RL. Perifeer arterieel vaatlijden is herzien

RL. Perifeer arterieel vaatlijden is herzien

Er is het afgelopen jaar veel aandacht uitgegaan naar de zorg rondom Perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Lees hier meer over de ontwikkeling van de evidence-based richtlijn en aanverwante projecten.

De belangrijkste aanbevelingen uit de herziene richtlijn zijn dat patiënten met claudicatio intermittens, na het stellen van de diagnose in het vaatlaboratorium, in de eerste lijn kunnen worden behandeld door middel van gesuperviseerde looptherapie (GLT) en secundaire preventie. Recentelijk heeft de minister aangekocht deze behandeling vanaf 2017 te vergoeden vanuit het basispakket. Verwijzing naar de tweede lijn hoeft pas te gebeuren indien bij onvoldoende vermindering van de klachten en bij patiënten die kritieke ischemie hebben of ontwikkelen. In die gevallen kan invasieve therapie worden overwogen. Bij endovasculaire behandelingen is het niet nodig om routinematig stents te plaatsen. Nieuw in de richtlijn is een module over de behandeling van PAV bij kwetsbare ouderen, waarbij ook in deze patiëntengroep zo lang als mogelijk gestreefd moet worden naar behoud van het been.

 

Klik hier om de herziening van de richtlijn te bekijken. 

 

Naast de ontwikkeling van de richtlijn werden ook aanverwanten projecten afgerond: een clinical audit en werd er door medisch specialisten patiënteninformatie ontwikkeld voor Thuisarts.nl.
 
Namens de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde,
Anco Vahl (voorzitter richtlijnwerkgroep)