Patiƫnteninformatie: Provocatie met koemelk bij borstvoeding

Dubbelblinde placebogecontroleerde provocatie met koemelk bij borstvoeding in de 1e lijn.

Informatie voor ouders en patiënten

 

U geeft uw kind borstvoeding. Omdat uw kind goed heeft gereageerd toen u zelf een koemelkvrij dieet gebruikte en omdat de klachten die uw kind had kunnen passen bij een koemelkallergie, denkt de arts dat uw kind mogelijk een koemelkallergie heeft. Om dit met zekerheid vast te stellen zal uw kind een dubbelblinde placebogecontroleerde voedselprovocatie ondergaan.

 

Hoe stel je vast of er sprake is van een koemelkallergie?

Het doel van de provocatietest is te onderzoeken of er sprake is van een allergie.

Als het kind borstvoeding krijgt wordt in eerste instantie een koemelkvrij dieet gevolgd door de moeder. Als de allergische klachten hierdoor verdwijnen, moet de koemelkallergie nog worden vastgesteld.

Helaas bestaat er geen eenvoudige test die aan kan geven of uw kind inderdaad een koemelkallergie heeft. Zelfs een allergietest (bloedonderzoek of huidtest) kan dit niet met zekerheid vaststellen.

De enige manier om dit zeker te weten is om een dubbelblinde placebogecontroleerde provocatietest te doen.

 

De dubbelblinde placebogecontroleerde provocatie met koemelk bij borstvoeding

gaat als volgt:

 

Laat het kind ongeveer 1 keer per dag een hypoallergene kunstvoeding drinken om aan de smaak en de speen te wennen. Meestal is 1 week voldoende. De arts of diëtist adviseert welke voeding u hiervoor moet gebruiken.

Indien dit goed gaat komt u twee dagen naar het consultatiebureau of de huisartsen praktijk voor een dubbelblinde placebogecontroleerde provocatie met standaardkunstvoeding. Op deze dagen kunt u kolven. De moeder blijft een koemelkvrij dieet volgen.

 

Voor de dubbelblinde placebogecontroleerde koemelkprovocatie zal uw kind op twee verschillende dagen worden gezien op het consultatiebureau / in de huisartsenpraktijk, waarbij testvoeding met koemelk onder veilige omstandigheden voorzichtig aan uw kind gegeven wordt.

 

Hoelang duurt dit onderzoek?

U dient er rekening mee te houden dat het onderzoek ten minste 4 uur duurt. Als uw kind reageert, kan het zijn dat u langer moet blijven voor observatie.

 

Hoe verlopen de dagen waarop de voedselprovocaties plaatsvinden?

U komt met uw kind naar het consultatiebureau of de huisartsenpraktijk. De verpleegkundige/doktersassistente die voor uw kind zorgt, zal bij aanvang van de testdag zo nodig een aantal controles uitvoeren. Tevens zal hij/zij een korte vragenlijst met u doornemen. De arts zal uw kind onderzoeken.

 

Hoe verloopt een dubbelblinde placebogecontroleerde voedselprovocatie?

Uw kind bezoekt twee keer, op verschillende dagen het consultatiebureau / de huisartsenpraktijk, waarbij uw kind testvoeding krijgt toegediend. Tijdens één van deze bezoeken, is er in de testvoeding koemelk verwerkt, de andere keer niet. Zowel de arts, de verpleging, als de patiënten weten niet op welke dag de testvoeding met de koemelk, of de testvoeding zonder de koemelk (de zogenaamde placebo) wordt gegeven. Ze zijn dus “blind” voor het gegeven materiaal, vandaar de benaming “dubbelblind onderzoek”. Dit zorgt ervoor dat er zonder vooroordeel gekeken kan worden wat er gebeurt. Dit levert de meest betrouwbare resultaten op. De code van iedere voeding wordt pas na afloop van de gehele onderzoeksprocedure bekend.

 

Op beide dagen zal de voeding, in 4 stappen met tussenpozen van 30 minuten, in oplopende hoeveelheid worden toegediend. Na toediening van de laatste voeding volgt een observatie periode van minimaal twee uur, waarin eventuele allergische reacties nog kunnen worden waargenomen

De tijd tussen de twee dagen is minimaal een week.

 

Na de voedselprovocatie:

48 uur na afloop van de test vragen wij u contact met ons op te nemen om te bespreken hoe het thuis is gegaan. Hiervoor maken wij een telefonische afspraak.

Wij vragen u om eventueel optredende klachten te noteren op het klachten registratie formulier dat u na de provocatie mee krijgt. Als uw kind binnen 48 uur na de provocatie duidelijke klachten krijgt vragen wij u contact op te nemen met de arts/verpleegkundige van het consultatiebureau of anders de huisarts. Deze zal u zo nodig vragen om op consult te komen.

Na de voedselprovocatie houdt u zich nog strikt aan het dieet. Na afloop van beide testdagen wordt de uitslag met u besproken. Afhankelijk van de testuitslag wordt hierna het koemelkvrije dieet voortgezet, of wordt koemelk weer gebruikt. U ontvangt hiervoor nadere mondelinge en schriftelijke richtlijnen.

 

Bij twijfel, eventuele reacties thuis, of bij vragen kunt u altijd eerder contact opnemen met de arts/verpleegkundigen op tel nr. … of bel de huisartsenpost of de spoedeisende hulp.

 

Wat mogen u en uw kind wel en niet eten & drinken voorafgaand aan de voedselprovocatie?

