Definities

Pijn wordt door de International Association for the Study of Pain (www.iasp-pain.org) gedefinieerd als:

“Pijn is een onplezierige sensorische en/of emotionele ervaring die in verband wordt gebracht met actuele of potentiële weefselbeschadiging, of in dergelijke termen wordt beschreven"15.

Deze definitie werd geformuleerd door Mersky in 1986 en later aangevuld met de opmerking dat pijn altijd subjectief is en ieder persoon leert door ervaring in zijn leven pijn te benoemen en door cognitieve en emotionele ontwikkeling deze te uiten tegen de achtergrond van zijn cultuur16.

Anand stelt dat de gewaarwording van pijn, al dan niet gepaard gaande met weefselbeschadiging, inherent is aan het leven zelf en door alle levende organismen wordt ervaren en geuit. Er is geen eerdere ervaring met pijn nodig om pijn te kunnen ervaren; pijn dient namelijk als signaalfunctie om weefselbeschadiging te voorkomen.

Het onvermogen om te communiceren betekent niet dat het individu geen pijn ervaart en geen behandeling nodig heeft. Hierdoor wordt het belang van het herkennen van pijn bij jonge kinderen en bij gehandicapte kinderen onderschreven17.

De nociceptie wordt men gewaar en dit leidt tot pijnbeleving, dan volgt er een bepaald gedrag om pijn te uiten (volgens het model van Loeser).

Het ervaren van pijn in de eerste levensjaren zou de nociceptieve ontwikkeling in het latere leven kunnen beïnvloeden.

Ook in afwezigheid van weefselbeschadiging of van een pathofysiologische oorzaak kan pijn worden ervaren. In de definitie van pijn van Gaffney komt dit tot uiting:

“Pijn is dat, wat de persoon die het heeft zegt dat het is, en komt voor als die persoon zegt dat het voorkomt”18.

De American Society of Pain (www.ampainsoc.org) pleit ervoor om pijn als the ‘fifth vital sign’ te beschouwen. Door het uitwisselen van kennis, het doen van onderzoek en vooral het mogelijk maken van voortdurende scholing zal dit in de toekomst mogelijk ook daadwerkelijk plaatsvinden.