Literatuuroverzicht studies zorgcoördinatie/transmurale zorg

Artikel

 

Mate van bewijs

Interventie

 

Steekproef

Studie opzet

Uitkomstmaten

Resultaten

Zimmer 1985204 

A2

Evaluatie van nieuwe team benadering voor thuiszorg voor chronisch of terminaal zieke patiënten

146 patiënten

RCT
Interventie richtte zich op coördinatie van thuiszorg middels wekelijks overleg betrokkenen: huisarts, verpleegkundige, medisch maatschappelijk werker en mogelijkheid van 24-uurs telefonische consultatie en begeleiding ook bij hospitalisatie van de patiënt

Gezondheidszorgverbruik
Sickness Impact Profile (SIP)
Philadelphia Geriatric Centre Morale Scale
Patiënt and Caretaker Satisfaction Questionnaire
Overlijden (tijd en plaats)

De patiënten onder de zorg van het team hoefden minder vaak te worden opgenomen in ziekenhuis of verpleeghuis en behoeften minder polikliniekbezoek. Ze konden vaker, volgens hun wens, thuis overlijden. De totale gezondheidszorgkosten waren ondanks het hogere thuiszorggebruik (niet significant) minder dan de kosten bij de controlegroep. De mantelzorgers waren meer tevreden over de geboden zorg. .

Smeenk 1998205 

A2

Evaluatie van effect van transmuraal zorgprogramma voor terminale kankerpatiënten op de kwaliteit van leven van de naasten/directe mantelzorger vergeleken met standaard zorg.

45 naasten/directe mantelzorgers van volwassen patiënten met terminale kanker met prognose van minder dan 6 maanden opgenomen op een multi­disciplinaire oncologie afdeling.

Quasi-RCT
De interventie van het transmurale tema had:
Een verpleegkundig specialist als centrale coördinator.
Een 24-uurs telefonische hulpdienst vanuit ziekenhuis voor het transmurale team
Een gezamenlijk zorgdossier
Gezamenlijke richtlijnen voor specifieke zorgvragen

Sickness Impact Profile (SIP)
Angst gemeten met de State Trait Anxiety Inventory (STAI)
Eenzaamheid
Algemeen Welbevinden
Kwaliteit van levenmeting bij naasten/directe mantelzorger werd 1 week voor ontslag (T1), 1 week na ontslag (T2), 4 weken na ontslag (T3) en drie maanden na overlijden (t4) van de patiënt gemeten middels de Overall Quality of Life Index (OQOLI)

Multiple regression analyse toonde significante verbetering door de interventie bij de naasten/directe mantelzorger op de OQOLI op T2 (b=.30; p£.05) en op T4 (b=.28; p£.05), vergeleken met standaard zorg.