Uitwerking volgens GRADE

Uitgangsvraag:

In welke gevallen gaat de voorkeur uit naar PDT, imiquimod crème of 5-fluorouracil crème in de behandeling van het primair superficieel BCC?

 

Benadering volgens GRADE

PICO 1

P: Patiënten met een primair superficieel BCC

I: Imiquimod

C: PDT

O: Complete respons 3-6 maanden na behandeling, cumulatief behandelsucces na 1, 2 en 5 jaar, cosmetiek en compliance

 

PICO 2

P: Patiënten met een primair superficieel BCC

I: 5-Fluorouracil

C: PDT

O: Complete respons 3-6 maanden na behandeling, cumulatief behandelsucces na 1, 2 en 5 jaar, cosmetiek en compliance

 

PICO 3

P: Patiënten met een primair superficieel BCC

I: 5-Fluorouracil

C: Imiquimod

O: Complete respons 3-6 maanden na behandeling, cumulatief behandelsucces na 1, 2 en 5 jaar, cosmetiek en compliance

 

Achtergrond

Chirurgische excisie is de voorkeursbehandeling van het sBCC [Bath-Hextall, 2014; European Dermatology Forum, 2012; Szeimies, 2008]. De alsmaar toenemende incidentie, en de daarmee gepaard gaande kosten en werklast, van non-melanoma huidkanker, heeft er toe geleidt dat er in de dagelijkse dermatologie praktijk vaak voor een non-invasieve behandeling wordt gekozen voor het sBCC. Door de oppervlakkige groeiwijze is het sBCC makkelijk bereikbaar voor topicale behandeling. Imiquimod crème en 5-FU crème zijn voorbeelden van non-invasieve topicale middelen. Een andere optie is fotodynamische therapie (PDT). De vraag is welke behandeling bij patiënten met een primair superficieel BCC (PDT, imiquimod crème, 5-fluoroucil crème) het beste alternatief is voor chirurgische excisie in termen van complete respons, cumulatief behandelsucces, cosmetiek en compliance.

 

Methode

Er werd een search uitgevoerd naar Engelstalige artikelen in de databases PubMed (januari 1946 tot april 2014), EMBASE (januari 1989 tot april 2014) en de Cochrane Library (januari 1993 tot april 2014). De volgende zoektermen werden gebruikt: “carcinoma”, “basal cell”, “superficial” in combinatie met “therapy” en de limits “Randomized controlled trial”, “clinical trial” en “human”.

 

Studies die voldeden aan vooraf bepaalde inclusiecriteria werden meegenomen in de beoordeling. Alleen studies over de behandeling van patiënten met een primair, histologisch bewezen, sBCC werden geïncludeerd. Daarnaast moesten studies een minimale follow-up van drie maanden na de behandeling hebben. Er moest data beschikbaar zijn van het aantal patiënten die behandeld werden en het aantal patiënten waarbij de behandeling faalde op ten minste één punt tijdens follow-up. Voor een uitgebreide beschrijving van de selectiecriteria en flowchart zie tabel 1 en figuur 1.

 

Van de bruikbare literatuur werden artikelen geselecteerd volgens de “piramide van evidence”. Hierbij werd eerst gekeken naar bestaande internationale en nationale richtlijnen. Vervolgens werd er gekeken naar systematic reviews en meta-analyses. Indien beschikbaar en van goede kwaliteit was er een goed beeld van de beschikbare evidence. Daarna werd gezocht naar aanvullende gerandomiseerde, gecontroleerde trials (RCTs).

 

Resultaten

Beschrijving studies

In 2012 verscheen een systematische review van Roozeboom et al., waarin de effectiviteit van verschillende behandelingen afzonderlijk voor het primaire sBCC is onderzocht [Roozeboom 2012]. Aangezien de review geen head-to-head comparison studies bevat, waarin de effectiviteit van PDT, imiquimod crème of 5-FU rechtstreeks met elkaar worden vergeleken is de systematische review geëxcludeerd voor de uitwerking van de uitgangsvraag volgens GRADE.

 

Er verscheen in 2013 één aanvullende bruikbare RCT van Arits et al. [Arits 2013] In deze studie worden, middels een non-inferiority design, de effectiviteit, bijwerkingen, cosmetiek en compliance van MAL-PDT rechtstreeks vergeleken met imiquimod crème en 5-FU crème. Daarnaast verschenen er nog enkele studies over de behandelingsopties afzonderlijk, echter door onduidelijke in- en exclusie criteria, werden ze geëxcludeerd. Bath-Hextall et al. onderzochten in hun gerandomiseerde studie imiquimod crème versus chirurgische excisie [Bath-Hextall 2014]. Aangezien deze studie niet direct antwoord geeft op de uitgangsvraag is ook deze studie geëxcludeerd voor benadering volgens GRADE. De vergelijkende RCT van Arits et al. hebben wij als enige studie geïncludeerd om de uitkomstmaten effectiviteit, bijwerkingen, cosmetiek en compliance van MAL-PDT, imiquimod crème en 5-FU crème onderling te onderzoeken.

