Patiƫnteninformatie richtlijn Contacteczeem

Logo NVDV

  

 

Wat is contacteczeem?

Bij contacteczeem krijgt u huidafwijkingen door contact met bepaalde stoffen. Er zijn twee soorten contacteczeem:

Soms kan ook een combinatie van allergisch contacteczeem en irritatief contacteczeem voorkomen.

 

Bij allergisch contacteczeem veroorzaakt contact op de huid met een bepaalde stof een “allergische reactie” in de huid. Dat is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam, waarbij specifieke afweercellen een rol spelen. Dit gebeurt alleen bij personen die na een eerder huidcontact voor die bepaalde stof allergisch zijn geworden. De betreffende stof wordt dan een allergeen genoemd. Is men eenmaal allergisch, dan zijn slechts heel kleine hoeveelheden van het allergeen nodig om huidklachten te veroorzaken. Een contactallergie blijft vaak levenslang bestaan.

 

Bij het irritatief contacteczeem krijgt u huidafwijkingen door irriterende stoffen die met de huid in aanraking komen, zoals oplosmiddelen en zepen. Als u langdurig of vaak met zulke irriterende middelen in contact komt, dan ontstaat er een niet-allergische ontstekingsreactie in de huid. Bij overmatig contact met water zal het eczeem sneller ontstaan en ernstiger zijn. Irritatief contacteczeem kan bij iedereen optreden. Het is geen specifiek verschijnsel zoals bij een allergisch contacteczeem. Wel zal de irritatie bij de een eerder ontstaan dan bij de ander.

 

 

Hoe ontstaat contacteczeem?

Allergisch contacteczeem:

Als een allergeen de huid binnendringt, wordt het door specifieke cellen van het afweersysteem herkend. Hierna wordt het afweersysteem geactiveerd en komt er een ontstekingsreactie in de huid. Als de huid al eerder is beschadigd, bijvoorbeeld door irritatie, treedt eerder een overgevoeligheid op.

Of een bepaalde stof een contactallergie veroorzaakt en hoe snel dat gebeurt, hangt af van eigenschappen van de betreffende stof en van de betrokken persoon. Voor sommige stoffen wordt men al na enkele weken allergisch. Met andere stoffen kan men jaren achtereen zonder problemen in contact komen totdat men, zomaar opeens, allergisch wordt.

 

Irritatief contacteczeem:

Bepaalde stoffen (bijvoorbeeld zeep en water) kunnen de huid irriteren en de opperhuid beschadigen. De beschadiging van de huid is groter dan de kracht die de huid heeft om zich te kunnen herstellen. Hier zal de huid op reageren met een ontstekingsreactie (eczeem).

 

 

Hoe ziet contacteczeem eruit?

De huid jeukt. U ziet een rode huid met kleine bobbeltjes, blaasjes en schilfering. Soms gaan de blaasjes lekken en wordt de huid vochtig.

Bij een contacteczeem ziet u huidafwijkingen op de plaats waar de stof in contact komt met de huid. Op die plaats is de reactie vaak het heftigst. Soms krijgt de huid eromheen ook eczeem. Een allergisch contacteczeem kan zich zelfs naar andere lichaamsdelen uitbreiden, maar dit is zeldzaam.

Een allergisch contacteczeem kan er op uw huid hetzelfde uitzien als een irritatief eczeem.

 

 

Is contacteczeem besmettelijk?

Allergisch contacteczeem is niet besmettelijk voor anderen.

 

 

Is contacteczeem erfelijk?

Contacteczeem is niet erfelijk.

Atopie is een erfelijke aanleg voor eczeem, astma en/of hooikoorts. Mensen met atopie hebben wel iets meer kans dat zij contacteczeem krijgen of dat hun contacteczeem ernstiger is.

 

 

Hoe weet uw arts of u een contactallergie heeft?

De huidafwijkingen bij een allergisch contacteczeem en bij een irritatief eczeem kunnen soms erg op elkaar lijken. Uw arts heeft informatie van u nodig en zal u daarom veel vragen stellen. Deze vragen gaan bijvoorbeeld over:

 

Door het antwoord op deze vragen kan uw arts bepalen of allergisch onderzoek nodig is . En als het nodig kan, dan kan uw arts bepalen welk type onderzoek er nodig is en wat er precies getest moet worden.

Een irritatief contacteczeem is niet specifiek. Er bestaan dan ook geen specifieke testen om een irritatief contacteczeem aan te tonen. (Zie ook de folder “Handeczeem”).

