Kennislacunes

Voorkomen psychosociale problemen anders dan angst/depressie

Er is weinig kwalitatief goed onderzoek verricht naar het sociaal, - school en familie functioneren van jongeren met IBD. Het is onbekend of jongeren met IBD hier ook problemen ervaren.

 

Screening op psychosociale problemen / angst/depressieklachten

Het is onbekend hoe er het best gescreend kan worden bij jongeren met IBD:

A) door de arts in de spreekkamer of met een vragenlijst in wachtkamer of thuis;

B) breed op psychosociale problemen of specifiek op angst/depressieklachten.

Afhankelijk van het antwoord op b), is het onduidelijk welke screenende vragenlijst het best is om te gebruiken en of de zeer verkorte screeningsvragenlijsten zoals GAD-2 en PHQ-2 (in de spreekkamer) valide zijn in jongeren met IBD. Daarnaast is het niet duidelijk of in elk centrum waar jongeren met IBD behandeld worden, de zorg op de polikliniek dusdanig ingericht is dat patiënten die positief uit de screening komen, vervolgonderzoek en psychologische behandeling kunnen krijgen.

 

Beloop psychische klachten bij jongeren met IBD

Er is geen onderzoek verricht naar het natuurlijk beloop van (milde) psychische klachten, om te beoordelen of een psychologische interventie überhaupt nodig is, of dat het natuurlijk beloop van de klachten gunstig is.

 

Psychologische behandeling van angst of depressieve klachten bij jongeren met IBD

Er is geen kwalitatief goed onderzoek gedaan naar psychologische interventies bij jongeren met IBD en angstklachten. Het onderzoek naar de effectiviteit van de verschillende soorten psychologische behandelingen bij jongeren met IBD en depressieve klachten is erg beperkt. Naast CGT en SDNT is onduidelijk of andere psychologische behandeling ook effectief zijn. Daarnaast is onbekend welke duur en intensiteit de behandeling moet hebben om effectief te zijn. Ook wordt in bestaande onderzoeken onvoldoende gerapporteerd of de gevonden statistisch significante effecten ook klinisch relevant zijn. In aanvulling daarop is onbekend door wie de psychologische zorg het best geleverd kan worden, kinderpsychologen met ervaring in de medische psychologie of algemene kinderpsychologen.

 

Uitkomstmaten van onderzoeken naar de effectiviteit van psychologische interventies

Het is niet onderzocht of CGT dan wel SNDT (of andere psychologische behandelingen), naast effect op depressieve klachten ook een effect hebben op andere relevante uitkomstmaten zoals moeheid, schoolverzuim en zorgconsumptie.