Aanleiding voor het maken van de richtlijn

Duimbasis artrose is de meest voorkomende geïsoleerde artrose van de hand. Patiënten met duimbasis artrose hebben een functionele beperking van de hand waardoor zij niet of in mindere mate kunnen participeren in het arbeidsproces, vrijwilligerswerk, kinderopvang of andere belangrijke maatschappelijke functies; daarnaast kunnen problemen in algemeen dagelijks leven (ADL) ontstaan. Door vergrijzing van de bevolking zullen toekomstige generaties allemaal langer door moeten werken. Naast een significante toename van arbeidsparticipatie zal er ook een inherente stijging zijn van de incidentie van duimbasis artrose in Nederland.

De behandeling van duimbasis artrose vraagt om een gespecialiseerde benadering en begeleiding. Het resultaat van behandeling heeft direct invloed op de kwaliteit en snelheid van terugkeer naar het ADL en werkhervatting. Er zijn verscheidende vormen van behandeling, zowel conservatief als operatief. Tot op heden is er echter geen landelijke consensus over het beste behandeltraject.

 

Noot:

Deze (concept)richtlijn is opgesteld aan de hand van het “Appraisal of Guidelines for Re-search & Evaluation” (AGREE) instrument (www.agreecollaboration.org). Dit instrument is in een Europees verband opgesteld om de procedurele kwaliteit van richtlijnen te kunnen be-oordelen. Door de aspecten van AGREE te verwerken in de inleiding van de richtlijn, wordt duidelijk aan welke kwaliteitseisen is voldaan.