Voorafgaand aan de voedselprovocatie moeten de moeder en het kind een strikt koemelkvrij dieet volgen. Dit is nodig om te kunnen bepalen of er een relatie bestaat tussen de provocatie en de allergische klachten. Pas na overleg met uw arts kunt u eventuele dieetwijzigingen doorvoeren. Introduceer geen nieuwe, nog niet eerder door uw kind gegeten of gedronken voedingsmiddelen vlak voor de testdag.

 

Gedurende 3 uur voor de provocatie verzoeken wij u uw kind niets meer te eten of te drinken te geven (behalve water). Eventueel mag een halve voeding worden gebruikt.

 

Wij verzoeken u contact op te nemen met de arts/verpleegkundigen voorafgaande

aan de provocatietest wanneer uw kind één van de volgende symptomen heeft:

-          Antibioticagebruik voor infecties 72 uur voor aanvang van de test.

 

De volgende zaken zijn belangrijk ter voorbereiding van de provocatietest:

 

 

 

Wat zijn de risico’s van een voedselprovocatie?

Omdat kinderen met een verhoogde kans op ernstige reacties niet buiten het ziekenhuis worden geprovoceerd, is de kans op een ernstige allergische reactie erg klein. Bovendien vindt de provocatie nu plaats via de borstvoeding, dus het risico op een ernstige reactie is vrijwel uitgesloten.

 

Open provocatie met koemelk bij borstvoeding in de 1e lijn

Informatie voor de ouders

 

U geeft uw kind borstvoeding. Omdat uw kind goed heeft gereageerd op een koemelkvrij dieet en omdat de klachten die uw kind had kunnen passen bij een koemelkallergie, denkt de arts dat uw kind mogelijk een koemelkallergie heeft. Om dit met meer waarschijnlijkheid vast te stellen zal uw kind een open voedselprovocatie met koemelk ondergaan via de borstvoeding. Dit kan eenvoudig thuis plaatsvinden.

 

Hoe stel je vast of er sprake is van een koemelkallergie?

Het doel van de provocatietest is te onderzoeken of er sprake is van een allergie.

Als het kind borstvoeding krijgt wordt in eerste instantie een koemelkvrij dieet gevolgd door de moeder. Als de allergische klachten hierdoor verdwijnen, gaat de moeder opnieuw koemelk producten gebruiken om vast te stellen of koemelkallergie waarschijnlijk is.

 

Met deze Open provocatie test kan de diagnose koemelkallergie niet met zekerheid worden gesteld. Via de borstvoeding komen er kleine hoeveelheden koemelkeiwit in de moedermelk terecht. Mogelijk reageert het kind niet op deze kleine hoeveelheden in de borstvoeding, terwijl het wel reageert als het een kunstvoeding op basis van koemelk krijgt.

Verder is het zo dat er geen eenvoudige test is die aan kan geven of uw kind inderdaad een koemelkallergie heeft. Zelfs een allergietest (bloedonderzoek of huidtest) kan dit niet met zekerheid vaststellen. De enige manier om dit zeker te weten is om een provocatietest te doen waarbij testvoeding met koemelk onder veilige omstandigheden voorzichtig aan uw kind gegeven wordt. Dit kan het beste gebeuren met de zogenaamde dubbelblinde placebogecontroleerde provocatietest. Dit kan ook via de borstvoeding gebeuren. Als deze Open test positief is (dus als uw kind reageert) kan deze test in een later stadium plaats vinden.

 

De Open provocatie met borstvoeding gaat als volgt:

Dag 1: Moeder drinkt 100 ml melk(product) verspreid over de dag.

Dag 2: Moeder drinkt 300 ml melk(product) verspreid over de dag.

Dag 3 t/m 7: Moeder drinkt 500 ml melk(product) verspreid over de dag.

 

Eventuele klachten worden genoteerd op het bijgaande symptoomscoreformulier.

 

Bij duidelijke klachten neemt u contact op met de arts. Zo nodig wordt uw kind door de arts gezien. De provocatie wordt zo nodig in betreffende week gestopt.

 

Voer de provocatietest niet uit wanneer uw kind één van de volgende symptomen heeft:

-          Antibioticagebruik voor infecties 72 uur voor aanvang van de test.

 

De volgende zaken zijn belangrijk ter voorbereiding van de provocatietest:

 

 

Bij twijfel, eventuele reacties thuis, of bij vragen kunt u altijd eerder contact opnemen met de arts/verpleegkundigen op tel nr. … of bel de huisartsenpost of de spoedeisende hulp.

 

Symptoomscoreformulier

 

Na de voedselprovocatie:

Na afloop van de testweek vragen wij u contact met ons op te nemen om te bespreken hoe het thuis is gegaan. Hiervoor maken wij een telefonische afspraak.

Wij vragen u om eventueel optredende klachten te noteren op dit formulier (zie hierna).

Als uw kind tijdens de provocatie week duidelijke klachten krijgt vragen wij u contact op te nemen met de arts/verpleegkundige van het consultatiebureau of anders de huisartsenpost. Deze zal u zo nodig vragen om op consult te komen.

Neem dit ingevulde formulier dan mee.

U kunt ook foto’s nemen of filmen als er zichtbare klachten zijn, zoals zwelling of bulten.

 

Bij twijfel, eventuele reacties thuis, of bij vragen kunt u altijd eerder contact opnemen met de arts/verpleegkundigen op tel nr. … of bel de huisartsenpost of spoedeisende hulp.

  

Datum

Tijdstip

Klachten

Medicatie

Dag 1

 

 

Dag 2

 

 

Dag 3

 

 

Dag4

 

 

Dag 5

 

 

Dag 6

 

 

Dag 7