Verslag invitational conference

Overzicht ontvangen reacties knelpuntanalyse

NVOG masterplan 2 – onderhoud modules Benigne Gynaecologie

Aangeschreven organisaties

Reactie ontvangen

IGJ (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd)

Ja

NFU (Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra)

Nee

NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap)

Nee

NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen)

Nee

Patiëntenfederatie Nederland

Nee

STZ (Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen)

Ja

V&VN (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland)

Nee

NAPA (Nederlandse Associatie Physician Assistants)

Nee

ZiNL (Zorginstituut Nederland)

Nee

ZKN (Zelfstandige Klinieken Nederland)

Nee

ZN (Zorgverzekeraars Nederland)

Ja

NVOG

Ja

NVvR

Nee

NVK

Ja

VKGN

Nee

NHG

Nee

Bekkenbodem4all

Ja

 

Organisatie

Ervaren knelpunt/opmerkingen

Motivatie

Reactie

Bekkenbodem4all

Alle stukken zijn doorgelezen en voor zover ik kan inschatten is de opzet goed. Natuurlijk is het belangrijk dat de richtlijnen aan de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van primaire bloedingen met of zonder myomen en een eileider abces aan de huidige normen voldoen. Waar wij met name op letten is of bij de nieuwe richtlijnen een ‚vertaalslag’ wordt gemaakt naar de vrouwen die er als patiënt mee te maken krijgen. Met andere woorden: artsen worden daardoor ook attent gemaakt op het feit dat patiënten niet alle medische termen kennen die hier worden gebruikt. Als de richtlijnen voor deze aandoeningen besproken gaan worden zijn wij graag van de partij om met de mensen van de werkgroep mee te denken over de benadering van vrouwen met deze aandoeningen.

 

Dank voor jullie reactie.

IGJ

Vanuit de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zal er geen bijdrage worden gegeven.

 

 

Dank voor jullie reactie.

NVK

Helaas hebben wij, ondanks reminders, nog geen reactie van de sectie op het verzoek om knelpunten aan te dragen en het verzoek voor afvaardiging.

 

Wij zullen de sectie nogmaals verzoeken om reactie. Zodra ik bericht heb zal ik jullie informeren.

 

Dank voor jullie reactie.

NVOG

 

 

Dank voor jullie reactie, hieronder geven wij per opmerking reactie.

 

  • Vind het jammer bij bij HMB 2 van de 3 uitgangsvragen ulipristal betreffen.

Tenminste, zo lees ik de 3e vraag, er staat wel GnRH versus niks in de tekst, maar de PICO en uitgangsvraag is ulipristal vs GnRH bij myomectomie.

Dan hoeven we niet lang te zoeken, is maar 1 studie en dat is de MYOMEX

Ik vind zelf dat we minder aandacht aan de ulipristal moeten schenken nu het omgeven is met zorgen en strenge voorwaarden voor voorschrijven.

 

MR-HIFU moeten we daar niet opnieuw naar kijken? Verwijs al jaren ptn naar Utrecht maar heb nog niet 1 patiënte gehad die ervoor in aanmerking kwam.

 

Dank voor jouw reactie. Deze vragen zijn door de pijler benigne gynaecologie geprioriteerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

M.b.t. MR-HIFU, dit is een nieuwe vraag en wordt niet in deze herziening meegenomen. We nemen het mee voor de volgende prioritering.

 

Module PID/TOA:

  • Wat opvalt gedurende het laatste (pakweg) decennium is dat PID met TOA vooral wordt gezien bij vrouwen van boven de 40-50 jaar, waar dit voorheen op jongere leeftijd was.

 

Wat betreft het concept raamwerk herziening:

1e concept uitgangsvraag:

  • De ervaring is dat het beloop zeer wisselend kan zijn: soms bij TOA goede reactie op antibiotische therapie zonder drainage TOA en in andere gevallen niet.

Directe drainage bij een vastgestelde PID met TOA lijkt dus niet altijd noodzakelijk; indien een aanvankelijke verbetering uitblijft op initiële antibiotische behandeling kan alsnog worden gedraineerd.

  • De laparoscopische drainage wordt niet meer genoemd. Die is ook belastender voor de patiënte, maar kan toch aan de orde zijn vooral als aan de diagnose wordt getwijfeld (differentiaal diagnose) en er om die reden een laparoscopie wordt verricht.
  • Outcome: andere infecties dan de PID/TOA?

 

2e concept uitgangsvraag:

  • Een diametergrens van het TOA is in de praktijk behulpzaam zijn bij de beslissing wel/geen drainage. Wellicht ook een absolute grens waarbij alléén antibiotische therapie sowieso zal falen?
  • Outcome: andere infecties dan de PID/TOA?

 

 

 

 

Hartelijk dank voor deze aanvulling.

 

 

 

 

 

Hartelijk dank voor deze aanvulling. Dit is dan ook de rede dat dit knelpunt ook meegenomen wordt. Wij zullen deze aanvulling meenemen in de overwegingen.

 

 

Hartelijk dank voor deze aanvulling.

Wij zullen deze aanvulling meenemen in de overwegingen

De outcome is o.a. infecties. Dit betreft ook ‘andere infecties’.

 

 

De grens waarbij antibiotische therapie za falen zal ook worden besproken in deze module.

 

De outcome is o.a. infecties. Dit betreft ook ‘andere infecties’.

 

 

 

 

Primaire Amenorroe:

  • De vraag van optimale doorverwijzing is ook interessant: nu is het op basis van leeftijd, 16 jaar. dat zou beter geïndividualiseerd kunnen worden op basis van puberteitsontwikkeling. het is de laatste sta[ van ontwikkeling en volgt logisch uit de andere ontwikkelingen en niet op basis van leeftijd.

 

 

Hartelijk dank voor deze aanvulling. Deze vragen zijn reeds geprioriteerd. Omdat dit een nieuwe vraag betreft, wordt hij niet in deze herziening meegenomen.

We nemen het mee voor de volgende prioritering.

STZ

Vanuit STZ zullen wij niet deelnemen aan de schriftelijke conferentie.

 

Dank voor jullie reactie.

ZN

Onze dank voor uw uitnodiging deelname schriftelijke invitational conference richtlijn NVOG Masterplan 2. Het is helaas niet mogelijk voor ZN om aan uw verzoek te voldoen om deel te nemen. Het is voor ZN namelijk niet doenlijk om te participeren in alle invitational conferences/ kennisagenda bijeenkomsten dan wel commentaar te geven op alle richtlijn ontwikkelingen/aanpassingen, die er georganiseerd worden. Wij moeten een selectie maken door in te schatten hoeveel impact een ((her)nieuw(d)e) richtlijn zal kunnen hebben op het zorginkoopproces.

 

Wij houden ons aanbevolen en verzoeken u, wanneer in het verdere proces een (concept/definitieve) versie klaar is (voor commentaar), om die opgestuurd te krijgen. ZN beoordeelt dan of ZN commentaar/ aanvullingen heeft op dat concept, dan wel in het archief opneemt. Wij vernemen tzt graag van u.

 

Dank voor jullie reactie