Algemene inleiding

Aanleiding

Nederland telt op dit moment ruim 260.000 mensen met dementie (waarvan 150.000 nog zonder diagnose), terwijl nog veel meer ouderen geheugenklachten hebben. Ook op jongere leeftijd kunnen mensen dementie krijgen; naar schatting zijn er in Nederland ruim 10.000 mensen jonger dan 65 jaar met dementie. Er worden steeds meer mensen met dementie voor een andere aandoening opgenomen in het ziekenhuis. Cijfers uit Groot-Brittannië tonen dat 25% van de ziekenhuisbedden wordt bezet door 65-plussers met dementie (Alzheimer’s Society, 2009). De verwachting is dat dit aantal in de toekomst verder zal stijgen vanwege toename van de levensverwachting en toename van de prevalentie van dementie. De redelijkerwijs te verwachten toename van het aantal patiënten met dementie in de Nederlandse ziekenhuizen vraagt inhoudelijke en organisatorische aanpassingen ter verbetering van de zorg in het ziekenhuis.

 

Patiënten met dementie in het ziekenhuis zijn kwetsbaarder voor het ontwikkelen van een delier, toename van cognitieve stoornissen, functionele achteruitgang, voedingsproblemen en bijwerkingen van medicijnen. Zij hebben een verhoogd risico op een langere duur van ziekenhuis opname, opname in een verpleeg- of verzorgingshuis en sterfte (Alzheimer’s Australia, 2014; Sampson, 2009). Bij aanwezigheid van een bekende of niet eerder vastgestelde dementie kan heroverweging van diagnostiek of behandeling nodig zijn door verschuiving in balans tussen winst en risico’s. Bij deze patiënten is bijzondere aandacht nodig voor herkenning van cognitieve stoornissen, een respectvolle omgang, herkenning en behandeling van pijn, voldoende ondersteuning bij eten en drinken en inname van medicatie, passende communicatie en zorgplanning en het voorlichten en betrekken van naasten in besluitvorming (Report of National Audit UK 2011, Russ 2012). Specifieke omgevingsfactoren in het ziekenhuis en voldoende getraind personeel kunnen de kwaliteit van zorg voor kwetsbare patiënten met dementie in het ziekenhuis verbeteren en de duur van de ziekenhuisopname verkorten.

 

Afbakening van de richtlijn

De richtlijn richt zich op handelen bij patiënten met cognitieve stoornissen opgenomen in het algemeen ziekenhuis. Op de specifieke problematiek van patiënten met cognitieve stoornissen in het psychiatrisch ziekenhuis wordt niet ingegaan. Aansluitend bij de VMS kwetsbare ouderen beperkt de aanbeveling tot screening op cognitieve stoornissen zich tot patiënten vanaf 70 jaar. De dementie bij jongvolwassenen (jonger dan 65 jaar) heeft een specifieke context, waarmee ook goed rekening moet worden gehouden bij een eventuele opname in het ziekenhuis. Deze groep wordt niet als aparte groep beschreven, maar de aanbevelingen in deze richtlijn zijn ook op deze groep van toepassing

 

Om de leesbaarheid te bevorderen kan overal in deze richtlijn waar “naasten” wordt gebruikt ook familie, mantelzorger of wettelijke vertegenwoordiger worden gelezen indien van toepassing.

 

Literatuur