Herziening richtlijn Gliomen

Herziening richtlijn Gliomen

De richtlijn Gliomen is bestemd voor zorgverleners in de tweede (of derde) lijn die betrokken zijn bij de diagnostiek, behandeling en begeleiding van volwassen patiënten met een (verdenking op een) glioom.

 

De richtlijn gaat in op astrocytomen en oligodendrogliomen. Ependymomen en gliomen op ruggenmergniveau. Verschillende modules zijn herzien, waarbij nieuwe technieken voor beeldvorming zijn opgenomen. 

 

De zorg voor deze patiënten vereist een multidisciplinaire aanpak waarbij neuroloog, neurochirurg, radioloog, patholoog, radiotherapeut, internist-oncoloog, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, klinisch neuropsychologen, huisartsen, IKNL-consulenten palliatieve zorg en het palliatief consult team betrokken kunnen zijn. In deze herziening is een module opgenomen over beeldvorming ten behoeve van chirurgie en radiotherapie, en er is aandacht in de richtlijn voor de indicatie voor geriatrisch assessment. Daarnaast is de module Typering/gradering diffuse gliomen geüpdatet aan de hand van de nieuwste WHO-classificatie.  

 

Samenwerking

Deze richtlijn is ontwikkeld op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) in samenwerking vertegenwoordigers vanuit de internisten (NIV-NVMO), radiologen (NVvR), radiotherapeuten (NVRO), neurochirurgen (NVvN), pathologen (NVvP), verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN), en Hersenletsel.nl. Het traject is begeleid door het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten. Financiering is afkomstig van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).

 

Bekijk de richtlijn