Specifieke patiƫntenpopulaties

De aanbevelingen in deze richtlijn geldt ook voor de onderstaande groep met inachtneming van de bijzondere kenmerken en problematiek bij deze specifieke groepen patiënten. 

 

Kinderen met een verstandelijke beperking

De prevalentie van H. pylori-infectie is bij kinderen met een verstandelijke beperking aanzienlijk hoger dan in de algemene populatie. Prevalentiecijfers variëren van 60% tot 92% versus 30-40% in de algemene Westerse populatie. Uit Amerikaans onderzoek met 61 kinderen met een verstandelijke beperking en een gemiddelde leeftijd van 10 jaar bleek de prevalentie 11% (27). Bij Italiaanse verstandelijk beperkte kinderen met een mediane leeftijd van 6 jaar (range: 2-18 jaar) was de prevalentie 50% (28). Uit Nederlandse gegevens uit 1997 bleek de prevalentie 83% (mediane leeftijd 51 jaar, range: 11-93 jaar) (29,30). Bij kinderen met een verstandelijke beperking komt H. pylori- infectie vaker voor bij een lager  IQ en bij opname in een instelling.   

           

Hoewel onderzoek betreffende H. pylori- infectie in deze populatie lastiger is en de symptomen van ulcuslijden, dyspepsie en refluxziekte moeilijker te duiden en dus klinisch te onderscheiden zijn, is verder onderzoek betreffende H. pylori-infectie bij verstandelijk beperkte mensen noodzakelijk om de oorzaak van de hoge prevalentie en de gevolgen van H. pylori-infectie bij hen in kaart te brengen (27).