Buitenlandse richtlijnen

Toen in 2006 de eerste Nederlandse richtlijn CRPS verscheen was dat de eerste evidence-based richtlijn in de wereld. Verenigingen van artsen in Engeland en Duitsland volgden spoedig met hun eigen richtlijnen. Hier volgt een beknopt overzicht van deze richtlijnen.

 

Engeland

Complex regional pain syndrome in adults: UK guideline for diagnosis, referral and management in primary and secondary care 2012. http://www.rcplondon.ac.uk

De richtlijn uit Engeland is opgesteld vanuit het perspectief van de verschillende artsen en therapeuten, die te maken krijgen met patiënten met (verdenking op) CRPS en hoe vervolgens te handelen. Diagnostiek middels de Boedapest-criteria wordt voorgestaan, waarbij andere (behandelbare) oorzaken voor de mate van pijn en dysfunctioneren dienen te worden behandeld. Behandeling met vroegtijdige fysiotherapie met pijnstilling staan op de voorgrond. Een beperkte selectie van de bestaande literatuur (124) wordt gebruikt waar-onder de Nederlandse richtlijn 2006 voor de samenstelling van de richtlijn. Preventieve maat-regelen worden niet genoemd. Een consistente aanpak ter behandeling wordt niet genoemd en verschilt ook enigszins door de verschillende perspectieven. Er zijn geen opvallende verschillen met de Nederlandse aanpak, behalve dat Vitamine C ter preventie bij pols-fracturen niet geadviseerd wordt vanwege onvoldoende wetenschappelijk bewijs.

 

Duitsland

Diagnostik und Therapie komplexer regionaler Schmerzsyndrome (CRPS) 2008. http://www.awmf.org

De Duitse richtlijn wijkt nogal af van de Nederlandse en Engelse benadering. Qua diagnostiek worden de IASP-Orlando-criteria gehanteerd en wordt aanvullende diagnostiek geadviseerd waarbij routine röntgenfoto, MRI en botscan waardevol worden beschouwd ter bevestiging van de klinische diagnose. In de behandeling staat medicamenteuze therapie in de vorm van bisfosfonaten en corticosteroiden op de voorgrond naast psychotherapie. Sympathectomie en ruggenmergstimulatie horen bij de standaard behandelstrategie bij persisterende CRPS. Preventie van CRPS komt niet aan bod en de Nederlandse richtlijn wordt niet genoemd.