Nieuw: Richtlijn voor auto-immuunziekte SLE

Nieuw: Richtlijn voor auto-immuunziekte SLE

De nieuwe richtlijn biedt reumatologen een leidraad voor de behandeling van deze complexe auto-immuunziekte.

 

Systemische Lupus Erythematodes (SLE) is een auto-immuunziekte die zeer wisselend tot uiting komt, van relatief mild tot levensbedreigend. De prevalentie in Nederland is circa 1-3 op de 10.000 mensen en 80-90% daarvan is vrouw. De prognose van deze patiënten is de afgelopen decennia verbeterd, maar de ziekte veroorzaakt nog steeds schade aan organen en gewrichten en vroegtijdig overlijden. De nieuwe richtlijn biedt reumatologen een leidraad voor de behandeling van deze complexe ziekte.  

 

In de richtlijn wordt de huidige norm beschreven voor het monitoren en behandelen van patiënten met SLE. De nieuwste inzichten geven aan dat er behandeld moet worden volgens het treat-to-target principe. Hierbij wordt altijd gekeken naar ziekteactiviteit en stappen om die te verminderen. Tegelijkertijd is het belangrijk om het langdurig gebruik van corticosteroïden zoveel mogelijk te vermijden. 

 

De richtlijn is bedoeld voor behandelaars van volwassen patiënten met SLE, specifiek medisch specialisten, physician assistants/verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen en ziekenhuisapothekers. Kinderen dienen te worden verwezen naar een kinderarts-immunoloog/reumatoloog. Bij de richtlijn is een stroomschema ontwikkeld. Daarnaast wordt er momenteel een PowerPoint presentatie ontwikkeld om de richtlijn te bespreken binnen vakgroepen en Thuisartsteksten. 

 

Samenwerking

 

De richtlijn is ontwikkeld op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR), in samenwerking met een multidisciplinaire commissie met vertegenwoordigers vanuit de internisten, longartsen, cardiologen, ziekenhuisapothekers, verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen, patiëntvertegenwoordigers en reumatologen. Het Kennisinstituut van de Federatie medisch Specialisten heeft het traject begeleid. De richtlijn is tot stand gekomen met financiering vanuit de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).