Herziening richtlijn Hoofd-halstumoren

Herziening richtlijn Hoofd-halstumoren

De richtlijn Hoofd-halstumoren uit 2014 is herzien: bestaande modules zijn geactualiseerd en er zijn nieuwe modules toegevoegd.

 

De meest actuele informatie over de behandeling van deze patiënten is in de richtlijn verwerkt om deze diverse groep zo goed mogelijk multidisciplinair te behandelen en daarmee te zorgen voor zo goed mogelijke overleving met een optimale kwaliteit van leven.

 

De richtlijn gaat over de behandeling van verschillende maligne hoofd-halstumoren en beschrijft de diagnostiek en therapie. Over de nazorg en follow-up volgt nog een nieuwe richtlijn.

 

Wat is er nieuw?

De indeling van de richtlijn is aangepast en per tumorlokalisatie zijn nu alle relevante modules te vinden. In de meest recente UICC/AJCC classificatie is lipcarcinoom niet langer ondergebracht bij mondholte (TNM7) maar bij huid (TNM8). Dit brengt een verandering in stadiëring (volgens TNM8) met zich mee, maar niet in behandeling (volgens TNM7). Daarnaast is een groot aantal modules herzien. Literatuuronderbouwingen, overwegingen en aanbevelingen zijn geüpdatet. Ook zijn er modules komen te vervallen die niet goed meer binnen deze richtlijn pasten. Thuisartsteksten zijn nog in ontwikkeling.

 

Er zijn nieuwe modules ontwikkeld over:

 

  • Bepalen van botinvasie
  • Bepalen van de HPV-status
  • Indicaties voor onderzoek naar afstandsmetastasen en het diagnostisch onderzoek naar afstandsmetastasen
  • De behandeling van HPV-positieve orofarynxtumoren
  • Dosering van cisplatin en systemische therapie bij radiotherapie voor lokaal gevorderde tumoren
  • Tis/T1 supgraglottisch larynxcarcinoom

Samenwerking

De richtlijn is ontwikkeld op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied (NVKNO). Zij deden dit in samenwerking met een multidisciplinaire werkgroep met vertegenwoordigers vanuit kno-artsen, mond- kaak- en aangezichtschirurgen, hoofd-halschirurgen, radiotherapeuten, internist-oncologen, pathologen, radiologen nucleair geneeskundigen, plastisch chirurgen en verpleegkundig specialisten. Daarnaast nam een afgevaardigde van patiëntenvereniging Hoofd-Hals deel aan de werkgroep. Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten heeft het traject begeleid. Financiering is afkomstig van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).

 

Bekijk de richtlijn