Herziening richtlijn Cervicaal Radiculair Syndroom

Herziening richtlijn Cervicaal Radiculair Syndroom

De richtlijn Cervicaal Radiculair Syndroom (CRS) is geactualiseerd. Hierbij is onder andere opnieuw aandacht besteed aan de stand van zaken met betrekking tot de conservatieve therapie voor het CRS.

 

Voor zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met CRS is de richtlijn geactualiseerd. Er is opnieuw aandacht besteed aan de stand van zaken rondom de conservatieve therapie voor CRS. Daarbij wordt nu uitgebreid ingegaan op provocatietesten die gedaan kunnen worden om CRS aan te tonen; er is een literatuuroverzicht gemaakt over de diagnostische waarde van deze testen.  

 

Ook worden de operatieve behandelingen geëvalueerd. Hierbij krijgt vooral de vergelijking van de anterieure versus de posterieure benadering aandacht, gezien de recente publicatie van de Facet trial, waarbij deze twee benaderingen werden vergeleken.  

 

Verder zijn over het postoperatief beleid nieuwe opvattingen toegevoegd, is er nieuwe informatie beschikbaar over niet-operatieve behandelingsmogelijkheden (zoals een halskraag, fysiotherapie en injecties) en wordt er ingegaan op de huidige staat van predictiemodellen. De richtlijncommissie geeft een overzicht van en duiding aan de gepubliceerde literatuur over deze onderwerpen. 

 

Samenwerking 

De richtlijn is herzien op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie (NVvN) in samenwerking met vertegenwoordigers vanuit de anesthesisten (NVA), neurologen (NVN), orthopeden (NOV), fysio- en manueeltherapeuten (KNGF; NVMT) en de Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten ‘de Wervelkolom’ (NVVR). Financiering is afkomstig van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS). 

 

Bekijk de richtlijn >