 

 

Wat zijn plakproeven?

De dermatoloog kan door middel van huidtesten opsporen voor welke stoffen u overgevoelig bent. De stoffen worden in kleine kamertjes met pleisters op de rug geplakt en 2 dagen later weer verwijderd. Op de 2e, de 4e (en soms ook op de 7e dag) wordt de test afgelezen.

Bij foto-allergisch contacteczeem worden de testen tevens met ultraviolet licht uitgevoerd.

Vrijwel altijd zal worden getest met de Europese basale reeks, dit is een standaardreeks van stoffen, die in Europa de meeste allergische reacties veroorzaken. Daarnaast kan met specifieke testreeksen verder onderzoek worden gedaan. Ook stoffen die op het werk voorkomen, cosmetica, toiletartikelen en geneesmiddelen kunnen soms getest worden. Hiervoor worden deze stoffen bijvoorbeeld eerst verdund of op de huid aangebracht zonder dat er een pleister over wordt geplakt.

Een test is positief als het opgebrachte materiaal (allergeen) ter plaatse een eczeemreactie veroorzaakt. Indien een positieve reactie ontstaat op een bepaalde stof, dan zal samen met de dermatoloog worden bekeken of deze stof inderdaad de oorzaak kan zijn van het eczeem.

 

 

Stoffen die contactallergieën kunnen veroorzaken

Het aantal stoffen dat een contactallergie kan veroorzaken is heel groot. De meest voorkomende contactallergenen zitten in de Europese basale reeks. De stoffen zijn:

 

Soms treden overgevoeligheidsverschijnselen alleen op wanneer het contactallergeen in combinatie met licht in contact met de huid komt (foto-allergisch contacteczeem). Dit komt onder andere voor bij zonnebrandcrèmes (ook wel antizonnebrandcrème of zonnemelk genoemd) en parfums.

 

 

Kunt u door uw werk contacteczeem krijgen?

Er zijn verschillende beroepen met een verhoogd risico op beroepsgebonden allergisch of irritatief contacteczeem. De belangrijkste zijn:

 

Nat werk is de belangrijkste oorzaak van beroepsgerelateerd irritatief contacteczeem.

 

 

Welke behandelingen zijn er voor contacteczeem?

 

 

Wat kunt u zelf nog doen?

U moet contact met de stof waarvoor u allergisch bent vermijden. Van verschillende allergenen zijn aparte folders beschikbaar. Hierin kunt u lezen in welke producten het allergeen kan zitten.

Soms staat op cosmetica en toiletartikelen vermeld "hypo-allergeen", "dermatologisch getest", “pH-neutraal”, "huidvriendelijk", "bevat alleen natuurzuivere producten", en dergelijke. Deze aanprijzingen zeggen niets over de geschiktheid van een dergelijk product voor u. Ook voor zo’n product kunt u een allergie hebben of ontwikkelen.

 

Ter voorkoming van irritatief contacteczeem kunt u snel inwerkende verzorgende crèmes aanbrengen na het reinigen van de handen en na iedere handeling met nat werk.

Voorafgaand aan “vuil” werk kan het nuttig zijn om de handen in te vetten, bijvoorbeeld met vaseline. Dat voorkomt vaak de noodzaak om achteraf de handen intensief te wassen.

Als er sprake is van een allergisch contacteczeem aan de handen, is het nuttig de folder Handeczeem te raadplegen.

 

Bij een contactallergie die met het werk te maken heeft, is het belangrijk te zorgen dat huisarts, dermatoloog en bedrijfsarts samenwerken. De dermatoloog zal u adviseren contact op te nemen met uw eigen bedrijfsarts.

 

 

Wat zijn de vooruitzichten?

Eczeem kan hardnekkig zijn. Toch nemen de klachten aanzienlijk af of treedt genezing op bij veel patiënten als contact met de stoffen, die uw contacteczeem veroorzaken, zorgvuldig vermeden wordt.

 

 

 

Steun het werk van het Huidfonds en word donateur!

Bezoek de website www.huidfonds.nl voor meer informatie of om u aan te melden als donateur. Telefonisch mag ook: 030 28 23 995 

 

 

Deze folder is een uitgave van de

 

Nederlandse Vereniging voor

Dermatologie en Venereologie

www.huidarts.info

 

 

© 1993 Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie

Aangepast op 10-3-2013

 

 

Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.