Herziening richtlijn Chronische rhinosinusitis (CRS) en neuspoliepen

Herziening richtlijn Chronische rhinosinusitis (CRS) en neuspoliepen

Op basis van nieuwe inzichten in het diagnostisch proces en aanvullende behandelmogelijkheden van patiënten met CRS is deze richtlijn herzien.

 

Er zijn modules ontwikkeld voor nieuwe behandelmogelijkheden zoals biologicals, ballondilatatie en postoperatieve corticosteroïdenimplantaten. Daarnaast zijn er modules over chirurgische en medicamenteuze behandeling herzien, evenals de diagnostische work-up. Bij de richtlijn is een stroomschema ontwikkeld om zorgverleners houvast te bieden in de diagnostische en behandelmogelijkheden.    

 

Wereldwijd zijn luchtwegaandoeningen zoals CRS een belangrijke oorzaak van de stijgende kosten van de gezondheidszorg met ook aanzienlijke maatschappelijke implicaties. Naast de direct gerelateerde symptomen die gepaard gaan met deze chronische ontsteking van de neus en neusbijholten, zijn het ook de geassocieerde effecten op de slaap, de cognitieve functies, vermoeidheid en depressie, die uiteindelijk de gezondheidstoestand bepalen. De impact op de kwaliteit van leven is vergelijkbaar met de ziektelast veroorzaakt door congestief hartfalen en de ziekte van Parkinson. 

 

Samenwerking

Deze richtlijn is ontwikkeld op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied (NVKNO) in samenwerking met vertegenwoordigers vanuit de longartsen (NVALT), medisch microbiologen (NVMM), radiologen (NVVR), Patiëntenfederatie Nederland en Reuksmaakstoornis.nl. Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten heeft het traject begeleid. Financiering is afkomstig van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS). 

 

Bekijk de richtlijn