Herziening richtlijn obesitas en overgewicht bij volwassenen

Herziening richtlijn obesitas en overgewicht bij volwassenen

De afgelopen jaren is er gewerkt aan het actualiseren van de richtlijn voor diagnostiek, ondersteuning en zorg voor personen met overgewicht en obesitas.

 

Het deel van de richtlijn dat betrekking heeft op kinderen is al gepubliceerd in september 2022. Het tweede deel dat zich focust op volwassenen, is nu ook gereed. Deze bevat de laatste inzichten uit wetenschap en praktijk waarmee het behandelaanbod beter aansluit bij de wensen, behoeften en mogelijkheden van deze grote groep patiënten. 

In Nederland heeft naar schatting ruim de helft van de volwassenen overgewicht (50%), waarvan 15% ernstig overgewicht ofwel obesitas heeft (RIVM, 2023). Het heeft grote fysieke, psychosociale en maatschappelijke gevolgen, op de korte en lange termijn. Het is een chronische ziekte, waarbij behandeling de gevolgen van de ziekte kan verminderen of soms zelfs wegnemen. Daarom dient optimale diagnostiek, ondersteuning en zorg beschikbaar te zijn voor iedereen met obesitas of een hoog risico daarop. Deze obesitasrichtlijn draagt hieraan bij. 

 

Aanbevelingen voor de praktijk

De richtlijn geeft adviezen voor het stellen van de diagnose, het gebruik van de juiste uitkomstmaten, gepersonaliseerde zorg en organisatie van zorg. Ook onderwerpen zoals voeding, beweging, cognitieve gedragstherapie, gecombineerde leefstijlinterventies, medicatie, chirurgische behandeling en gebruik van wearables komen aan bod. Daarnaast is er aandacht voor obesitas tijdens zwangerschap en tijdens de overgang. De richtlijn adviseert verder om een netwerkaanpak te hanteren die ook inzet op de collectieve  preventie (gezonde leef-/wijk-/werk- en schoolomgeving). In een netwerkaanpak werken verschillende organisaties en professionals uit het zorgdomein en het sociaal domein samen in een lokaal netwerk, om optimale ondersteuning en zorg op maat te bieden die goed op elkaar is afgestemd. Een centrale zorg coördinator, een taak die bij een professional belegd kan worden, zorgt voor samenhang in de aanpak.

 

Samenwerking

Het volwassenendeel van de richtlijn is ontwikkeld op initiatief van het Partnerschap Overgewicht Nederland, in samenwerking met Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland, Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie, Nederlands Huisartsen Genootschap, Nederlandse Internisten Vereniging, Nederlands Instituut van Psychologen, Nederlandse Vereniging van Diëtisten, Nederlandse Vereniging voor Heelkunde, Partnerschap Overgewicht Nederland, Nederlandse Stichting Over Gewicht, Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck. Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten heeft het traject begeleid. De richtlijnontwikkeling werd gefinancierd door de Vrije Universiteit Amsterdam en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in het kader van het Nationaal Preventieakkoord.

 

Bekijk de richtlijn