobilisatie) als operatief (hechten van de gescheurde pees) behandeld. Omdat een gescheurde achillespees veel bij jongvolwassenen optreedt en de revalidatie periode langdurig is, heeft deze blessure een grote impact op het (werkzame) leven van betrokkenen.

 

In de richtlijn komen de volgende onderwerpen aan de orde:

 

  • De (primaire) diagnostiek bij verdenking op een acute achillespeesruptuur;
  • De effectiviteit van een chirurgische behandeling ten opzichte van een conservatieve behandeling van een acute achillespeesruptuur;
  • De optimale techniek van chirurgische behandeling (open versus minimaal invasieve behandeling) van een acute achillespeesruptuur;
  • De revalidatie na een acute achillespeesruptuur.

Samenwerking

De richtlijn is ontwikkeld op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) door een multidisciplinaire commissie met vertegenwoordigers vanuit de traumachirurgen, orthopedisch chirurgen, radiologen, spoedeisende hulp artsen, sportartsen en fysiotherapeuten. Er is aandacht besteed aan het patiëntenperspectief door inbreng van de Patiëntenfederatie Nederland ten aanzien van shared decision making. Het Kennisinstituut heeft het traject begeleid. Financiering is afkomstig van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).

 

Bekijk de richtlijn