Implementatieplan

Inleiding

Dit implementatieplan is onderdeel van de richtlijn proctologie. In de richtlijn staan adviezen ten aanzien van de behandeling en diagnostiek van hemorroïden, fistels en fissuren. Dit implementatieplan is opgesteld ter bevordering van de implementatie van de richtlijn proctologie. Voor het opstellen van dit plan is een inventarisatie gedaan van de mogelijk bevorderende en belemmerende factoren voor het naleven van de aanbevelingen. Daarbij heeft de richtlijncommissie een advies uitgebracht over het tijdspad voor implementatie, de daarvoor benodigde randvoorwaarden en de acties die door verschillende partijen ondernomen dienen te worden.

 

Werkwijze

De werkgroep heeft per aanbeveling geïnventariseerd:

 

Voor iedere aanbevelingen is nagedacht over de hierboven genoemde punten. Echter niet voor iedere aanbeveling kon ieder punt worden beantwoord. Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen “sterk geformuleerde aanbevelingen” en “zwak geformuleerde aanbevelingen”. In het eerste geval doet de richtlijncommissie een duidelijke uitspraak over iets dat zeker wel of zeker niet gedaan moet worden. In het tweede geval wordt de aanbeveling minder zeker gesteld (bijvoorbeeld “Overweeg om …”) en wordt dus meer ruimte gelaten voor alternatieve opties. Voor “sterk geformuleerde aanbevelingen” zijn bovengenoemde punten in principe meer uitgewerkt dan voor de “zwak geformuleerde aanbevelingen”.

 

Implementatietermijnen

Voor “sterk geformuleerde aanbevelingen” zonder belangrijke knelpunten voor implementatie geldt dat zij zo spoedig mogelijk geïmplementeerd dienen te worden. Voor de meeste “sterk geformuleerde aanbevelingen” betekent dat dat zij komend jaar direct geïmplementeerd moeten worden en dat per juni 2016 dus iedereen aan deze aanbevelingen dient te voldoen.

 

Voor de volgende aanbevelingen dient echter een langer implementatietermijn van drie jaar aangehouden te worden, wat dus betekent dat per januari 2018 iedereen aan deze aanbevelingen dient te voldoen:

 

Bij module 'Aanvullende diagnostiek bij (gering) bloedverlies per anum'

Voor patiënten jonger dan 50 jaar met bloedverlies per anumzonder risico-indicatoren voor CRC* of verdenking op inflammatoir darmlijden kan endoscopie achterwege worden gelaten.

Voor patiënten jonger dan 50 jaar met bloedverlies per anum, met risico-indicatoren voor CRC* of verdenking op een inflammatoir darmlijden dient een colonoscopie verricht te worden (gelijk de NHG standaard).

Bij persisterend bloedverlies per anum na behandeling voor vermeende hemorroïden moet laagdrempelig een colonoscopie gedaan worden.

*Risico-indicatoren voor CRC bij patiënten met bloedverlies per anum  (veranderd defecatiepatroon, ontlasting vermengd met bloed, afwezigheid perianale afwijkingen, CRC familie<70e jaar).

 

Deze aanbeveling kan mogelijk niet overal direct worden ingevoerd vanwege een gebrek aan beschikbaarheid van colonoscopie. In de huidige praktijk zijn er centra die voor deze indicatie een sigmoïdoscopie gebruiken.

 

Bij module 'Graad 3 en 4 symptomatische hemorroïden'

Bij graad 3 hemorroïden kan eerst gekozen worden voor een behandeling middels RBL. Indien er na maximaal vier behandelingen geen effect is, kan een hemorrhoïdectomie/pexie gekozen worden.

Bij graad 3 en 4 circulaire hemorroïden kan gekozen worden voor de SH, vanwege minder pijnklachten kort na de operatie, mits voldoende ervaring met deze techniek. Als alternatief kan een CH overwogen worden.

 

Deze aanbeveling stelt dat SH kan worden uitgevoerd mits er voldoende ervaring is met deze techniek. Afspraken over het opdoen van deze ervaring moeten nog worden gemaakt, en er moet voldoende tijd zijn om deze ervaring daadwerkelijk op te doen.

De implementatie van bovenstaande aanbeveling kent daarom een langere implementatietermijn (drie jaar).

 

Impact op zorgkosten

Veel aanbevelingen brengen geen of nauwelijks gevolgen met zich mee voor de zorgkosten. Een aantal aanbevelingen doet dit echter wel. In onderstaande tabel wordt per module beschreven welke aanbevelingen een mogelijk effect met zich meebrengen op de zorgkosten en welk effect dit is.

 

Aanbeveling

Verwachtte impact op zorgkosten

Het is niet nodig de gedraineerde abcesholte op te vullen met een gaas.

Dit levert door verminderde wondzorg en thuiszorg mogelijk een kostenbesparing op.

 

Te ondernemen acties per partij

Hieronder wordt per partij toegelicht welke acties zij kunnen ondernemen om de implementatie van de richtlijn te bevorderen.

 

Alle direct betrokken wetenschappelijk verenigingen/beroepsorganisaties (NVvH, NVMDL, NVDV, NVvR)

 

De lokale vakgroepen/individuele medisch professionals

 

De systeemstakeholders (onder andere zorgverzekeraars, (koepelorganisaties van) ziekenhuisbestuurders, IGZ)

Van de bestuurders wordt verwacht dat zij bij de betrokken medisch professionals nagaan of zij kennis hebben genomen van de nieuwe richtlijn proctologie en deze toepassen in de praktijk.

 

Van zorgverleners wordt verwacht dat zij de zorg die in deze richtlijn wordt voorgeschreven zullen vergoeden. De “sterk geformuleerde aanbevelingen” in deze richtlijn kunnen, na verloop van de aangegeven implementatietermijnen door zorgverzekeraars worden gebruikt voor de inkoop van zorg.

 

Het Kennisinstituut van Medisch Specialisten

Toevoegen van richtlijn aan richtlijnendatabase. Daarbij opnemen van dit implementatieplan op een voor alle partijen goed te vinden plaats.