Beschrijving fysiotherapeuten in de Nederlandse praktijk

De volgende fysiotherapeuten worden onderscheiden:

 

Voor deze richtlijn is het van belang dat elke fysiotherapeut, niet zijnde een geregistreerd bekkenfysiotherapeut, bij elke aanmelding van een cliënt met symptomen behorend bij het gezondheidsprobleem stress, aandrang en gemengde (urine-)incontinentie, zich afvraagt in hoeverre hij ter zake deskundig is en in staat om adequate zorg te verlenen. Hierbij dient de fysiotherapeut zich te spiegelen aan de deskundigheidseisen van de bekkenfysiotherapeut zoals hierna beschreven.

 

De fysiotherapeut, die de patiënt inwendig onderzoekt en behandelt, moet ter zake kundig en bevoegd zijn. Deze deskundigheidseisen zijn omschreven in het Beroeps Competentie Profiel (BCP) Bekkenfysiotherapeut. Het Algemeen Bestuur van het KNGF adviseert fysiotherapeuten ‘inwendige handelingen in het bekkengebied’ over te laten aan geregi­streerde bekkenfysiotherapeuten.

 

De geregistreerde bekkenfysiotherapeut kan de patiënt inwendig onderzoeken en behan­delen indien de patiënt expliciet hiermee instemt, nadat deze volledig is geiinformeerd over de voorgestelde behandeling en mogelijke alternatieven. Het is een vereiste om de verkregen toestemming van de patiënt schriftelijk in het dossier vast te leggen.

 

Deskundigheidseisen van de (bekken)fysiotherapeut

met betrekking tot het onderzoeken en behandelen van patiënten met incontinentie

 

Algemene kennis en vaardigheden (bekkenfysiotherapeut)

 

Specifieke kennis en vaardigheden van de bekkenfysiotherapeut

 

De (bekkenfysiotherapeut

 

(Ontleend aan de KNGF richtlijn stress - (urine)incontinentie 2011)

 

In de multidisciplinaire richtlijn Urine-incontinentie bij vrouwen is het uitgangspunt dat ‘de aanbevelingen in de richtlijn berusten op de resultaten van wetenschappelijk onderzoek en aansluitende meningsvorming’ ; de methodologische kwaliteit, zoals bruikbaarheid, validiteit, betrouwbaarheid en discriminerend vermogen van diagnostische tests bij UI en de effec­tiviteit van fysiotherapeutische behandelingen bij UI zijn dus vanuit dit uitgangspunt beschreven. Het voorliggend document is een momentopname, maar zal ook een dynamisch document zijn, hetgeen wil zeggen dat voortgaand nieuwe evidentie met betrekking tot de bekkenfysiotherapie geincorporeerd zal worden in nieuwe edities van deze richtlijn, waardoor in de naaste toekomst het vak bekkenfysiotherapie steeds breder en diepgaander zichtbaar kan worden in het document.