Subacromiaal Pijnsyndroom van de Schouder (SAPS)

Initiatief: NOV Aantal modules: 14

Startpagina - Subacromiaal Pijnsyndroom van de Schouder (SAPS)

Waar gaat deze richtlijn over?

Deze richtlijn beschrijft wat volgens de huidige maatstaven de beste zorg is voor patiënten met het Subacromiaal Pijnsyndroom van de Schouder (SAPS).

 

Onder SAPS worden alle niet-traumatische, specifiek niet-inflammatoire of door een reumatologische oorzaak (meestal unilaterale) schouderklachten gerekend die leiden tot pijn, veelal verergerend tijdens of aansluitend aan het heffen van de arm. Primair omvat dit bursitis subdeltoidea/subacromialis en/of problematiek ten aanzien van de rotator cuff. De pathologie kan divers zijn, zoals cuff degeneratie, tendinosis calcarea, en rupturen van de supraspinatuspees.

 

Deze richtlijn is niet bedoeld voor de behandeling van patiënten met schouderklachten ten gevolge van een primaire of secundaire “frozen shoulder”, geïsoleerde bicepspeespathologie, (posttraumatische en atraumatische) instabiliteit van het glenohumerale of acromioclaviculaire gewricht, artrose van het glenohumerale en acromioclaviculaire (AC) gewricht, irreparabele rupturen van de rotator cuff en evenmin voor de behandeling van patiënten met primaire intra-articulaire pathologie of met schouderklachten ten gevolge van primair neurologisch lijden.

 

Voor wie is deze richtlijn bedoeld?

Deze richtlijn is bedoeld voor alle leden van de beroepsgroepen die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met SAPS, waaronder orthopedisch chirurgen, fysio- en oefentherapeuten, anesthesiologen en radiologen. Voor huisartsen is de NHG-Standaard Schouderklachten leidend. De richtlijn is mogelijk ook relevant voor revalidatieartsen, reumatologen, sociaal- en verzekeringsgeneeskundigen en bedrijfsartsen. Aangezien richtlijnen de klinische besluitvorming ondersteunen, is de richtlijn ook bedoeld voor patiënten met schouderklachten.

 

Voor patiënten

Het Subacromiaal Pijnsyndroom van de Schouder (SAPS) is een veel voorkomend probleem bij volwassenen (40-plussers). Per jaar krijgen ruim 20 op de 1000 patiënten deze klacht; vrouwen meer dan mannen. De schouder is met name pijnlijk bij zijwaartse bewegingen of heffen van de arm, zoals bijvoorbeeld bij bovenhandse werkzaamheden. Ook bij het liggen op de zijde kan deze pijn ontstaan of verergeren. Soms is de schouder ook pijnlijk in rust. Er zijn verschillende oorzaken, zoals een slijmbeursontsteking, een peesontsteking of peesbeschadiging (scheur), veroudering van de pees of kalkafzetting in de pees of een combinatie daarvan.

 

In deze richtlijn worden meerdere aspecten (modules) van SAPS behandeld, zoals preventieve maatregelen, beeldvorming voor de diagnose, niet-operatieve en operatieve behandelingsmogelijkheden. De aanbevelingen volgen uit literatuuronderzoek en ervaringen van een multidisciplinaire werkgroep bestaande uit experts. De behandelend arts kan in overleg met de patiënt (samen beslissen) bepalen welk advies of welke behandeling het meest geschikt is (passende zorg).

 

Zie ook Schouderklachten op Thuisarts.nl

 

Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?

Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV). De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire commissie met vertegenwoordigers vanuit de orthopedisch chirurgen, radiologie, anesthesiologie, revalidatieartsen, huisartsen, en fysiotherapeuten. Er werd aandacht besteed aan het patiëntperspectief door inbreng van Patiëntenfederatie Nederland tijdens de knelpunteninventarisatie en de commentaarfase.

Autorisatiedatum en geldigheid

Laatst beoordeeld  : 03-02-2025

Laatst geautoriseerd  : 03-02-2025

Geplande herbeoordeling  : 03-02-2028

Initiatief en autorisatie

Initiatief:
  • Nederlandse Orthopaedische Vereniging
Volgende:
Meetinstrumenten SAPS