Feiten en fictie preventieve maatregelen

Tabel preventieve maatregelen en bewijs ter ondersteuning van feiten of fictie (vrij vertaald uit Cemal et al. 2001)

 

Preventieve maatregel

Beste wetenschappelijk bewijs vóór

Beste wetenschappelijk bewijs tegen

Feit / fictie / nog vast te stellen

Vermijd elk type injectie

Clark. Level 2 prospectieve observationele studie (188 patiënten): vond dat 44% van de patiënten die injecties kregen lymfoedeem ontwikkelden, vergeleken met 18% van de patiënten die geeninjecties kregen.

Winge. Level 3 vragenlijst studie (311 patiënten van wie 88 intraveneuze procedures aan de aangedane ledemaat ondergingen). Maar 4 patiënten ontwikkelden lymfoedeem gerelateerd aan de injectie.

Nog vast te stellen

Vermijd druk

Louden & Petrek. Level 5, expert opinion: bloeddrukmeting en strak zittende kleding verhogen de bloeddruk in risico ledematen, resulterend in lymfoedeem.

Dawson. Level 3, retrospectieve cohort studie (317 patiënten): geen nieuwe gevallen of exacerbaties van lymfoedeem in 15 patiënten met een lymfklierdissectie en daarnaast electieve handchirurgie met tourniquet in de voorgeschiedenis.

Waarschijnlijk fictie

Been / ledemaat voorzorgsmaatregelen

Ryan. Level 5, expert opinion: het kruisen van benen verhindert de veneuze terugvloed, lang staan / zitten resulteert in ophoping van bloed in de benen en hierdoor een verhoogde interstitiële vloeistof lekkage.

Niets gevonden.

Nog vast te stellen

Vermijd vliegreizen / Draag compressiekousen tijdens vliegreizen

Casley-Smith. Level 4 vragenlijst studie (531 patiënten), 27 patiënten rapporteerden dat de symptomen van lymfoedeem gestart waren na de vliegreis en 67 patiënten rapporteerden een verergering van hun lymfoedeemsymptomen na de vliegreis.

Graham. Level 2 cohort studie (293 patiënten), geen gevallen van permanente of nieuw ontwikkeld lymfoedeem na een vliegreis.

Waarschijnlijk fictie

Onderhoud een normaal lichaamsgewicht

Shaw. Level 1 gerandomiseerde klinische studie (RCT: 21 patiënten): interventies gericht op het bevorderen van gewichtsverlies na een operatie zorgt voor significantie reductie van een overmatig armvolume en lymfoedeem.

Villasor. Level 3 opeenvolgend cohort (51 patiënten): 47% van de patiënten met lymfoedeem had een normaal gewicht. Er werd geen correlatie gevonden tussen de vorming van lymfoedeem en gewicht.

Feit

Vermijd extreme temperaturen / gebruik zonnebrandcrème / voorkom verbranding / brandwonden

Hettrick. Level 4 prospectieve analyse: 1% van de populatie met verbranding / brandwonden had lymfoedeem.

Chang. Level 1 dubbel blind gerandomiseerde studie (60 patiënten): hitte toegevoegd aan placebo of benzopyrone therapie verbeterde de symptomen van lymfoedeem significant, vergeleken met enkel placebo of enkel benzopyrone.

Fictie

Vermijd forse inspanning

Petrek/Foldi. Level 5 expert opinion: forse inspanning verhoogd de bloedstroom en daardoor ook de lymfeproductie.

Schmitz. Level 1 gerandomiseerde studie (RCT: 141 patiënten): er werd geen toename van de incidentie van lymfoedeem gezien in de inspanningsgroep vergeleken met de controlegroep die geen inspanning leverde.

Fictie