Startpagina - Reiniging, desinfectie en sterilisatie (herbruikbare) medische hulpmiddelen
Wat is nieuw? | Publicatiedatum |
---|---|
Startpagina - Reiniging, desinfectie en sterilisatie (herbruikbare) medische hulpmiddelen | 21-08-2024 |
Waar gaat deze richtlijn over?
Infectiepreventie richt zich op het voorkomen van zorggerelateerde infecties bij patiënten en medewerkers. Door uit te gaan van infectiebronnen/reservoirs en de manier waarop micro-organismen zoals vegetatieve bacteriën, bacteriesporen, mycobacteriën, virussen, schimmels en gisten kunnen worden overgedragen, is het mogelijk om de transmissieroute naar de gastheer te onderbreken door het nemen van maatregelen. De meest voorkomende infectiebronnen/reservoirs in zorginstellingen zijn de patiënt, de bezoeker en de medewerker. Daarnaast zijn medische hulpmiddelen, omgeving en infrastructuur ook bronnen van infectie, omdat verschillende micro-organismen langdurig kunnen overleven zonder gastheer. Om infecties door medische hulpmiddelen en zoveel mogelijk uit te sluiten moeten micro-organismen dusdanig verwijderd/geïnactiveerd/gedood worden dat medische hulpmiddelen microbiologisch veilig hergebruikt kunnen worden.
Deze richtlijnmodules richten zich op het gehele proces van reiniging, desinfectie en sterilisatie als infectiepreventiemaatregel voor zowel de patiënt als de medewerker die in contact komt met medische hulpmiddelen waaronder instrumentarium en apparatuur die volgens de Europese regelgeving voor medische hulpmiddelen (Medical Device Regulation (MDR); EU no 2017/745) beschouwd moet worden als medisch hulpmiddel. In de gehele richtlijn wordt daarom uitsluitend gesproken van medisch hulpmiddelen.
Deze richtlijn richt zich op wat volgens de huidige maatstaven de randvoorwaarden en methoden zijn voor reiniging, desinfectie en sterilisatie van medische hulpmiddelen. In de richtlijn komen de volgende onderwerpen aan de orde:
- Uitgangspunten voor reiniging, desinfectie en sterilisatie
- Randvoorwaarden bewaren en transport
- Randvoorwaarden reiniging
- Randvoorwaarden desinfectie
- Reinigings- en desinfectiedoekjes
- Toegevoegde waarde sterilisatie
- Randvoorwaarden sterilisatie
- Methode controleren reiniging en desinfectie
- Aanschaf nieuwe medische hulpmiddelen
- Laserinstrumentarium
Voor wie is deze richtlijn bedoeld?
De beoogde gebruikers van de richtlijn betreffen al diegenen die betrokken zijn bij het opstellen van beleid voor reiniging, desinfectie en sterilisatie van (herbruikbare) medische hulpmiddelen in zorginstellingen en thuiszorg.
Voor patiënten
In zorginstellingen worden medische hulpmiddelen gebruikt tijdens de zorg voor patiënten, bijvoorbeeld een bloeddrukmeter of scalpel. Het is belangrijk dat deze medische hulpmiddelen op de juiste wijze gereinigd, gedesinfecteerd en gesteriliseerd worden, zodat er geen virussen of bacteriën worden overgedragen naar andere patiënten als een hulpmiddel opnieuw wordt gebruikt bij de volgende patiënt. In deze richtlijn is beschreven welke randvoorwaarden gelden voor reinigen, desinfecteren en steriliseren van medische hulpmiddelen.
Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?
De richtlijn betreft de herziening van de volgende WIP richtlijnen:
- WIP-richtlijn Reiniging-Desinfectie-Sterilisatie-beleid (ZKH) – 2017
- WIP-richtlijn Reiniging-Desinfectie-Sterilisatie van medische hulpmiddelen-hergebruik (ZKH) – 2017
- WIP-richtlijn Reiniging-Desinfectie-Sterilisatie (VWT) – 2004
- WIP-richtlijn Reiniging-Desinfectie-Sterilisatie (REV) – 2009
- WIP-richtlijn Reiniging-Desinfectie-Sterilisatie-Oogheelkundig instrumentarium (ZKH) – 2007
- WIP-richtlijn Reiniging-Desinfectie-Anesthesie (ZKH) – 2004
- WIP-richtlijn Reiniging & Desinfectie: Validatie (ZKH) – 2011
- WIP-richtlijn Bewaren Gebruikt instrumentarium (ZKH) – 2011
- WIP-richtlijn Opslag steriele materialen (REV/VWT)
- WIP-Richtlijn Onderhoud aan medische- en laboratoriumapparatuur [ZKH]
- WIP-richtlijn Infectiepreventie bij het gebruik van laserapparatuur [ZKH]
Met het uitbrengen van deze richtlijn komen de bovengenoemde richtlijnen te vervallen.
De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire werkgroep met vertegenwoordigers van de NVvH, NVKF, NVMM, NVZA, VHIG, RIVM, VDSMH, NVOG en NVvA. De richtlijn is in de commentaarfase voorgelegd aan onder andere de Patiëntenfederatie, de koepels van ziekenhuizen en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
Het SRI is als houder van deze richtlijn de eerstverantwoordelijke voor de actualiteit van deze richtlijn. De Federatie Medisch Specialisten heeft namens het SRI de leidende rol gehad bij de richtlijnontwikkeling. De richtlijnontwikkeling wordt ondersteund door het Kennisinstituut van de federatie medisch specialisten. De andere aan deze richtlijn deelnemende wetenschappelijk verenigingen of gebruikers van de richtlijn delen de verantwoordelijkheid en informeren de eerstverantwoordelijke over relevante ontwikkelingen binnen hun vakgebied.