Afkortingen en definities

FTT

GORZ

GOZ

JGZ

MDL

NVK

KNO

TNO

 

TH

SF

LESA

AJN

NHG

Failure to thrive

Gastro-oesofageale reflux ziekte

Gastro-oesofageale reflux

Jeugdgezondheidszorg

maag, darm -en leverziekten

Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde

Keel, neus en oor

Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek

target height

standaarddeviatie

Landelijke Eerstelijns SamenwerkingsAfspraak

Artsen van de Jeugdgezondheidszorg

Nederlands Huisartsen Genootschap

 

Definities: 

Voedingsproces = Het proces van het tot zich nemen van voedsel tot en met de vertering van het voedsel. Het voedingsproces kan verdeeld worden in drie fasen: in de eerste fase wordt honger waargenomen, wat leidt tot de behoefte aan voedsel en voedselinname. In de tweede fase wordt de voeding in de mond bewerkt en vervolgens doorgeslikt. In de derde fase volgt verzadiging bij maagdarmpassage en volgt vertering van voedsel. Het ervaren van enerzijds honger en anderzijds verzadiging is de belangrijkste regulerende factor.

 

Voedingstechnieken en -vaardigheden = Technieken en vaardigheden van ouders/verzorgers of van het kind zelf die nodig zijn om op een juiste wijze voeding en drinken tot zich te nemen of te geven.

 

Voedingsgedrag = gedrag dat getoond wordt tijdens het voedingsproces.

 

Voedingsprobleem = Een probleem dat gerelateerd is aan het voedingsproces

 

Voedingsstoornis = Een stoornis in het voedingsproces dat zo langdurig bestaat of ernstig is dat het de groei, de gezondheid en/of (psycho-sociale) ontwikkeling van een kind bedreigt.

 

Eetprobleem = Een probleem dat gerelateerd is aan het niet willen, kunnen, durven of mogen eten en/of drinken. Een eetprobleem kan het begin zijn van een eetstoornis.

 

Eetstoornis = Eetprobleem dat zo langdurig bestaat of ernstig is dat het de groei, de gezondheid en/of de psycho- sociale- ontwikkeling van een kind bedreigt.