Samenvatting conservatieve behandeling

Het wordt geadviseerd een patiënt met symptomatische CMC 1 artrose gedurende een periode van 3-6 maanden conservatief te behandelen alvorens tot eventuele operatieve interventie dient te worden overgegaan. Dit advies is gebaseerd op de studie van Berggren e.a. Indien conservatieve therapie goed effect geeft en de patiënt tevreden is, hoeft er geen operatie plaats te vinden. Indien na de conservatieve periode toch blijkt dat de klachten onvoldoende onder controle zijn, kan altijd nog een operatie worden uitgevoerd.

De initiële conservatieve behandeling kan, met de huidige best beschikbare wetenschappelijke ondersteuning, waarschijnlijk het beste bestaan uit een combinatie van analgetica en/of een intra-articulaire injectie en een spalk. Het effect van deze combinatie zal echter in RCTs moeten worden onderzocht. Van zowel intra-articulaire injecties met corticosteroiden als met hyaluronzuur is korte termijn effect aangetoond. De spalk behandeling kan worden uitgevoerd middels handgemaakte of confectie spalken, waarbij patiënten de spalken dienen te dragen bij klachten of bij activiteiten die klachten kunnen uitlokken. Dit wordt ook geadviseerd bij patiënten met graad IV artrose, ook al is er weinig literatuur over bekend wat het effect van deze interventies bij dit stadium artrose.

Er is onvoldoende bewijs voor de werkzaamheid van fysiotherapeutische interventies, bloedzuigertherapie, transdermale applicatie van steroiden en glucosaminen. Deze interventies worden dan ook niet geadviseerd.