Handleiding Medical Audit Erysipelas

Handleiding Medical Audit

Cellulitis/Erysipelas

 

Ten behoeve van de kwaliteitsvisitatie van de NVDV

 

 

Voor u ligt de medical audit Cellulitis/Erysipelas. Medical audits zijn vragenlijsten voortkomend uit de richtlijn, die als zelftoetsing gebruikt kunnen worden bij de visitatie. Door steekproefsgewijs statussen te onderwerpen aan de medical audit krijgt u als dermatoloog een beeld in hoeverre de betreffende elementen van de vragenlijst daadwerkelijk opgevolgd worden.

 

De vragenlijst bestaat uit 10 vragen verdeeld over de volgende 3 onderwerpen:

  1. diagnostiek
  2. medicamenteuze therapie
  3. compressietherapie

De vragen zijn gebaseerd op 6 criteria afkomstig uit de richtlijn Cellulitis/Erysipelas (2013, zie www.huidarts.info voor de gehele richtlijn). Volg voor het gebruik van de medical audit de volgende procedure.

 

 

Procedure

 

Stap 1

Maak van het beoordelingsformulier het aantal benodigde kopieën. (zie stap 3)

 

Stap 2

Selecteer de dossiers van patiënten die behandeld werden voor cellulitis/erysipelas. Neem van iedere dermatoloog in de maatschap ten minste 5 dossiers. Neem hiervoor de dossiers van de laatste patiënten. 

 

Stap 3

Evalueer elk dossier met behulp van het beoordelingsformulier en beantwoord de betreffende vragen. Geef in de betreffende hokjes door middel van een getal (0 t/m 4) aan of de vraag/vragen voldoet/voldoen aan het bijbehorende criterium.

 

0 =  niet te beoordelen/niet van toepassing

1 =  geen afwijking van criterium

2 =  aanvaardbaar alternatief beleid

3 =  niet voldaan, GEEN invloed op het beloop

4 =  niet voldaan, waarschijnlijk WEL invloed op het beloop

 

Bespreek onderling in de maatschap wie deze taak op zich neemt. Namens de maatschap kan/kunnen bijvoorbeeld 1 of 2 dermatologen de evaluatie van de dossiers op zich nemen.

 

Stap 4

Bespreek de uitkomsten van de evaluatie gezamenlijk in uw maatschap en maak een kort verslag van deze bespreking.

Op basis van de analyse doet u als maatschap uitspraken over de volgende vragen:

 

Stap 5

Maak met elkaar een realistisch (concept) plan van aanpak, met een tabel (overzicht) met de score per criterium, voor het uitvoeren/ invoeren van de verbeteracties die u in stap 4 heeft geïdentificeerd

 

Stap 6

 

 

Tijdens de visitatie

In het dagprogramma tijdens de visitatie is tijd ingeruimd voor bespreking van de medical audit. De belangrijkste knelpunten, conclusies en het plan voor verbeteracties zullen worden besproken.De commissie wil ter plaatse graag de beoordelingsformulieren en de beoordeelde patiëntendossiers inzien.

 

 

 

Veel succes met het invullen.