Herziening richtlijn Coeliakie en glutengerelateerde aandoeningen

Herziening richtlijn Coeliakie en glutengerelateerde aandoeningen

Op basis van de laatste inzichten uit wetenschap en praktijk is de richtlijn Coeliakie en glutengerelateerde aandoeningen geactualiseerd.

 

In de richtlijn is aandacht voor diagnostiek, behandeling, monitoring en organisatie van zorg. Ook het onderwerp glutensensitiviteit zonder coeliakie komt aan bod. De richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners in de tweede en derde lijn en diëtisten die betrokken zijn bij de begeleiding van kinderen en volwassenen met coeliakie en glutengerelateerde aandoeningen.

 

De herziene richtlijn geeft nieuwe aanbevelingen ten aanzien van serologische diagnostiek van coeliakie bij volwassenen. Deze vervangen oude aanbevelingen waarbij invasieve diagnostiek werd aanbevolen. Ook zijn er aanpassingen gedaan met betrekking tot de monitoring en follow-up van patiënten met coeliakie. Er zijn duidelijkere aanbevelingen opgesteld over lab/radiologische metingen tijdens de follow-up. Daarnaast is aan de richtlijn een module toegevoegd over HLA-typering bij coeliakie voor labspecialisten en een module Zorg op afstand. Daarnaast zijn er momenteel Thuisartsteksten in ontwikkeling bij deze richtlijn.

 

Samenwerking

De richtlijn is ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm- Leverartsen (NVMDL) in samenwerking met vertegenwoordigers vanuit de kindergeneeskunde (NVK), internisten (NIV), pathologen (NVVP), immunologen (NVVI), huisartsen (NHG), diëtisten (NVD), psychologen (NIP) en de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). Het Kennisinstituut heeft het traject begeleid. Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS) heeft het project gefinancierd.

 

Bekijk de richtlijn