KIRA-methodiek

In Nederland zijn verschillende methodieken ontwikkeld voor arbeids­hulpverlening specifiek voor mensen met een Ass. Een daarvan is de KIRA-methode: Kennisontwikkeling en Intensivering Regionale en sectorover­schrijdende Arbeidstoeleiding. De KIRA-methodiek is een praktische handelingsmethodiek voor begeleiding van mensen met een Ass naar een passende werkplek, door het ontwikkelen van een arbeidsidentiteit, waardoor zij een zinvolle bijdrage aan het arbeidsproces kunnen leveren (Van Dijk e.a., 2004, p. 44). Binnen de KiRA-methodiek is een passende arbeidsplek als volgt omschreven.

'Alle vormen van arbeid, waarin de cliënt zich door zijn omgeving gewaardeerd en geaccepteerd voelt, en waar een beroep gedaan wordt op zijn specifieke kwaliteiten en rekening wordt gehouden met zijn onmoge­lijkheden. We hebben het dan over een mogelijkheid tot zelfontplooiing, het beperken van een sociaal isolement, het bieden van maatschappe­lijke betrokkenheid en/of het hebben van een dagritme. (Van Dijk e.a., 2004, p. 39).

Van Dijk e.a. (2004) voegen daaraan toe: ‘Deze definitie impliceert dat ook vormen van niet reguliere en/of betaalde arbeid vanuit het levensloopper- spectief voor de cliënt bereikbaar zouden moeten zijn.' De KiRA-methodiek legt het accent op het ontwikkelen van een arbeidsidentiteit. De arbeids- identiteit is nodig om verbanden te kunnen leggen tussen persoonlijke kwaliteiten en motivatie, mogelijke taken en werkrollen. Uitgangspunt is dat mensen met een ass, meer dan anderen, moeten worden geholpen bij het ontwikkelen van deze arbeidsidentiteit (Van Dijk e.a., 2004). Samenvattend: de KiRA-methode heeft se als uitgangspunt genomen, maar heeft hierin diverse veranderingen aangebracht en nieuwe gedeelten toegevoegd. Terwijl se in zuivere vorm betaalde arbeid tot doel heeft, richt kira zich op het maximaal haalbare, wat ook onbetaald werk of een andere vorm van daginvulling kan inhouden. Een module gericht op het ontwikkelen van een arbeidsindentiteit door de persoon met een Ass is toegevoegd. De arbeidshulpverlener heeft tevens specialistische kennis van autismespectrumstoornissen. Bij kira wordt meestal geprobeerd het netwerk van de persoon met een Ass te betrekken bij de hulpverlening en bij het zoeken naar een werkplek, waaronder de ouders of de partner. Dit gebeurt niet standaard bij se.

De KiRA-methodiek kent min of meer dezelfde fasen als een sE-traject, inclusief de mogelijkheid tot langdurige ondersteuning door een jobcoach en de aandacht voor loopbaan of carrière. Zowel bij se en ips als bij de KiRA-methodiek wordt rekening gehouden met het blijvende karakter van de Ass en met het feit dat arbeid, zorg en privé als één geïntegreerd geheel beschouwd moeten worden (Gezondheidsraad, 2009, p. 127).