Slaaphygiƫne bij acuut opgenomen ouderen

Opgenomen in het verpleeghuis of ziekenhuis.

 

Algemeen

Het is van belang om tijdens het opnamegesprek/de anamnese te achterhalen welke slaapgewoontes een patiënt thuis hanteert (denk aan kopje warme melk voor het slapen gaan, ’s avonds douchen, radio luisteren voor het slapen gaan, etc). Mocht de acuut opgenomen patiënt tijdens de opname aangeven dat het slapen niet goed gaat zou je daar waar het mogelijk is kunnen kijken of deze gewoontes zijn of kunnen worden gekopieerd.

Als een patiënt/ cliënt aangeeft niet goed te kunnen slapen of de omgeving ziet dat deze niet goed slaapt, dan is het de moeite waard om onderstaande checklist eens langs te lopen. De werkgroep realiseert zich dat niet alle aspecten uitvoerbaar zijn in de praktijk bij een acuut opgenomen patiënt in verband met het ziek zijn.

 

Gedurende de dag

Nagaan of patiënt de neiging heeft overdag regelmatig weg te dutten:

1  Heeft patiënt overdag voldoende licht op de kamer?

2  Heeft de patiënt overdag afleiding?

3  Is de kamer voldoende van temperatuur (niet te warm)?

4  Is er voor de patiënt een duidelijk onderscheid tussen de dag en de nacht?

5  Wordt patiënt wakker gemaakt na de middagslaap of heeft patiënt de neiging lang (> 1uur) door te slapen?

6  Geen chocolade, koffie/thee met cafeïne, computerscherm/TV scherm dicht op patiënt in donkere kamer, in de uren voorafgaande aan het slapen gaan (als de patiënt inslaapproblemen heeft).

7  Heeft de patiënt ’s avonds de neiging continu te dutten, dan zoeken naar hoe patiënt wakker kan worden gehouden (bij doorslaapprobleem)

8  Is de patiënt aan het piekeren vanwege slecht nieuws of vanwege de lichamelijke gezondheid? Een luisterend oor overdag zou wat kunnen helpen

 

‘s Nachts

Nagaan of er een oorzaak van het slechte slapen te vinden is in: