App M: Noodzakelijke interventies behandelen geweldsproblematiek

Bij het behandelen van paren.

 

Ongeacht de frequentie en ernst van FHG zijn er interventies die relevant en werkzaam zijn

bij het ombuigen van gewelddadige interactie naar niet-gewelddadige, meer reflectieve

manieren van conflicthantering. Deze interventies worden hieronder puntsgewijs

weergegeven:

 

Escalatie

 

Er is een bron van frustratie die irritatie geeft. Wanneer de frustratie aanhoudt of toeneemt, verwordt de irritatie tot boosheid, vervolgens tot woede en dan gaat men over een grens. Uitdrukkingen geven dit ook aan: ‘door het lint’ of ‘over de rooie’ gaan. Elke cultuur en taal heeft uitdrukkingen voor deze toestand.

In deze oplopende stress komt het lichaam in een alarmtoestand: bloeddruk, hartslag, spierspanning en stresshormonen nemen toe en in het brein wordt reflectie tegengegaan en worden primitieve delen van het brein geactiveerd. Hierbij domineren drie functies: vechten, vluchten of verlammen (Fight, Flight or Freeze). De ander wordt een vijand, die je wilt aanvallen, ontvluchten of je verlamt van angst. In de vechtmodus wordt de ander aangevallen met woorden en fysieke actie. In die toestand is oplossingsgericht gedrag en reflectie niet mogelijk. Pas wanneer het organisme weer kalmeert door kalmerende actie wordt gesprek, reflectie en oplossingsgericht gedrag weer mogelijk.

Stressfactoren als schulden, slechte behuizing, discriminatie, relatieproblemen, ziekte, problemen met kinderen en sociale problematiek dragen ertoe bij dat de geïrriteerde fase als basis gaat gelden. Daardoor zijn er sneller en vaker escalaties. Middelenmisbruik (alcohol, drugs en soms medicijnen) verlagen de lijn waarop men de controle verliest. Dan explodeert men sneller. Bij families met veel stressfactoren en middelenmisbruik is het gebied waarop men nog tot goede en oplossingsgerichte interactie kan komen, ernstig aangetast. Persoonlijkheidsproblematiek met rigide cognities in relaties dragen eveneens bij tot sneller en eerder escaleren. Rigide cognities over man-vrouwrelaties die stammen uit culturele en sociaal-maatschappelijke overtuigingen zijn ook een factor van betekenis.

 

De volgende interventies zijn werkzaam bij het doorbreken het escalatieproces:

 

Noot: Bij ouders en kinderen liggen de verantwoordelijkheden anders. Ouders blijken baat te hebben bij het waarnemen van oplopende stress en het oefenen van ‘de uitgestelde reactie’ na kalmeren.