Kennislacunes

Inleiding

Tijdens de ontwikkeling van de richtlijn ‘hallux valgus’ is systematisch gezocht naar onderzoeksbevindingen die nuttig konden zijn voor het beantwoorden van de uitgangsvragen. Een deel (of een onderdeel) van de uitgangsvragen is met het resultaat van deze zoekacties te beantwoorden, een groot deel echter niet. Door gebruik te maken van de evidence-based methodiek (EBRO) is duidelijk geworden dat op het terrein van preventie, conservatieve behandeling en chirurgische behandeling van de hallux valgus nog lacunes in de beschikbare kennis bestaan. De werkgroep is van mening dat (vervolg)onderzoek wenselijk is, om in de toekomst een duidelijker antwoord te kunnen geven op vragen uit de praktijk. Om deze reden heeft de werkgroep de belangrijkste lacunes in kennis geprioriteerd en vervolgens per module aangegeven op welke vlakken nader onderzoek gewenst is.

 

De werkgroep hallux valgus heeft de volgende top drie van lacunes in kennis geprioriteerd, waarvoor nader onderzoek het meest dringend is:

  1. het is onvoldoende onderzocht welke operatietechniek bij patiënten met zowel milde, matige als ernstige hallux valgus tot grotere verbetering van de pijn en radiografische uitkomstmaten en minder complicaties leidt;

  2. het is onvoldoende onderzocht wat de veiligheid en effectiviteit is van minimaal invasieve chirurgische technieken in vergelijking met de technieken die in de huidige praktijk gebruikt worden;

  3. het is onvoldoende onderzocht of schoenadviezen en schoenaanpassingen bij hallux valgus kunnen leiden tot dan wel minder pijnklachten, dan wel een betere voetfunctie; mate van pronatie in sub- en midtarsale gewrichten en de mobiliteit in TMT I en MTP I.

 

Definitie en etiologie

Er zijn geen goede onderzoeken beschikbaar over het opstaan, mogelijkheden voor preventie, en het voorkomen van hallux valgus in Nederland. Nader onderzoek hiernaar is wenselijk.

 

Prognose

Het is niet onderzocht of een hallux valgus osteotomie bij een diabetische perifere neuropathie tot minder recidief ulcera en amputaties leidt.

 

Preventie

Het is niet onderzocht of vroegtijdige verwijzing, diagnostiek n en behandeling bij een hallux valgus artrose van de sesamoideae en/of (sub)luxatie in het MTP gewricht kan voorkomen.

 

Conservatieve behandeling

Het is onvoldoende onderzocht of schoenadviezen en schoenaanpassingen bij hallux valgus kunnen leiden tot dan wel minder pijnklachten, dan wel een betere voetfunctie; mate van pronatie in sub- en midtarsale gewrichten en de mobiliteit in TMT I en MTP I.

 

Het is onvoldoende onderzocht of fysiotherapie gericht op het versterken van de voetmusculatuur bij hallux valgus kunnen leiden  tot dan wel minder pijnklachten, dan wel een betere voetfunctie; mate van pronatie in sub- en midtarsale gewrichten en de mobiliteit in TMT I en MTP-1.

 

Operatieve behandeling

Het is onvoldoende onderzocht welke operatietechniek bij patiënten met zowel milde, matige als ernstige hallux valgus tot grotere verbetering van de pijn en radiografische uitkomstmaten en minder complicaties leidt.

 

Het is onvoldoende onderzocht wat de veiligheid en effectiviteit is van minimaal invasieve chirurgische technieken in vergelijking met de technieken die in de huidige praktijk gebruikt worden.