Nieuwe richtlijn Perioperatief bloed- en (anti)stollingsmanagement
De nieuwe richtlijn gaat over de aanbevolen behandelingen rondom het bloed- en (anti)stollingsmanagement voor patiënten die een hartoperatie onderaan. Het doel is om meer uniformiteit te creëren tussen de verschillende Nederlandse centra.
De nieuwe richtlijn gaat over wat volgens de huidige maatstaven de beste zorg is met betrekking tot perioperatief bloed- en (anti)stollingsmanagement in patiënten die cardiochirurgie ondergaan. Het doel om het beleid rondom dit onderwerp te optimaliseren en zo meer uniformiteit te creëren tussen de verschillende Nederlandse Hartchirurgische centra. De bedoeling is om de kans op ongewenste uitkomsten te verminderen door bepaalde middelen wel of juist niet te gebruiken. Zo verbetert de patiëntveiligheid en de kwaliteit van zorg.
Inhoud van de richtlijn
Er komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals:
- Preoperatieve optimalisatie van hemoglobine;
- Gebruik van preoperatieve plaatjesfunctietest;
- Toediening van tranexaminezuur;
- Streefwaarde voor ACT;
- Gebruik van cell saver;
- Toepassing van viscoelastische testen;
- Koelen van patiënten tijdens een operatie;
- Toediening van gekoelde trombocyten.
Bij de richtlijn is een bijlage met kennisvragen en een bijlage met een implementatieplan opgeleverd. Daarnaast is er een stroomschema ontwikkeld over het gebruik van viscoelastische testen (ROTEM/TEG) binnen de cardiochirurgie en anesthesie.
Samenwerking
Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie (NVT). De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire commissie met vertegenwoordigers vanuit de thoraxchirurgen (NVT), anesthesiologen (NVA), internisten (NIV), intensivisten (NVIC), klinisch chemici (NVKC), cardiologen (NVVC), ziekenhuisapothekers (NVZA) en klinisch perfusionisten (NeSECC). Er werd aandacht besteed aan het patiëntperspectief door inbreng vanuit patiëntenvereniging Harteraad. Financiering is afkomstig van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).