Glossarium

Aandrangincontinentie

Klachten van onvrijwillig urineverlies samengaand met of direct voorafgegaan door een plotse, onhoudbare mictie-aandrang. Andere termen die gebruikt worden zijn urgency (urine) incontinentie en urge incontinentie.

Bekkenbodemfunctie-

onderzoek

Het totaal van diagnostische mogelijkheden om het functioneren van de bekkenbodem te onderzoeken (o.a. vaginale palpatie) op correctheid van de contractie en relaxatie.

Bekkenbodemspieroefeningen

Oefeningen gericht op het verbeteren van het functio­neren van de bekkenbodemspieren. Deze oefeningen kunnen met vaginale palpatie geïnstrueerd/geëvalueerd worden door een geregistreerd bekkenfysiotherapeut.

Bekkenbodemspiertraining

Het gehele proces van begeleiden van het oefenen van de bekkenbodemspieren (instructie, evaluatie, bij­stelling, coachen, volhouden).

Bekkenbodemteam

Een multidisciplinair team dat zich bezig houdt met patiënten met bekkenbodemproblemen waaronder UI. Een bekkenbodemteam kan onder andere bestaan uit een gynaecoloog, een uroloog, een continentie- verpleegkundige, een chirurg, een bekkenfysio- therapeut en/of een seksuoloog.

Biofeedback

Techniek waarmee informatie over een normaal onbewust fysiologisch proces wordt gepresenteerd aan de patiënt en/of de therapeut als een visueel, auditief of tactiel signaal met als doel het onbewuste proces te beïnvloeden. De term myofeedback wordt ook gebruikt in de literatuur.

Blaastraining

Training die erop is gericht dat de patiënt probeert om het interval te verlengen tussen het tijdstip waarop zij de blaas zou willen legen en het tijdstip van daadwerkelijk legen.

Consult