 

In de single-blind, non-inferiority, randomised controlled trial van Arits et al. werden in totaal 601 patiënten met een histologisch bevestigd primair sBCC gerandomiseerd ingedeeld in de behandelgroepen 16% methylaminolevulinate fotodynamische therapie (MAL-PDT) (n=202), imiquimod crème (n=198) of 5-FU crème (n=201).

 

De 16% MAL (Metvix, Galderma SA, Penn Pharmaceutical Services, Gwent, Verenigd Koninkrijk) werd gedurende 3 uur aangebracht op de tumor en 5-10mm marge onder een occlusieve pleister (Tegaderm, 3M, Leiden, Nederland) en aluminiumfolie. Hierna vond belichting met een light emitting diode (Omnilux Waldmann Phototherapeutics, London, Verenigd Koninkrijk) of Aktilite (Galderma SA, Lausanne, Zwitserland) met een optimale golflengte van 630nm, gedurende 7 minuten met een dosis van 37 J / cm2 plaats in 2 sessies met 1 week interval.

 

Imiquimod crème (Aldara®, Meda AB, Solna, Zweden) werd met een dunne laag op de tumor en een marge van 5-10mm 1 maal daags, 5 dagen per week, gedurende 6 weken aangebracht. Er werd geadviseerd de crème na 8 uur af te wassen.

 

5-FU crème (Efudix®, Meda Pharmaceuticals, Amstelveen, Nederland) werd met een dunne laag op de tumor en een marge van 5-10mm 2 maal daags (’s ochtends en ’s avonds) gedurende 4 weken aangebracht.

 

Primaire uitkomstmaten waren proportie klinische tumorvrijepatiënten na 3 maanden en 12 maanden follow-up. Bij klinische verdenking van een recidief werd een 3mm biopt genomen ter histologische bevestiging. Secundaire uitkomstmaten waren cosmetiek, compliance en bijwerkingen verkregen via vragenlijsten en patiëntdagboeken.

 

Kwaliteit van bewijs

Er is duidelijk inzicht in het selectieproces, er werden 911 patiënten benaderd voor deelname aan de studie, waarvan er 601 werden gerandomiseerd. Het randomisatieproces wordt duidelijk beschreven en is adequaat uitgevoerd om concealment of allocation te waarborgen. Er is sprake van een single-blind onderzoeksdesign. Patiënten en behandelend artsen zijn niet geblindeerd voor de behandeling die ze hebben gekregen. Follow-up en data-analyse werden uitgevoerd door een geblindeerde onderzoeker.        

 

Door de aard van de verschillende behandelingen was blindering van patiënten en behandelend artsen niet mogelijk, echter doordat de onderzoeker zelf wel geblindeerd was, lijkt de mogelijkheid tot bias beperkt te blijven. Het artikel is vrij van selectieve rapportage.

 

Er is gebruik gemaakt van een gemodificeerde intention-to-treat (ITT) analyse, door alleen patiënten met data van 3 en 12 maanden follow-up te includeren en er is ook een per-protocol analyse uitgevoerd. Het gebruik van een gemodificeerde ITT kan mogelijk leiden tot bias. De per-protocol analyse liet echter weinig verschil zien.

Er is een sample size berekening uitgevoerd, voorafgaand aan de trial. Er zijn genoeg patiënten geïncludeerd om de studie voldoende power te geven. Er is geen selectieve uitval van patiënten.

 

De studie is uitgevoerd in één academisch centrum en zes perifere centra en er zijn patiënten met verschillende leeftijden en medische voorgeschiedenis geïncludeerd. Hierdoor is er sprake van, externe validiteit. Er is echter niet nagegaan of er verschillen in effectiviteit zijn tussen de centra, waardoor een mogelijke bias voor heterogeniteit tussen de verschillende centra niet uit te sluiten is. Voor de uitkomstmaten compliance en cosmetiek is gebruikt gemaakt van niet gevalideerde uitkomstparameters, waardoor er mogelijk een bias wordt veroorzaakt.

 

Gewenste effecten

Imiquimod crème versus Fotodynamische therapie

Na 3 maanden was er geen significant verschil in het aantal patiënten met een complete respons (risk difference -6%; 95% CI -0.12 tot 0.01). Na 1 jaar follow-up bleek imiquimod crème significant meer succesvol niet-inferieur en zelfs superieur ten opzichte van PDT (risk difference 10,1%; 95% CI -0.18-0.02, p=0.016). Het cumulatief behandelsucces na 2 en 5 jaar follow-up werd niet weergegeven.

 

In de PDT groep was er een compliance van 100%, terwijl in de groep behandeld met imiquimod 40 / 191 patiënten een compliance van minder dan 100% hadden, dit was significant verschillend (p < 0,0000001). Goede tot uitstekende cosmetische resultaten werden in beide groepen bij evenveel patiënten gezien (risk difference -1,0%, 95% CI -10,9 tot 8,9).

