Vertaalslag literatuur IA-materiaal en huidverzorging naar prakt

IA-materiaal (matige tot zware incontinentie)

Wat bij de leveranciers van IA-materiaal onder matige tot zware UI wordt verstaan, komt grotendeels overeen met de definitie in de review van Fader (2008). In gesprekken met fabrikanten bleek dat ze van matige tot zware UI spreken als groter absorptiemateriaal nodig is om de urine in op te vangen. Dit is het geval wanneer flinke scheuten urine verlies per keer verloren wordt, of zelfs bijna de hele of de gehele blaasinhoud (dit is vaak het geval bij aandrangincontinentie).

Op de productkaarten van de fabrikanten wordt duidelijk welke producten de fabrikanten hiervoor aanbieden. De producten die gebruikt kunnen worden bij flinke scheuten urineverlies per keer, zijn bij fabrikanten vaak te herkennen aan de druppelindicatie (5 tot 6 druppels) of het absorptievermogen (varieert zo ongeveer tussen de 500 en 2000 ml). De producten die aangeboden worden bij verlies van bijna de hele of de hele blaasinhoud, kunnen herkent worden aan de druppelindicaties (7 of 8 druppels) of het absorptievermogen (vaak tussen de 2000 en 3000 ml, soms zelfs tot 4000 ml).

De wasbare luiers zijn vrijwel niet bij de bedrijven te verkrijgen. De andere producten (wegwerp inlegmateriaal, wegwerp T-vorm luiers, pull ups) wel. Daarbij is het wegwerp inlegmateriaal te vergelijken met wegwerp inlegverband voor UI die bij de fabrikanten te verkrijgen is (met druppelindicatie tussen de 5 en 8; absorptievermogen van 1000 tot 4000 ml). Deze producten zijn soms ook te herkennen, doordat in de naam de term super of extra (of normaal) staat. De wegwerp T-vorm luier komt overeen met de T-vorm die de fabrikanten verkopen, waarbij er een band om de middel wordt gedaan, waarna de voorkant omhoog getrokken wordt en vastgemaakt (vanaf nu T-vorm genoemd). Een pull-up is IA-materiaal dat het meeste lijkt op een broekje en ook zo aangetrokken kan worden (vanaf nu elastisch broekje genoemd). De wegwerp luiers zijn te vergelijken met de 1-delige systemen met plakstrip (vanaf nu 1-delig systeem met plakstrip genoemd). Zie hieronder een afbeelding van achtereenvolgens de T-vorm, het elastische broekje en het 1-delige systeem met plakstrip.

 

T-vorm elastisch broekje 1-delig systeem

 

 

IA-materiaal (lichte UI)

Wat bij de leveranciers van IA-materiaal onder lichte UI wordt verstaan, komt grotendeels overeen met de definitie in de review van Fader (2007). De bedrijven spreken van lichte UI

als de urine met klein absorberend materiaal opgevangen kan worden. Dit is het geval bij het verliezen van enkele druppeltjes tot enkele kleine scheutjes urine per keer (er is dan vaak sprake van stressincontinentie). Op de productkaarten van de fabrikanten wordt o.a. in de beslisboom duidelijk welke producten ze aanbieden, voor het verliezen van druppeltjes tot kleine scheutjes urine. Deze producten kunnen onder andere vaak herkend worden aan de druppelindicatie die het absorptievermogen van de producten aangeeft (bij druppels/kleine scheutjes maximaal 3 tot 4 druppels). Bovendien soms aan termen in de naam van het product, zoals mini, licht (en normaal). De producten waar het hier om gaat variëren in absorptievermogen van 100 tot 500 ml.

De wasbare broekjes met geïntegreerd inlegmateriaal en het wasbare inlegmateriaal zijn moeilijker te verkrijgen. De experts geven echter aan dat er wel een aantal bedrijven zijn die ze aanbieden. Dit wasbare materiaal wordt echter vrijwel alleen gebruikt wanneer sprake is van allergie voor de andere materialen.

De andere twee producten (wegwerp inlegmateriaal voor urine verlies en wegwerp maandverband) zijn wel goed te verkrijgen. Het wegwerp inlegmateriaal uit de review, is te vergelijken met inlegkruisjes dan wel inlegverband voor urine verlies met de indicatie tot aan 4 druppeltjes (bij lekken van druppeltjes tot aan kleine scheutjes) (vanaf nu wegwerp inlegverband genoemd). Het wegwerp maandverband komt overeen met het maandverband zoals dat in Nederland door vrouwen wordt gebruikt tijdens de menstruatie (vanaf nu wegwerp maandverband genoemd).

Er is ook specifiek voor mannen, wegwerp inlegverband voor licht urine verlies verkrijgbaar. De experts geven aan dat deze gebruikt kunnen worden voor oudere mannen met licht urine verlies.

 

Huidverzorging

De bedrijven aangesloten bij www.incontinentie.net hebben (vrijwel) geen wasbaar absorptiemateriaal in hun assortiment. De bedrijven die hierover iets konden zeggen, geven aan dat bij wasbare producten vaak meer urine in aanraking komt met de huid dan bij wegwerp producten, wat er weer voor kan zorgen dat de huid eerder aangetast wordt. Ook de experts geven aan dat wasbaar IA-materiaal weinig tot vrijwel niet gebruikt wordt in de Nederlandse praktijk. Wasbare luiers zijn vaak van katoen. Als ze eenmaal nat zijn, dan blijven ze nat en dus de huid ook, met alle gevolgen van dien.

Zinkoxide is (onder vergelijkbare namen) te verkrijgen bij een selectie van de bedrijven aangesloten bij www.incontinentie.net. Zowel Sudocrem® als zinkoxide blijken via de apotheek in Nederland te verkrijgen zijn.

Barrièrecrèmes zijn ook beschikbaar. Bij een aantal fabrikanten is nagegaan wat er in hun barrièrecrèmes zit. Een daarvan gaf als reactie dat hun barrièrecrème dimeticon (siliconen) en een acrylaatlaag bevat. Van een andere fabrikant bevat deze met name glycerine (99,5%).

Verder werd duidelijk dat barrièrecrème in veel gevallen dimeticon-siliconen of zinkoxide bevat.

Reinigingsproducten, verzachtende crèmes en verzachtende beschermende crèmes zijn bij de bedrijven aangesloten bij www.incontinentie.net te verkrijgen. Ze zijn daar onder andere onder de naam van reinigende producten, herstellende producten en beschermende producten bekend.

De bedrijven aangesloten bij www.incontinentie.net hebben geen reinigingsproduct in het assortiment met zowel aloë als glycerine (triple care cleanser). Ook de experts hebben geen vergelijkbaar product gevonden. Clinisan is ook niet onder deze naam bekend. Ook de experts kunnen niet aangeven welk product uit de Nederlandse praktijk ermee te vergelijken is.