Taken verpleegkundigen

Taken van verpleegkundigen die in de studies door verpleegkundigen werden uitgevoerd aangevuld met taken door de werkgroep benoemd:

 

Diagnostiek:

 

Behandeling:

 

Samenwerking/coördinatie:

 

Organisatieniveau:

 

Rol continentieverpleegkundige versus rol bekkenfysiotherapeut

De continentieverpleegkundige en de geregistreerd bekkenfysiotherapeut hebben in het diagnosticeren en behandelen van de patiënt met UI een grote overlap met betrekking tot informeren, adviseren, coachen en gedragsverandering. Zij doen echter niet hetzelfde.

Een geregistreerd bekkenfysiotherapeut richt zich op de problematiek van het bekken en de bekkenbodemspieren en hun onderlinge samenhang. Dit kunnen urologische, gynaecologische, obstetrische, seksuologische, proctologische en orthopedische klachten zijn. Behandelen van deze klachten door middel van bewustwording en oefenen van spiergroepen met gebruik van biofeedback en elektrostimulatie speelt hierbij een centrale rol. De continentieverpleegkundige richt zich ook op de (potentiële) verpleeg/zorg pro­blemen. Dit kan verder reiken dan de UI zelf.

Gezien de directe toegankelijkheid van de fysiotherapeut kunnen patiënten met UI ook rechtstreeks bij de fysiotherapeut terecht. De rol van case manager zal dus ook door een fysiotherapeut vervuld kunnen worden.