 

5-FU crème versus Fotodynamische therapie

Ook tussen de behandelgroepen 5-FU crème en fotodynamische therapie werd er geen significant verschil gevonden in complete respons na 3 maanden (risk difference 3,7%; 95% CI -3,1 tot 10,5). Na 1 jaar follow-up bleek 5-FU niet-inferieur ten opzichte van PDT te zijn (risk difference 6,8%; 95% CI -1,5 tot 15,1, p=0.108). Het cumulatief behandelsucces na 2 en 5 jaar werd niet weergegeven.

 

Er was een significant verschil (p < 0,0000001) te zien tussen de compliance in beide groepen. In de groep behandeld met 5-FU crème hadden 61 / 195 patiënten een compliance van minder dan 100%. Er werd geen significant verschil gezien in goede tot uitstekende cosmetische resultaten (risk difference -4,9%;95% CI -14,8 tot 5,0).

 

5-FU crème versus Imiquimod crème

Er werd geen significant verschil gezien in complete respons na 3 maanden (risk difference -2,1%,;95% CI -8,3 tot 4,2). Ook in cumulatief behandelsucces verschilden de groepen niet significant van elkaar en bleek 5-FU crème niet-inferieur ten opzichte van imiquimod crème (risk difference -3,3;95% CI -11,0 tot 4,4, p=0.400). Het cumulatief behandelsucces na 2 en 5 jaar werd niet weergegeven.

 

In de groep behandeld met imiquimod crème hadden 40 / 191 een compliance van minder dan 100% versus 61 / 195 in de groep behandeld met 5-FU crème (risk difference 10,3%, 95% CI 1.6 tot 19.0). Dit was significant verschillend (p = 0,028). Er was geen significant verschil in goede tot uitstekende cosmetische resultaten (risk difference -3,9; 95% CI -13,8 tot 6,0).

 

Ongewenste effecten

Patiënten rapporteerden bijwerkingen in een wekelijks dagboek. 191 patiënten behandeld met MAL-PDT, 189 patiënten behandeld met imiquimod crème en 192 patiënten behandeld met 5-FU crème vulden het dagboek met de vragen over bijwerkingen in. Pijn en lokale huidreacties werden vooral in de laatste weken van de behandeling gerapporteerd. Bij patiënten behandeld met MAL-PDT werden matig tot ernstige pijn en branderigheid meestal tijdens de behandeling sessies gerapporteerd. Van de andere lokale huidreacties werd matige tot ernstig erytheem het vaakst gerapporteerd in alle behandel groepen.

 

Patiënten die met een crème werden behandeld, rapporteerden vaker matige lokale zwelling, erosie, crustae en jeuk in vergelijking met patiënten behandeld met MAL-PDT. Er werd geen duidelijk verschil gezien tussen de beide crèmes.

 

In de MAL-PDT groep deden zich geen onverwachte ernstige bijwerkingen voor. Één patiënt in de imiquimod groep en vier patiënten in de 5-FU groep hadden een onverwachte ernstige bijwerking (SUSAR). In de imiquimod groep was dit een wondinfectie. In de 5-FU groep waren dit twee lokale wondinfecties, een geval van erysipelas van de lage extremiteit en een ulcus cruris. Geen van deze patiënten werd opgenomen in het ziekenhuis.

 

Kosteneffectiviteit

Op basis van de literatuur search tot april 2014 werden geen kosteneffectiviteitsstudies gevonden tussen MAL-PDT, imiquimod en 5-FU, die de Nederlandse situatie weergeven.

 

Conclusie en Aanbeveling

De conclusies en aanbevelingen zijn terug te vinden in de afzonderlijke modules 7 en 9 van de herziende richtlijn (2014) en zijn gebaseerd op bovenstaande tekst en aanvullende literatuur uit de afzonderlijke modules.

 

Tabel 1. Selectiecriteria search uitgangsvraag 2

Inclusie

Exclusie

Primair sBCC

Inclusie van recidief sBCC’s

Histologisch bewezen sBCC

Niet alle sBCC histologisch bewezen

Follow-up ≥ 3 maanden

Follow-up < 3 maanden

Therapie: MAL-PDT, Imiquimod of 5-Fluorouracil

Andere behandeling dan MAL-PDT, Imiquimod of 5-fluorouracil

Engelstalig

Niet Engelstalig

 

Niet uitgevoerd voor BCC’s

 

Andere uitkomst dan effectiviteit, bijwerkingen, cosmetiek of compliance na behandeling van sBCC

 

Andere subtypes BCC geïncludeerd dan het superficiële subtype

 

Uitkomstmaten niet specifiek voor het superficiële histologische subtype beschikbaar

 

Studies waarin de in- en exclusive criteria onduidelijk zijn weergegeven

 

Twee of meer behandelingen gecombineerd

 

Studies met kleine studiepopulatie

 

Histopathologische studies

 

Farmacokinetische studies

 

Dier studies

 

Genetische stusies

 

Etiologische studies over het BCC

 

Case Report

 

Letter to editor

 

Figuur 1. Flowchart literatuur search

Flowchart literatuur search

 

Referenties